Rusya’dan flaş açıklama: Afrika’ya tahıl planında Türkiye ile anlaştık

Başkan Erdoğan ile Putin’in 4 Ağustos’ta Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından Moskova’dan Tahıl Koridoru ile ilgili ilk açıklama geldi. Rusya Afrika ülkelere gönderilmesi planlanan tahıl konusunda prensipte anlaşma sağlandığını duyurdu.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2023, 12:57 Güncelleme 07 Eylül 2023, 12:59
Rusya’dan flaş açıklama: Afrika’ya tahıl planında Türkiye ile anlaştık

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahıl Koridoru Anlaşması'nı görüştüğü Soçi Zirvesi, ilk meyvelerini vermeye başladı. Rusya, Afrika'ya gönderilmesi planlanan 1 milyon ton tahıl konusunda prensipte anlaşma sağlandığını duyurdu.

Rusya'dan dün yapılan açıklamada 1 milyon ton tahılın sevkiyatını Türkiye'nin idare edeceği konusunda prensipte anlaşma sağlandığı belirtildi. 1 milyon tahıl Katar'ın finansal desteği ile düşük fiyattan satılacak.

Putin Soçi Zirvesi'nde "Biz Tahıl Anlaşması'nı canlandırmaya hazırız. Yeni anlaşma için Rusya'ya yaptırımların kaldırılması gerekiyor. Ben bunu sayın Erdoğan'a açıkça söyledim." demişti.

"PRENSİPTE TÜM ANLAŞMALARA VARILDI"

Rusya'dan yapılan açıklamada tahıl ihracatını Türkiye'nin yöneteceği belirtilse de detaylar bildirilmedi. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandır Gruşko tahıl konusunda şöyle konuştu:

Prensipte tüm anlaşmalara varıldı. Sevkiyata ilişkin planın teknik yönleri üzerinde çalışmak için yakın gelecekte tüm taraflarla çalışmaya başlamayı bekliyoruz.

Başkan Erdoğan da Soçi Zirvesi'nde "Bugünkü görüşmede Sayın Putin 1 milyon ton tahılı ihtiyacı olan Afrika ülkelerine göndermeye hazır olduklarını söyledi. Biz de bu tahılı fabrikasyon olarak un haline getirip Afrika ülkelerine gönderebiliriz." şeklinde konuşmuştu.

SADECE AFRİKA ÜLKELERİNE GİDECEK

Batılı devletlerin tahıl ve gübre ihracatına yönelik yaptırımlarını gerekçe gösteren Putin, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesine olanak sağlayan Tahıl Anlaşması'ndan temmuz ayında çekilmişti.

Rusya gıda sorunları görülen Afrika ülkelerine ücretsiz ya da ucuz tahıl gönderme teklifinde bulunsa da bu ülkelere gidecek miktar Ukrayna'nın anlaşma kapsamında ihraç ettiği tahıl miktarının oldukça altında.