Libya’daki selde acı bilanço! Ölenlerin kimlik tespiti için ekipler sahada

Libya’yı vuran Daniel Fırtınası’nın ardından hayatını kaybeden kişilerin kimlik tespit çalışmaları başladı. 3 bin 998 kişinin hayatını kaybettiği, 8 ila 9 bin kişinin ise hala kayıp olduğu selin ardından ailesini kaybeden çocukların ise devlet koruması altına alınacağı bildirildi.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 09:42 Güncelleme 23 Eylül 2023, 09:42
Libya’daki selde acı bilanço! Ölenlerin kimlik tespiti için ekipler sahada

İÇİNDEKİLER

Libya'da 10 Eylül'de etkili olan ve 3 bin 998 kişinin hayatını kaybettiği, 8 ila 9 bin kişinin ise hala kayıp olduğu sel felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Ulusal Birlik Hükümeti, hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmalarının başladığını duyururken kimsesiz kalan çocukların ise devlet koruması altına alınacağı bildirildi.

KİMLİK TESPİTİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Selden en fazla etkilenen Derne şehrinde cesetlerin enkaz altından ve denizden çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Derne'ye giden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Afetzedeler Kimlik Tespit Ekibi'nın (DVI) Interpol tarafından Libya'ya gönderildiği ve farklı ülkelerden de kimlik tespiti çalışmaları için ekipler gönderileceği bildirildi.

Sel felaketinin ilk gününde birçok ceset kimlik tespiti yapılmadan defnedilmişti. Libya'nın doğusundaki hükümete bağlı İçişleri Bakanlığı, ailelerin daha sonra kimlik tespiti yapabilmesi için defnedilen vatandaşların fotoğraflarını çekmiş ve özel bir internet platformundan paylaşmıştı. Sonraki günlerde ise eşleştirme yapmak üzere cesetler DNA numuneleri alınarak gömülmüştü.

KİMSESİZ ÇOCUKLARA DEVLET KORUMASI

Libya'nın doğusundaki hükümet selde hayatını kaybeden çocukların devlet koruması altına alınacağını bildirdi. Facebook'tan yapılan açıklamada Derne ile çevre kentleri vuran Daniel Fırtınası'nda ailesini kaybeden tüm çocuklara "devlet koruması statüsü" verileceği duyuruldu. Kimsesiz çocukların tespiti uzman komite çalışmaları ile bir ayda tamamlanacak.

Devlet koruması altına giren kimsesiz çocuklara sosyal ve psikolojik destek sağlanacak, ayrık yardım bağlanacak, barınmaları için uygun yerler sağlanırken eğitim ve tedavi masrafları da karşılanacak.