Prigojin depremi: Wagner liderinin ölmesi birçok soruyu ardından getirdi!

Putin'e isyan eden Wagner lideri Prigojin'in uçak kazasında ölmesi, soruları da beraberinde getirdi. Kimi "suikast" dedi. Kimi ölmediğini söyledi. Paralı askerler ise intikam yemini etti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2023 Güncelleme 25 Ağustos 2023, 06:54
Prigojin depremi: Wagner liderinin ölmesi birçok soruyu ardından getirdi!

İÇİNDEKİLER

Paramiliter grup Wagner, Prigojin'in uçağının 'şarap sandığına konan bombayla' düşürüldüğünü iddia etti. Telegram, Rus füzesiyle vurulduğunu söyledi. Ayrıca "Prigojin'in ölmediği, başka uçakla kaçtığı" fısıltıları yükseldi!



Putın'in, ölüm haberini aldığı andaki neşeli yüz ifadesi dikkat çekti. Prigojin'den "Kaderi karmaşık ama yetenekli adamdı. Ciddi hataları vardı" diye bahsetti. ABD lideri Biden ise "Rusya'da Putin'in dahil olmadığı çok az şey var" dedi.

Dünya, Moskova yönetimine isyan bayrağı açtıktan iki ay sonra düşen uçakta ölen Rus paralı asker grubu Wagner lideri Prigojin'in düşen uçağını konuşuyor. Wagner savaşçıları Prigojin'in 'şarap sandığına konan kaçak bombalarla' düşürüldüğünü söyleyip Putin'i Moskova'ya yürümekle tehdit ederken, ABD, İngiltere ve Fransa olaya farklı bir bakış açısı getirdi.

Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü. Ancak Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Keir Giles "Uçakta Prigojin adında bir yolcunun olduğu açıklandı ancak birden fazla kişinin adını Prigojin olarak değiştirdiği de biliniyor. Daha önce birçok kez ölen Prigojin yine mi öldü. Wagner liderinin seyahatlerini gizleme çabaları bu boyuta taşındı. Ölmediğini düşünüyoruz" dedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan geçmişi göz önüne alınınca Prigojin'in ölümünün sürpriz olmayacağını ifade etti. Ancak Watson, Prigojin'in ölümünün doğrulanması halinde "Kimse şaşırmamalı" yorumunu yaptı. Fransızlar ise, "Prigojin'in öldüğü henüz iddia aşamasında" sözleriyle olaya temkinli yaklaştı.



İŞTE UÇAKTAKİ İSİMLER!
- PRIGOJIN:
Wagner'in patronu
- DMITRY UTKIN: Wagner'in Prigojin dışındaki en tanınmış figürlerinden biri olarak biliniyor.
- VALERY CHEKALOV: Prigojin'in yardımcısıydı ve grubun güvenlik hizmetinden sorumluydu.
- YEVGENY MAKARYAN: Bazı Rus kaynakları Prigojin'in koruması olduğunu öne sürüyor.
- ALEXANDER TOTMIN: Wagner savaşçısı ve koruma.

PRIGOJIN KİMDİR?
1981'de saldırı suçlarından 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1990'larda St. Petersburg'da bir restoran açtı. Putin'le tanıştı ve arkadaş oldu. Sonra "Putin'in gurme şefi" oldu. 2014'te ise Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı anlaşıldı. Prigojin'e bağlı paralı Wagner askerleri her yerdeydi. Kremlin'e darbe yapmaya kalkıştı. Daha sonra Belarus'a sığınmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN