Karabağ’da şah mat! Fransız gazetesi yazdı: Batı Paşinyan’ı mı seçecek doğal gazı mı?

Azerbaycan’ın 19 Eylül’de başlattığı antiterör operasyonu ile Karabağ’da bir günde elde ettiği zafer dünyada gündem olmaya devam ediyor. Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ı hain ilan eden halk protestolara devam ederken Fransız basını ise Azerbaycan’ın zaferini konuşuyor. Aliyev’in başarısını Fransız uzmanlara soran AFP, Avrupa ülkelerinin ikilemini ortaya çıkardı: Batı Paşinyan’ı mı yoksa doğal gaz ve petrolü mü tercih edecek?

Giriş Tarihi 22 Eylül 2023, 12:25 Güncelleme 22 Eylül 2023, 15:43
Karabağ’da şah mat! Fransız gazetesi yazdı: Batı Paşinyan’ı mı seçecek doğal gazı mı?

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan Ermeni grupların ardından Karabağ'da düzenlediği antiterör operasyonu ile tarihi bir başarıya daha imza attı ve sadece bir günde Karabağ'ı ayrılıkçı Ermenilerden geri aldı. 19 Eylül'de başlayan ve bir günde tamamlanan operasyonun ardından Ermeniler Başbakan Nikol Paşinyan'ı hain ilan edip protestolara devam ederken dünya basını ise Azerbaycan'ın zaferini konuşuyor.

"BAKÜ'NÜN YILDIRIM SALDIRISI"

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AFP Azerbaycan'ın başarısını uzmanlara sordu. Uzman görüşlerini yayımlayan gazetelerden France 24 ise "Karabağ'da şah mat mı? Azerbaycan Ermenistan'a nasıl geri adım attırdı?" başlığını kullanırken 1994'ten bu yana ihtilaflı olan Karabağ'ı Ermeni ayrılıkçıların yönettiğini fakat "Bakü'nün yıldırım saldırısından sonra derhal silahlarını teslim etmeyi kabul ettiklerini, Karabağ'ın yeniden Azerbaycan'a entegre edilmesi konusunda görüşmelere açık olduklarını gösterdiklerini" belirtti.

"İLHAM ALİYEV'İN ZAFERİ"

Azerbaycan'ın Ermeni silahlı kuvvetlerinin Karabağ'dan tamamen çekileceği ve "Dağlık Karabağ Savunma Ordusu"nun dağıtılacağına yönelik açıklamasının Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kesin bir zaferi olduğunu vurgulayan France 24, bölgede 1991 yılından bu yana yaşanan gerilimi hatırlattı.

"BAKÜ TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ İLE GÜÇ DENGESİNİ DEĞİŞTİRDİ"

AFP'ye konuşan Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü'nden (INALCO) coğrafyacı ve emekli Profesör Jean Radvanyi, aradan geçen yıllarda durumun tersine döndüğünü söylüyor. Radvanyi, petrol ve doğal gazdan elde edilen önemli gelirler sayesinde "Bakü, Türkiye gibi müttefiklerin desteğiyle yeniden silahlanmak için bu durumdan yararlandı ve güç dengesi gelişmeye devam etti." ifadesini kullandı.

Radvanyi'ye göre bu rol reğişikliği Azerbaycan'a 2020'de Bakü güçlerinin Ermeni ordusunu mağlup ettiği İkinci Karabağ Savaşı'nı başlatma güveni verdi.

Ermenistan'ın Karabağ çevresindeki toprakları Azerbaycan'a bırakmak zorunda kaldığını belirten AFP, ateşkesin Rus barış gücünün varlığını şart koştuğunu ancak bu tedbirin sınırdaki düzenli çatışmaları durdurmaya yetmediğini vurguladı.

AZERBAYCAN'IN İKİNCİ HAMLESİ: LAÇIN KORİDORU

Azerbaycan'ın Ermenistan'ı Karabağ'a bağlayan Laçın Koridoru'nu ablukaya alarak planının ikinci aşamasını başlattığını belirten gazete, Azerbaycan'ın Türkiye'nin desteği ve Rusya'nın Kafkasya'da azalan etkisi ile Karabağ Savaşı'nda zafere ulaştığını belirtti.

"RUSYA KAFKASLARDA STATÜKOYU KAYBETTİ"

Fransız basını Ukrayna Savaşı ile Moskova'nın Kafkasya'daki konumunun zayıflamasını Bakü'nün başarısında önemli bir etken olarak görüyor.

Fransız Araştırma Görevlisi Lukas Aubin, "SSCB'nin çöküşünden bu yana Rusya bir tür statükoyu koruyarak bölgenin koruyucusu oldu ancak Moskova Ukrayna'daki çatışmalara odaklanmış durumda." şeklinde konuştu.

Rusya'nın Azerbaycan'a daha da bağımlı hale geldiğini belirten Fransız basını İran ile Rusya arasında koridor görevi üstlenen Azerbaycan'ın Ukrayna Savaşı için askeri malzeme transferine ve Rusya'nın Batı'nın yaptırımlarından kurtulmasına olanak tanıdığını vurguladı.

"PAŞİNYAN YÜZÜNÜ BATI'YA DÖNDÜ"

Moskova'nın Erivan'a verdiği desteğin de son yıllarda giderek azaldığına dikkat çekilirken Paşinyan'ın da Rusya'dan uzaklaşarak yüzünü Batı'ya döndüğü belirtildi.

Güney Kafkasya Uzmanı ve Siyasi Analist Laurent Leylekian ise Paşinyan'ın Moskova'yı rahatsız eden Batı yanlısı bir politika izlediğine dikkat çekti.

"BATI ERMENİSTAN'I MI PETROL VE DOĞAL GAZI MI SEÇECEK?"

France 24 ise Batı'nın Paşinyan'a cevabının henüz gelmediğini vurguladı. Avrupa Birliği'nin Rusya'ya bağımlılığı azaltmak amacıyla Bakü ile geniş kapsamlı bir doğal gaz ithalat anlaşması imzaladığına dikkat çekilirken Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'ın Azerbaycan'dan gaz ithalatını ikiye katlayacak yeni bir anlaşmayı duyurmak için Bakü'ye gittiği hatırlatıldı.

Redvanyi Batı'nın doğal gaz peşindeki halini "Batı bu konuda her zaman ikiyüzlü davrandı. Ermenileri gerçek anlamda desteklemek yerine Bakü ile doğal gaz ve petrol pazarlığı yapmayı tercih etti." ifadeleri ile anlattı.