MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin çizmeli KKTC paylaşımı Yunan basınında gündem!

Son dakika haberleri... KKTC'de yaşanan gerilime tepki gösteren isimlerden biri de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı çizmeli paylaşım Yunanistan'da gündem oldu. Greek City Times isimli haber sitesi, skandal ifadeler kullandı. Haberi "Provokatif açıklamalar durumu sakinleştirmeye yardımcı olmuyor" ifadeleriyle servis etti. Öte yandan Ankara ve Atina'dan gelen açıklamaların yanı sıra uluslararası tepkileri de haberleştiren Ethnos gazetesi, skandal başlıklarla okurlarının karşısına çıktı.

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2023, 16:55 Güncelleme 21 Ağustos 2023, 06:52
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin çizmeli KKTC paylaşımı Yunan basınında gündem!

İÇİNDEKİLER

KKTC'deki yol inşaatı gerilimine dair "BM'nin Rumların telkiniyle ortamı germesi sorumsuzluktur" açıklamasında bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medyadan da 'çizmeli' mesaj verdi.

MHP'nin kurumsal hesabından yapılan paylaşıma ''Kıbrıs Türk'tür'' notu düşüldü.

SES YUNAN'DAN GELDİ
Tarihi mesajların yer aldığı çizmeli görüntüler, Yunan medyasında da gündem oldu. Greek City Times isimli haber sitesi, haberi "provokatif açıklamalar durumu sakinleştirmeye yardımcı olmuyor" ifadeleriyle servis etti. Haberde KKTC'den 'işgal yetkilileri' şeklinde bahsedildi.

ÇİZMENİN HİKAYESİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te, Antalya'nın kendilerine verilmesini isteyen İtalyan Büyükelçisi'nden müsaade isteyip mareşal kıyafetini ve çizmesini giydikten sonra, "Buyrun, şimdi sizi dinliyorum" demişti. Tarih sayfalarına büyük bir rest olarak giren bu anı, daha sonra Hatay meselesinde yeniden gündeme gelmişti. Atatürk'ün daha sonra Fransız Büyükelçi ile Hatay konusunu görüşürken de "Bana çizmelerimi yeniden giydirmeyin." ifadesini kullanması tarihe 'Hatay için gerekirse yeniden savaşırım' mesajı olarak kaydedilmişti.

SKANDAL MANŞETLER
Ankara ve Atina'dan gelen açıklamaların yanı sıra uluslararası tepkileri de haberleştiren Ethnos gazetesi, skandal başlıklarla okurlarının karşısına çıktı. 'Kıbrıslı Türklerin BM mensuplarına provokatif saldırısının ardından dünya kıyameti koparıyor: ABD 'işgal bölgeleri' için seyahat direktifi veriyor' ve 'Provokatif eylemler için uluslararası haykırış.'

Ethnos'taki bir başka haberin başlığı, 'Kıbrıslı Türklerin tercih ettiği nokta stratejik olarak neden önemli? Kıbrıs'ın 'ölü bölgesi'nde yolculuk' oldu. Haberde hem Türk hem de Rum muhtarın görev yaptığı Pile (Rumca Pyla) köyünün konumu haritayla gösterildi.

Skai televizyonu 'Ankara da değişim istiyor: Birleşmiş Milletler Rumları görmezlikten geliyor' başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın fotoğrafını kullandı, resmi açıklamanın tamamını internet sitesine taşıdı.

Skai tıpkı Kathimerini gibi Ersin Tatar'ın açıklamalarını 'meydan okuma' olarak niteledi, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldıran ABD'nin söz konusu kararın devam edeceğini duyurmasının Türkiye'den şiddetli tepki aldığını da ekledi.

Skai, Pile köyünün Rum muhtarının verdiği bilgileri ise 'Yeşil Hat dışında, 'işgal bölgeleri'nde çalışma sürüyor: Türk iddialarına yanıt' gibi provokatif bir başlıkla sundu.

Ta Nea gazetesi 'BM esas görevlerini karşılamıyor' başlığıyla Türk Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasını okurlarına aktardı. Gazeteye göre, Ankara 'saldırı'yı alışılagelmiş taktikleriyle savunuyor ve Pile'de yaşananlardan BM Barış Gücü askerlerini sorumlu tutuyor.

Güney Kıbrıs gazetesi Cyprus Mail ise, bugünkü başyazısında 'Pile saldırısı statükoda bir değişiklik' diyor. Pile'de yaşananların Rusya dışındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin tümü tarafından kınandığını belirten gazete, tampon bölgedeki olayları 'eşi benzeri görülmemiş' ve 'rahatsız edici' olarak niteledi, Türk askerinin ilk kez BM güçleriyle karşı karşıya geldiğini yazdı.