Merkez Bankası’nın faiz kararı uluslararası basında: Türkiye enflasyonu düşürmeye kararlı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 17,5’ten yüzde 25 seviyesine çıkardı. Merkez Bankası’nın kararı dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Faiz kararını manşete taşıyan uluslararası basın, “Lira yükselişe geçti” ifadesini kullandı. İngiliz Ekonomist Timothy Ash ise faiz artırımı konusunda “Hafize Gaye Erkan ve ekibi gerçekten etkileyici. En iyi takım.” şeklinde yorum yaptı.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2023, 16:27 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 16:54
Merkez Bankası’nın faiz kararı uluslararası basında: Türkiye enflasyonu düşürmeye kararlı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yılın sekizinci faiz kararını vermek üzere toplandı. Üst üste üç kez faiz artırımına giden banka politika faizini 7,5 puan artışlar yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası'nın kararını "Kararlıyız, fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz." ifadeleriyle duyururken karar, uluslararası basında da geniş yankı uyandırdı.

"TÜRKİYE ENFLASYONU DÜŞÜRME TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMEYE İSTEKLİ"

CNBC, TCMB'nin kararını "Türkiye Merkez Bankası perşembe günü faiz oranlarını beklenenin üzerinde bir rakam olan yüzde 25'e çıkardı ve para politikası yoluyla enflasyonu düşürme yönündeki taahhüdünü yerine getirmeye istekli olduğunun sinyalini verdi." ifadeleriyle duyurdu. Haberde, ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski bir Wall Street çalışanı olan Hafize Gaye Erkan'ı Merkez Bankası Başkanı olarak atamasını yeni bir yol çizmek olarak nitelendirdi.

REUTERS: MALİ PİYASALARDA TOPARLANMA

Reuters ise TCMB'nin faiz kararını "Türkiye politika değişikliğini büyük ölçüde yaptığı faiz artırımıyla destekliyor." ifadeleri ile duyurdu. Reuters'ın haberinde, ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

Bu hareket bankacılık sektörü hisselerinin neredeyse yüzde 10 oranında artması, liranın yükselmesi ve dolar cinsinden devlet tahvillerinin de sağlam kazançlar sağlamasıyla ülkenin mali piyasalarında toparlanmaya yol açtı.

BLOOMBERG: LİRA YÜKSELİŞE GEÇTİ

ABD merkezli Bloomberg de TCMB'nin faiz kararını manşete taşıdı ve "Merkez Bankası faiz oranlarını beklenenden çok daha fazla artırdı. Bu yeni para yetkilileri kadrosunun yüzde 50'ye yaklaşan enflasyonu düşürmek için daha agresif hamlelerden yana olduğuna dair ilk işaretti. Lira yükselişe geçti." ifadelerini kullandı.

"ERKAN VE EKİBİ GERÇEKTEN ETKİLEYİCİ"

İngiliz Ekonomist Timothy Ash ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye piyasaları bugün TCMB'nin faiz artırımını çok iyi karşıladı. Hafize Gaye Erkan ve ekibi gerçekten etkileyici. En iyi takım." ifadelerini kullandı.