Öpücük krizine FIFA da girdi! Luis Rubiales için flaş karar

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanan İspanya Kadın Milli Takımı'nın futbolcularından Jenni Hermoso'yu dudağından öptü. Öpücücüğün ardından istifası istenen Rubiales görevden ayrılmayacağını belirtirken FIFA topa girdi. FIFA, İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'i 90 gün görevden uzaklaştırdı.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023, 16:46 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 16:56
Öpücük krizine FIFA da girdi! Luis Rubiales için flaş karar

İÇİNDEKİLER

FIFA, Kadınlar Dünya Kupası 2023 finalini kazanan İspanya'nın futbolcusu Hermoso'ya uygunsuz harekette bulunan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'i 90 gün görevden uzaklaştırdı.

FIFA disiplin komitesi, Rubiales'in Kadınlar Dünya Kupası finalinde bir oyuncuyu rızası olmadan öpmesini içeren davranışlarına soruşturma kararı aldığını açıklamıştı. FIFA, bugün Rubiales'in kendisine karşı 'açılan disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere' 90 gün süreyle görevlerinden uzaklaştırıldığını duyurdu.

FIFA, HEM RUBIALES'E HEM DE FEDERASYONA 2 TALİMAT VERDİ
FIFA açıklamasında "FIFA Disiplin Yasası (FDC), bugün Luis Rubiales'in ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla ilgili tüm faaliyetlerden geçici olarak uzaklaştırılmasına karar verdi. Bugünden itibaren geçerli olacak bu uzaklaştırma, Luis Rubiales hakkında 24 Ağustos Perşembe günü açılan disiplin soruşturmasını beklemek üzere 90 günlük bir ilk süre içindir" dedi.

FIFA ayrıca Rubiales'e kendisi veya üçüncü şahıslar aracılığıyla, İspanyol milli futbol takımının profesyonel oyuncusu Jennifer Hermoso veya yakın çevresi ile temas kurmaktan veya temas kurmaya teşebbüs etmekten kaçınma talimatı verdi. Açıklamada ayrıca İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu'na (RFEF) Jennifer Hermoso ve yakın çevresi ile temastan kaçınmaları talimatını verdi.

RUBİALES İSTİFA ETMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ: RIZASI VAR
FIFA Disiplin Kurulu tarafından hakkında soruşturma açılan İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) Başkanı Luis Rubiales, 20 Ağustos'taki FIFA Kadınlar Dünya Kupası final maçındaki uygunsuz tavırlarından dolayı gelen sosyal ve siyasi tepkilere rağmen dün istifa etmeyeceğini açıkladı.

İspanya'da resmi haber ajansı EFE ve devlet televizyonu RTVE başta olmak üzere tüm basın organlarının dün verdikleri "Rubiales istifa edecek" haberlerine ve bazı bakanların bunu destekleyen açıklamalarına rağmen RFEF Başkanı istifa etmedi.

Hakkındaki tartışmalar gündemiyle düzenlenen RFEF Genel Kurulu olağanüstü toplantısında konuşan Rubiales, İspanyol basınını ve sol koalisyon hükümetini kendisine karşı karalama kampanyası yürütmekle suçladı.

5 KEZ SÖYLEDİ: İSTİFA ETMEYECEĞİM
Kendisini "sosyal cinayetin kurbanı" olarak tanımlayan, "İspanya'nın yarası olan sahte feministlerin saldırısına uğradığını" ve "İspanyol futbolunu en iyi yöneten yönetici olduğunu" savunan Rubiales, art arda beş kez "İstifa etmeyeceğim." dedi.

Rubiales, polemiklere neden olan kadın milli futbolcu Jenni Hermoso'yu madalya töreni sırasında dudağından öpme anını ise "kutlamanın verdiği coşku, rıza ve karşılığı olan bir hareket" olarak ifade etti.

Şeref tribünündeki uygunsuz hareketlerinden dolayı, o sırada yan tarafında oturan Kraliçe Letizia ve küçük kızı Prenses Sofia'dan "özür dileyen" Rubiales, "fikirlerini ve gerçeği savunmaktan dolayı aşağılandığını" ileri sürdü.

Rubiales şunları söyledi:

"Spontane bir öpücüktü. Karşılıklı, ve rızaya dayalı. Anahtar budur. Rızaya dayalı bir 'öpücük' beni buradan çıkarmak için yeterli mi?

Sessiz olmasına rağmen beni destekleyen birçok insan var. Bana karşı olanlardan daha fazla."

Öpücükten ziyade bir "gagalama" olduğunu savunan Rubiales, "Sarıldık ve ona dedim ki: 'Kaçırdığın penaltıyı unut, bu Dünya Kupası'nda harikaydın' ve o da bana 'sen bir çatlaksın' dedi ve ben de ona küçük bir öpücük vereyim mi dedim ve o da tamam dedi." ifadelerini kullandı.

RFEF Başkanı ayrıca kendisini sert dille eleştiren Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz ile iki bakan hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.