İspanya yanıyor! 26 bin kişi tahliye edildi: 5 bin hektarlık alan küle döndü

İspanya’nın Tenerife Adası’ndaki orman yangınları devam ederken 26 bin kişi tahliye edildi. Yangınlar nedeniyle 5 bin hektarlık alan küle döndü. Tenerife Adaları Belediye Başkanı Rosa Davila da bu yangınların Kanarya Adaları’nda daha önce hiç görülmediğini söyleyerek, “Önceliğimiz insanların hayatını korumak” dedi. Alevlere müdahale sürüyor. Öte yandan bilim insanları, iklim değişikliğinin daha sık ve daha güçlü hava olaylarına yol açtığını belirtiyor.

Giriş Tarihi 19 Ağustos 2023, 23:04 Güncelleme 19 Ağustos 2023, 23:04
İspanya yanıyor! 26 bin kişi tahliye edildi: 5 bin hektarlık alan küle döndü

İÇİNDEKİLER

Kanarya Adaları Acil Durum Servisi yaptığı açıklamada, 26 bin kişinin yangınlar nedeniyle tahliye edildiğini duyurdu. Alevlerin kontrolden çıkarak 11 kasabayı etkilediği ancak turistik bölgelere henüz ulaşmadığı kaydedildi.

Kanarya Adaları Özerk Yönetimi Başkanı Fernando Clavijo ise daha fazla kişinin tahliye edilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Yoğun dumanlar nedeniyle yangına havadan müdahale etmenin imkansız olduğunu belirten Clavijo, şu ana kadar 5 bin hektarlık alanın küle döndüğünü açıkladı.

Tenerife Adaları Belediye Başkanı Rosa Davila da bu yangınların Kanarya Adaları'nda daha önce hiç görülmediğini söyleyerek, "Önceliğimiz insanların hayatını korumak" dedi. Alevlere müdahale sürüyor. Öte yandan bilim insanları, iklim değişikliğinin daha sık ve daha güçlü hava olaylarına yol açtığını belirtiyor.

Tenerife meteoroloji yetkilileri ise sıcaklıklıların artmaya devam etmesinin beklendiği bilgisini paylaştı. Bölgeden tahliye edilecek kişi sayısının artabileceği değerlendiriliyor. Yangının, Ada'nın kuzeyindeki kasabalara su getiren bir kanalda da ciddi hasara yol açması nedeniyle bazı bölgelerde su kesintileri yaşanırken halka suyu "tasarruflu kullanmaları" çağrısı yapıldı.

Orman Hizmetleri Müdürü Pedro Martinez, yangının "sönme aşamasından uzak" olduğunu ancak itfaiyecilerin can kaybı ve hasarı önlemek için mümkün olan her şeyi yaptığını ifade etti.

Kanarya Adaları Özerk Yönetimi Başkanı Fernando Clavijo, basına yaptığı açıklamada, "Dün gece meteorolojik koşullar açıkçası çok şiddetliydi. Rüzgar, sıcaklar ve koşullar tahmin ettiğimizden çok daha kötüydü, yangının kuzeye sıçramasına neden oldu." dedi. Yangını söndürme çalışmalarında 200'den fazla personelle 13 uçak ve helikopterin görev aldığı bilgisi paylaşılmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN