Putin-Kim ortaklığına karşı birleştiler! ABD, Güney Kore ve Japonya’dan silah anlaşmasına karşı ‘sert önlem’

Kuzey Kore ve Rusya gelişen ilişkileri ile ilgili açıklamalar yapmaya devam ederken iki ülke arasında yapılabilecek olası bir silah anlaşmasına karşı çıkan Güney Kore, Japonya ve ABD’den ortak açıklama geldi. Üç ülkenin dışişleri bakanları dün New York’ta bir araya gelirken Moskova ile Pyongyang arasında olası bir silah anlaşmasına karşı sert önlemler alacaklarını bildirdiler.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 15:55 Güncelleme 23 Eylül 2023, 15:55
Putin-Kim ortaklığına karşı birleştiler! ABD, Güney Kore ve Japonya’dan silah anlaşmasına karşı ‘sert önlem’

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un Rusya ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme gündemdeki yerini koruyor. Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu kapsamında New York'ta bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, ABD'li mevkidaşları Anthony Blinken ile bir araya geldi ve Kuzey Kore ile Rusya arasındaki yakınlaşma hakkında görüştü.

3 BAKANDAN RUSYA VE KUZEY KORE'YE GÖZDAĞI

Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri iş birliği konusunda endişe taşıdıklarını belirten ABD, Japonya ve Güney Koreli bakanlar olası bir silah anlaşmasına karşı sert önlemler alacaklarını bildirdi.

3 bakan, ayrıca, BMGK kararlarını ihlal eden ve bölgesel güvenliği tehdit eden eylemlere sert bir cevap vereceklerini belirtti.

"DOĞRUDAN PROVOKASYON"

ABD'li ve Güney Koreli yetkililer Putin-Kim zirvesinin Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda azalan stoklarını desteklemek amacıyla Kuzey Kore'den mühimmat almak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna Savaşı'na yardım karşılığında Kuzey Kore'nin silah programlarını geliştirmesine yardım etmesinin "doğrudan provokasyon" olacağını, Seul ve müttefiklerinin ise buna sessiz kalamayacağını söylemişti.