Rusya’ya rest çeken Ermenistan’dan yeni hamle: ABD ile tatbikat yapacaklar

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Moskova’yı suçladığı açıklamasının ardından Ermenistan ile ABD’nin ortak askerî tatbikat yapacağı öğrenildi. İkinci Karabağ Savaşı’ndaki yenilginin ardından Rusya’yı suçlayan Erivan, yeni bir ortak buldu.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2023, 12:16 Güncelleme 06 Eylül 2023, 13:09
Rusya’ya rest çeken Ermenistan’dan yeni hamle: ABD ile tatbikat yapacaklar

İÇİNDEKİLER

Erivan-Moskova ilişkisinde çatlak derinleşiyor. Ermenistan'ın önümüzdeki hafta ABD ordularına bağlı birlikler ile ortak askerî tatbikat düzenleyeceği öğrenildi. Tatbikatın Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Rusya'ya yönelik suçlayıcı konuşmasının ardından gelmesi ise dikkat çekti.

PAŞİNYAN MOSKOVA'YA REST ÇEKMİŞTİ

Ermenistan Savunma Bakanlığı, "Eagle Partner 2023" tatbikatının, "Ermenistan'ın uluslararası barış gücü misyonlarına katılımına hazırlık çerçevesinde" 11-20 Eylül tarihleri arasında yapılacağını bildirdi. Tatbikatın duyurulmasının ardından Paşinyan'ın hafta sonu İtalya'nın La Repubblica gazetesine verdiği röportajda Moskova'yı suçlayıcı açıklama yeniden gündeme geldi. Paşinyan, "Ermenistan'ın güvenlik mimarisi, silah ve mühimmat tedariki dahil olmak üzere yüzde 99,999 oranında Rusya'ya bağlıydı." demiş ve bunun bir hata olduğunu vurgulamıştı.

KREMLİN'DEN SERT TEPKİ

Paşinyan'ın Rusya'nın Ermenistan'ın güvenliğini garanti altına alamadığını söylemesi üzerinde Rusya'dan Ermenistan'a tepki gelmişti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Paşinyan'ın açıklamalarına katılmadığını söylemiş ve şöyle konuşmuştu:

Rusya bu bölgenin ayrılmaz bir parçası. Rusya, bölgedeki durumu istikrarlı hâle getirme konusunda tutarlı ve oldukça önemli rol oynuyor ve bunu yapmaya devam edecek.

ABD DETAYLARI AÇIKLADI

Tatbikatın büyük bir bölümünün geçen yıl Kasım ayında ABD finansmanıyla modernize edilerek açılışı yapılan Zar Barış Gücü Tugayı Eğitim Merkezi ile Savunma Bakanlığı N Eğitim Merkezinde yapılacağı duyuruldu. Ermenistan Savunma Bakanlığı açıklamasında tatbikatla, "Uluslararası barış misyonlarına katılan Ermeni birliklerinin uyumlu işlerlik seviyesinin artırılmasının" ve NATO'nun üye olmayan partner ülkeler için oluşturduğu Barış İçin Ortaklık Programı çerçevesinde "Operasyonel Kabiliyet Konseptinde planlanan değişikliklere hazırlığının" hedeflendiği belirtildi."

Bakanlık ayrıca, "Uluslararası barış gücü operasyonlarına hazırlık çerçevesinde Ermeni birliklerin, partner ülkelerle benzer ortak tatbikat ve eğitimlere sıklıkla katıldığını" da belirtti.

ERİVAN-MOSKOVA İLİŞKİSİNDE DERİN ÇATLAK

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ermenistan'ı Avrupa'da yapılacak uluslararası Defender 23 tatbikatının 26 ülkelik katılımcı listesine dahil etmişti. Ermenistan'ın birkaç saat sonra açıklama yapılmaksızın listeden çıkarılması ise soru işaretlerine yol açmıştı.

İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a karşı ağır bir yenilgi alan Erivan'ın Moskova ile ilişkileri soğumaya başlamıştı. Ermenistan-ABD yakınlaşması ise Erivan-Moskova arasındaki bu kriz dolu döneme denk geldi.

İKİNCİ KARABAĞ SAVAŞI KRİZ ÇIKARDI

İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından Rusya'yı kendisine yeterince destek vermemekle suçlayan Ermenistan, Rusya önderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütünün 2022'deki tatbikatlarına katılmamış ve ocak ayındaki tatbikata da ev sahipliği yapmayacağını açıklamıştı.