Kıbrıs'ta EOKA kabusu: Sivillere saldırdılar | Türkiye'den sert tepki: Takipçisi olacağız
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde EOKA’nın kuruluş yıl dönümü bahanesiyle bir araya gelen gruplar sivilleri hedef aldı. Saldırganlar, taş, sopa ve el yapımı patlayıcılar kullanarak bölgede oturan vatandaşlara saldırdı. EOKA saldırısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhaneddin Duran'dan tepki geldi.
Hızlı Özet Göster
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından terör örgütü EOKA'nın 1 Nisan'daki kuruluş yıl dönümü nedeniyle toplanan Rum gruplar, Lefkoşa'daki Yiğitler Burcu'nda oturan KKTC vatandaşı sivillere taş, sopa ve el yapımı patlayıcıyla saldırı düzenledi.
- Saldırı sonrası bölgeye Türk askeri ve KKTC polisi gelince aralarında maskeli kişilerin de bulunduğu gruplar sınır hattından uzaklaşarak kaçtı.
- KKTC Cumhurbaşkanlığı saldırının ardından Birleşmiş Milletler ve GKRY nezdinde girişimlerde bulundu.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz saldırıyı kınayarak sorumluluğun EOKA'yı yücelten Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne ait olduğunu belirtti.
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhaneddin Duran, faillerin adalet önüne çıkarılması için sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından terör örgütü EOKA'nın kuruluş yıl dönümü nedeniyle toplanan Rum gruplar, dün öğle saatlerinde sınırın sıfır noktasından başkent Lefkoşa'nın KKTC tarafında bulunan Yiğitler Burcu'nda oturan sivil vatandaşlara taş, sopa ve el yapımı patlayıcıyla saldırı gerçekleştirdi.
Rum gruplardan sınırda taciz! Sivillere patlayıcı fırlattılar
EOKA'CILARDAN SİVİLLERE SALDIRI
Yetkililerden alınan bilgiye göre, terör örgütü EOKA'nın 1 Nisan'daki kuruluş yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa'nın güneyinde toplanan Rum gruplar, KKTC topraklarında bulunan Yiğitler Burcu'ndaki parkta oturan KKTC vatandaşı sivillere taş, sopa ve el yapımı patlayıcı fırlattı.
Bölgede bulunan Türk askerinin parka gelmesi ve KKTC polisinin güvenlik önlemi alması üzerine saldırıyı gerçekleştiren ve aralarında maskeli kişilerin de bulunduğu gruplar, sınır hattından uzaklaşarak kaçtı.
KKTC Cumhurbaşkanlığı saldırının ardından Birleşmiş Milletler ve GKRY nezdinde girişimlerde bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa Yiğitler Burcu'nda sivil vatandaşlara yapılan saldırıyı kınadı.
Kıbrıs'ta sivillere saldırı, Fotoğraflar: Takvim
TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, EOKA tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarına yönelik saldırıyı kınayarak, "Bu vahim olayda sorumluluk, katil ve teröristleri on yıllardır yücelten ve kahramanlaştıran, Kıbrıslı Türklerin düşman ve hedef olduğu algısını genç nesillerin zihinlerine yerleştiren ve Rum toplumunu Kıbrıslı Türk komşularıyla barış içinde yan yana yaşama mefhumundan her geçen gün uzaklaştıran Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne aittir." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, dün Lefkoşa'da Ara Bölge'de toplanan terör örgütü EOKA'nın kalıntıları tarafından taş ve patlayıcı maddelerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik saldırıyı en sert şekilde kınadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, şunları kaydetti:
Bu vahim olayda sorumluluk, katil ve teröristleri on yıllardır yücelten ve kahramanlaştıran, Kıbrıslı Türklerin düşman ve hedef olduğu algısını genç nesillerin zihinlerine yerleştiren ve Rum toplumunu Kıbrıslı Türk komşularıyla barış içinde yan yana yaşama mefhumundan her geçen gün uzaklaştıran Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne aittir. Bu menfur saldırılara karşı her zaman olduğu gibi KKTC'nin yanında olmayı sürdüreceğiz.
AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: KIBRIS TÜRKLERİNİN YANINDAYIZ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün Lefkoşa'da Ara Bölge'de terör örgütü EOKA tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarına yönelik saldırıyı lanetledi.
Çelik, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:
"EOKA terör örgütü destekçilerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik saldırısını lanetliyoruz. Bu terör destekçileri hukuk önünde hesap vermelidir. Kıbrıs Türklerinin her zaman ve her koşulda yanındayız."
İLETİŞİM BAŞKANI DURAN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhaneddin Duran ise EOKA saldırısının faillerinin adalet önüne çıkarılması için sürecin takipçisi olacaklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
EOKA terör örgütü yanlısı bir grubun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Yiğitler Burcu bölgesinde sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği taşlı ve patlayıcı maddeli saldırıyı kınıyorum.
Sivilleri hedef alan bu provokatif eylem, yalnızca bölgedeki huzuru değil, aynı zamanda uluslararası hukuku ve insanlık değerlerini de hiçe saymaktadır.
Faillerin en kısa sürede tespit edilerek adalet önüne çıkarılması ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için somut adımlar atılması Ada'nın huzuru açısından elzemdir. Sürecin tüm boyutlarıyla yakından takipçisi olacağız.
Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde KKTC'nin güvenliği, huzuru ve haklarının korunması noktasında desteğimiz tamdır.