İsrail’de sığınmacı krizi: Netanyahu Eritreli göçmenleri sınır dışı ediyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tel Aviv’de çatışmalara katılan Eritreli göçmenlerin derhal sınır dışı edilmesini istediğini ve ülkedeki tüm Afrikalı göçmenlerin uzaklaştırılmasına yönelik bir plan için emir verdiğini duyurdu.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2023, 13:25 Güncelleme 03 Eylül 2023, 13:25
İsrail’de sığınmacı krizi: Netanyahu Eritreli göçmenleri sınır dışı ediyor

İÇİNDEKİLER

Tel Aviv'de dün Eritreli göçmenlerin protestoları şiddet eylemlerine dönüşmüş ve İsrail polisi göçmenlere gerçek mermiyle müdahale etmişti. Olayda 30'u polis 150'den fazla kişi yaralanmıştı.

150'DEN FAZLA KİŞİ YARALANDI

İsrail'de yaşayan yönetim karşıtı Eritreli yüzlerce sığınmacı 2 Eylül Cumartesi günü Eritre Büyükelçiliği tarafından düzenlenen bir protesto gösterisi için sokağa çıkmış, İsrail polisinin protestocuları engellemesinin üzerine çatışma çıkmıştı.

İsrail polisi, yasa dışı olarak tanımladığı protestolarda Eritreli göstericilere gaz bombası, tazyikli su, cop, plastik mermi ve gerçek mermiyle müdahale etmiş ve olayda 30'u polis olmak üzere 150'den fazla kişi yaralanmıştı.

GÖÇMENLER SINIR DIŞI EDİLECEK

Cumartesi günü meydana gelen şiddet olaylarının ardından Netanyahu, göçmenleri sınır dışı etme konusunu tekrar gündeme getirdi ve "Protestolara katılanların derhal sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere sert tedbirler istiyoruz." dedi.

İsrail'de çoğu Sudan ve Eritre'den olmak üzere 25 bin Afrikalı göçmen yaşıyor. Öte yandan İsrail çok az sayıda kişiyi sığınmacı olarak tanıyor ve onları ülkede tutma konusunda yasal yükümlülüğünün olmadığını iddia ediyor.