Mısır'da darbe katliamı

Mısır güvenlik güçleri, başkent Kahire'nin Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki göstericilere gerçek mermi ile müdahale etti. Bazı kaynaklara göre ölü sayısı 460'ı bulurken Darbe Karşıtı İttifak'ın resmi twitter hesabından yapılan açıklamaya göre ölü sayısı 2 bin 200'ü geçti. Ayrıca ölenler arasında 50'den fazla çocuğun olduğu iddia edildi.

Giriş Tarihi 14 Ağustos 2013, 08:31 Güncelleme 07 Ekim 2017, 08:49
Mısır’da darbe katliamı

İÇİNDEKİLER

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarı ile güvenlik kuvvetleri müdahale etmeye başladı. Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi.

Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer marifeti ile göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği belirtildi.
Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında müdahale sürerken, helikopterlerlin alan üzerinde alçak uçuş yapıltığı belirtiliyor. Nahda meydanındaki çadırların zırhlı birlikler eşliğinde gelen güvenlik kuvvetlerince yıkılmaya başlandığı öğrenildi.

Reuters Ajansı İngiliz Sky News gazetesi kameramanının müdahale sonrası hayatını kaybettiğini açıkladı.

Mısır istihbaratı tarafından Elminya'da 4 kilise ateşe verildi. İhvan Üyesi Hayrat Şatır'ın kızı ve kocası bugünkü saldırılarda hayatını kaybetti.
Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarı ile güvenlik kuvvetleri müdahale etmeye başladı. Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi.

Darbe Karşıtı İttifak adlı bir örgüt, resmi twitter hesabında yaptığı açıklamada saldırı sonucu ölenlerin sayısının 2200'e ulaştığını bildirdi. Açıklamada ölü sayısının 10 bini aştığı kaydedildi. Ayrıca ölenler arasında 50'den fazla çocuğun olduğu iddia edildi.

Mısır'da darbe karşıtlarının kitlesel oturma eylemleri düzenlediği Rabiatul Adeviyye Meydanına Mursi'nin Basın Danışmanı Ahmed Abdulaziz'in kızı Habibe'nin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği, 2 çocuğunun da yaralandığı belirtildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden Muhammed Biltaci'nin kızı Esma da göğsüne ve sırtına isabet eden mermiler sonucu hayatını kaybetmişti.

Ayrıca Al-Jazeera Televizyonuna göre Mısır'da bulunan yabancı uyruklu bir fotoğrafçı, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti.


MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN 'SOKAĞA İNİN' ÇAĞRISI
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölü sayısının 120'ye yükseldiği bildirildi. Yüzlerce kişinin yaralandığı Mısır'da bağımsız kaynaklar, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

AA EKİBİ GÖZALTINA ALINDI
Mısır'daki olaylar sırasında Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesini görüntüleyen Anadolu Ajansı ekibi gözaltına alındı.
Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğünde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları çektiği sırada askerler tarafından gözaltına alındı.AA ekibinin çektiği fotoğraf ve görüntülere el koyan güvenlik güçleri, bir süre sonra Said ile Hossam'ı serbest bıraktı.Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer'lar yardımıyla göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği de iddia ediliyor.


MEYDANLARI TERKEDİN BASKISI
Meydanlar üzerinde alçak uçuş yapan helikopterler, attıkları broşürlerle kadın ve çocukların meydanları terk etmeleri istendi. Broşürlerde, meydanlardan ayrılacak olanların can güvenliğinin sağlanacağı ifade ediliyor.


ADAVİYYE AÇIK MEZARLIĞA DÖNDÜ!
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından darbe karşıtı gösterilere ev sahipliği yapan Rabiatul Adaviyye Meydanı, göstericilerin keskin nişancılar tarafından hedef alınmasının ve göstericiler üzerine rastgele açılan ateş sonucu açık mezarlığa dönüştü.

Göstericilerden Muhammed Abdulvehhab (25), binanın çatısında konuşlanmış keskin nişancıya işaret ederek, "Artık ölümden korkmuyoruz. İstiyorlarsa bizi öldürsünler ancak meydanları onlara bırakmayacağız" dedi.

Ülkesindeki olaylardan önce gelecek Kurban Bayramı'nda evlenmek üzere hazırlıklar yaptığını ifade eden Abdulvehhab, şimdi ise kendisini ölüm için hazırladığını söyledi.

Rabiatul Adeviyye Meydanı Basın Merkezi'nde çalışan Muhammed Vecdi ise meydanda erkeklerin yanı sıra çok sayıdaki kadın ve çocukların kararlı mücadelesine dikkati çekerek, "Meydanda babalarının kim olduğunu bilmediğim 2 çocuk, erkeklere yakışır direniş sergiliyorlardı. Meydanda yanyana dizilmiş cesetlerden de korkmuyorlardı" diye konuştu.

Vecdi, basın merkezi için ayrılan kısmın önünde biriken cesetlere işaret ederek, "Merkezin yanı sıra şehitlerin cesetlerini, mescid ve sahra hastanesine de koyuyoruz" dedi.

Keskin nişancıların atışlarıyla hayatını kaybedenlerin cesetleri için basın merkezi, mescid ve sahra hastanesinin de yeterli olmadığını dile getiren Vecdi, "Rabiatul Adaviyye'nin tamamı açık mezarlığa dönüşse de yolumuzdan geri dönmeyeceğiz. Ya onurlu bir şekilde yaşarız ya da ölürüz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Müslüman Kardeşleri Teşkilatı (İhvan) liderlerinden Muhammed Biltaci, Mısır güvenlik güçlerini özellikle sahra hastanesindeki ilaç depolarını yıkmak ve yaralıların ambulanslara ulaşmasını engellemekle suçladı.

ORDU'DAN CENAZELERE MÜDAHALE
Hürriyet ve Adalet Partisi Murat Ali, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesine giren güvenlik güçlerinin, ölü sayısının ortaya çıkmaması için cenazelere müdahale ettiğini belirtti.

KARDAVİ: "SOKAKLARA İNİN"
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, Tüm insanların ve özellikle İslam Dünyasının meydanlara inmelerini istedi.

Karadavi "Mursi'nin yandaşları hamam böceği değildir. Katliama kalkmak vaciptir" Çünkü bizim kardeşlerimiz sokaklarda öldürüldüler" dedi.

Arap Birliği'ne ve AB'ye çağrıda bulunan Karadavi katliamların sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi "Mısır'da Mursi destekçilerinin safına katılmak "farz-ı ayn"dır" dedi.