Putin’den Ukrayna hamlesi! Wagner komutanı Troshev ile görüştü: Paralı askerler cepheye mi dönecek?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in üst düzey komutanı Troshev ile görüştü. “Gönüllü birliklerin” cephede nasıl en iyi şekilde kullanılabileceğinin konuşulduğu görüşmenin ardından Wagner’in yeniden cepheye dönmesi bekleniyor. 1 Ekim’den itibaren Rusya genelinde celp ilan eden Putin’in ise Ukrayna Savaşı’nda asker sorunu yaşadığı düşünülüyor.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 09:25 Güncelleme 30 Eylül 2023, 09:25
Putin’den Ukrayna hamlesi! Wagner komutanı Troshev ile görüştü: Paralı askerler cepheye mi dönecek?

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, perşembe gecesi Rus paralı asker grubu Wagner'in eski üst düzey komutanı Andrei Troshev ile görüştü. Rus devlet televizyon kanalı Putin-Troshev görüşmesini yayımlarken dünya basını ise görüşmede "gönüllü birliklerin" Ukrayna Savaşı'nda nasıl kullanılabileceğinin ele alındığını belirtti.

KREMLİN'DE PUTİN-WAGNER GÖRÜŞMESİ

Son aylarda Wagner askerlerinin görev yaptığı ülkeleri ziyaret eden Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov da toplantıda yer aldı.

Reuters, Putin'in Troshev'e gönüllü birliklerin Ukrayna Savaşı'nda muharebe alanlarında çeşitli görevler üstlenebileceğini söylediğin aktardı.

Putin'in Troshev'e "Siz, bir yıldan fazla bir süredir böyle bir birlikte savaşıyorsunuz. Ne olduğunu, nasıl yapıldığını biliyorsunuz, muharebe çalışmalarının en iyi ve başarılı şekilde ilerlemesi için çözülmesi gereken konuları siz zaten biliyorsunuz." dedi.

WAGNER İŞ BİRLİĞİNİ PESKOV DUYURDU

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise RIA haber ajansına açıklama yaptı ve ağustosta Rusya'da geçirdiği uçak kazasında hayatını kaybeden Yevgeny Prigojin'in eski yardımcısıu Troshev'in şu anda Rusya Savunma Baknalığı için çalıştığını söyledi.

Reuters'a göre Putin, Wagner'in 23 Haziran'da başarısızlıkla sonuçlanan Prigojin liderliğindeki isyanının ardından Wagner savaşçılarına bağlılık yemini etme emri verdi.

WAGNER SAVAŞÇILARI UKRAYNA'DA KONUŞLANIYOR

Reuters, Kremlin'deki Putin-Troshev görüşmesinin Wagner'den geride kalanları Troshev ve Yevkurov'un yöneteceğini gösterdiğini belirtiyor. Mayıs ayında Rusya'nın Bakhmut'u ele geçirmesiyle tanınan ve buranın düşüşü ile Ukrayna'dan çekilen Wagner savaşçılarının bazıları resmi Rus ordusuna geçmiş bazıları ise farklı özel askeri şirketlere dağılmıştı.

İngiliz askeri sitihbaratına göre Wagnerl'le bağlantılı yüzlerce savaşçı farklı birimlere bağlı olarak yeniden Ukrayna'da konuşlanmaya başladı.