İsrail basını yazdı: Hamas’ı yenmek neden bu kadar zor?
İsrail 7 Ekim 2023’ten bu yana tüm silahları ve Batılı ülkelerden aldığı onca desteğe, dünyanın gözü önünde Filistinlilere uyguladığı soykırıma rağmen Gazze’de “hedeflerine” ulaşamadı ve Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugaylarından darbe yemeye devam ediyor. Hal böyleyken İsrail gazetesi Yediot Ahronot sordu ve 7 sebep sıraladı: Hamas’ı yenmek neden bu kadar zor?
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ile büyük bir şok yaşayan İsrail, Gazze'de darbe yemeye devam ediyor. 21 aydır Gazze'de Hamas'a ve sivil halka saldırılar düzenleyen, dünyanın gözü önünde soykırım suçu işleyen, tüm silahlarını Filistinliler üzerinde deneyen İsrail, istediği "zafere" bir türlü ulaşamıyor.
Yediot Ahronot, Takvim.com.tr Ekran Görüntüsü
İSRAİL BASINI YAZDI: HAMAS'I NEDEN YENEMİYORLAR?
İsrail Hamas'tan darbe almaya devam ederken İsrail gazetesi Yediot Ahronot sordu: Hamas'ı yenmek neden bu kadar uzun sürüyor? Hamas'ın Gazze'de nasıl ayakta kaldığını sorgulayan siyonist gazete, Hamas'a karşı neden kazanamadıklarını yazdı.
Gazze'de esir takası görüntüleri, Kaynak: El Kassam Tugayları
Hamas'ın Gazze'de iktidarda kalmasının işleri karmaşıklaştırdığını yazan Yediot Ahronot, "Bu, savaşın en temel hedeflerinden en az ikisinin -Hamas'ı askeri ve politik olarak ortadan kaldırmak karşılanmamış olduğu anlamına gelir. Daha büyük bir soru beliriyor. İsrail, Hizbullah ve İran'a karşı savaşlarda hedeflerine hızla ulaşabildiyse, Gazze'de ne yanlış gitti?" ifadelerini kullandı ve Hamas'a karşı galip çıkamamalarında 7 temel etken olduğunu yazdı.
Gazze'de esir takası görüntüleri, Kaynak: El Kassam Tugayları
SİYONİST BASINA GÖRE HEZİMETİN 7 SEBEBİ
İşte siyonist basına göre İsrail'in Gazze hezimetinin 7 sebebi…
1. HAMAS ETKİSİ
Yediot Ahronot'un belirttiğine göre Misgav Enstitüsü'nden Adi Schwartz, Gazze'de İsrail'in İran ve Hizbullah'ın aksine hem askeri hem de siyasi yapıyı hedef aldığını fakat Hamas'ın Gazze'de kontrolü elinde tutmaya devam ettiğini belirtti.
Aksa Tufanı Operasyonu, Takvim Fotoğraf Arşivi
2. "7 EKİM HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ"
Yediot Ahronot, 7 Ekim'den bu yana İsraillilerin Hamas'ın "tehdidini" daha iyi anladığını ve Aksa Tufanı Operasyonu'nun İsrail için "varoluş" meselesi haline geldiğini belirtti. Siyonist gazete şu ifadeleri kullandı:
Bu sadece intikamla ilgili değil. İsrailliler, özellikle güneyde yaşayanlar, Hamas'ın yeniden toparlanıp başka bir saldırı başlatamayacağına ikna olana kadar hayatlarına herhangi bir güvenlik duygusuyla devam edemezler. 7 Ekim'in ağırlığı hala ulusal ruh üzerinde ağır bir şekilde asılı duruyor.
Gazze'de esir takası görüntüleri, Kaynak: El Kassam Tugayları
3. GAZZE'DEKİ REHİNELER
İsrail Gazze'de Hamas'ın elinde olan rehineleri hiçe sayarak bombardımana devam ediyor. Bölgedeki çok sayıda rehine de İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Yediot Ahronot ise tüm bunlara rağmen rehinelerin "İsrail'in saldırılarını kısmen engellediğini" iddia ediyor.
Gazze tünelleri, Takvim Fotoğraf Arşivi
4. "TÜNELLER, TÜNELLER, TÜNELLER"
Hamas'ın Gazze'nin altını örümcek ağı gibi saran ve Batı basınında da "Gazze Metrosu" olarak tanımlanan tünelleri İsrail'in korkulu rüyalarından biri. İsrail askerleri tünellere girmeye çekiniyor. Öyle ki geçtiğimiz yıl Filistinli sivilleri başlarında kameralar ile önden tünellere sokup ardından kendileri giriyorlardı.
Yediot Ahronot da Gazze tünellerinin İsrail'in istihbarat toplama, hava saldırıları ve zırhlı muharebe gibi savaş alanındaki tüm avantajlarını etkisiz hale getirdiğini belirtti.
Gazze'de esir takası görüntüleri, Kaynak: El Kassam Tugayları
5. GAZZE HAMAS'I DESTEKLİYOR
Yediot Ahronot Lübnan hükümetiyle Hizbullah'a karşı iş birliği yapabildiklerini iddia etti ve Hamas yönetimi altındaki Gazze'de böyle bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti. Schwartz, "Gazze Şeridi'nde nüfusun neredeyse %100'ü Hamas yanlısı veya en azından Hamas ideolojisini paylaşıyor" diye açıkladı.
6. ULUSLARARASI TEPKİ
Dünya çapında Filistin'e destek her geçen gün artarken İsrail, kendisine yönelik uluslasrarası tepkinin de etkili olduğunu belirtiyor.
7. BİRDEN FAZLA CEPHE
İsrail 7 Ekim'in ardından Lübnan'da Hizbullah'a ve ayrıca İran'a yönelik saldırılara başladı. Öyle ki Suriye'de Golan Tepeleri'ndeki işgali de genişletmeye çalıştı. Yediot Ahronot Hamas'a karşı zafer elde edememelerinin nedenlerinden birinin de çok fazla cephede savaş olduğunu belirtti.
