Eurovision’da İsrail krizi! Hollanda kamu yayıncısı AVROTROS, İsrail’in Gazze’deki insanlık katliamı ve Eurovision’un tarafsızlığını yitirmesi gerekçesiyle yarışmadan çekildi

Hollanda kamu yayıncısı AVROTROS, katil İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaya devam etmesi nedeniyle organizasyonun tarafsız karakterini yitirdiğini belirterek 2027’de Bulgaristan’da düzenlenecek yarışmaya katılmama kararı aldı. AVROTROS, Gazze’deki ağır insani acılar ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların Eurovision’daki bölünmeleri derinleştirdiğini vurguladı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Eurovision’da İsrail krizi! Hollanda kamu yayıncısı AVROTROS, İsrail’in Gazze’deki insanlık katliamı ve Eurovision’un tarafsızlığını yitirmesi gerekçesiyle yarışmadan çekildi

Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'in katılımına yönelik tartışmalar sürerken Hollanda'dan dikkat çeken bir karar geldi. Hollanda kamu yayıncısı AVROTROS, 2027'de Bulgaristan'da düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacağını duyurdu.

AVROTROS, büyük çaplı insani katliamın tarafı olan İsrail'in yarışmaya katılmayı sürdürmesi nedeniyle Eurovision'un tarafsız karakterini yitirdiğini savundu.

Hollanda’dan Eurovision’a İsrail tepkisi. (Fotoğraflar: Takvim Foto Arşivi)Hollanda’dan Eurovision’a İsrail tepkisi. (Fotoğraflar: Takvim Foto Arşivi)

HOLLANDA EUROVISION 2027'DEN ÇEKİLDİ

AVROTROS'tan yapılan açıklamada, İsrail'in yarışmaya katılımının devam etmesi nedeniyle organizasyonun tarafsız kabul edilemeyeceği belirtildi.

Bu gerekçeyle AVROTROS'un 2027 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacağı bildirildi.

EBU'YA "ŞEFFAF KURALLAR" ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

Açıklamada, yarışmayı organize eden Avrupa Yayın Birliği'nden (EBU) geçen yıl boyunca askeri çatışmalara taraf ülkelerin Eurovision'a katılımına ilişkin şeffaf kurallar oluşturmasının istendiği belirtildi.

Ancak EBU tarafından kısa süre önce duyurulan değişikliklerin, yarışmanın bağımsız ve tarafsız karakterinin yeniden tesis edildiğine ilişkin AVROTROS'a yeterli güven vermediği kaydedildi.

AVROTROS, 2027 Eurovision’dan çekildi.AVROTROS, 2027 Eurovision’dan çekildi.

GAZZE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

AVROTROS, mevcut koşullar altında Eurovision'a katılmanın kuruluşun "güvenilirlik, bağımsızlık ve insanlık" değerleriyle bağdaşmadığını bildirdi.

Açıklamada Gazze'de yaşanan ağır insani acılar ile basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların son yıllarda Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki bölünmeleri daha da derinleştirdiği vurgulandı.

5 ÜLKENİN 2026 KARARI HATIRLATILDI

AVROTROS açıklamasında yaşanan tartışmaların somut yansımalarına da dikkat çekildi.

Beş ülkenin 2026 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama kararı alması, bazı eski Eurovision şampiyonlarının kazandıkları kupaları iade etmesi ve 1000'i aşkın müzisyen ile kültür insanının EBU'ya çağrıda bulunan açık mektuba imza atması örnek gösterildi.

Hollanda'nın yanı sıra İzlanda, İspanya, İrlanda ve Slovenya, İsrail'in katılımını protesto ederek 2026 Eurovision'a katılmamıştı.

"BÖLÜNME PLATFORMUNA DÖNÜŞTÜ"

AVROTROS Genel Müdürü Taco Zimmerman, Eurovision'un kuruluş amacından uzaklaştığını savundu.

DAHA ÖNCE DE İSRAİL'E TEPKİ GÖSTERİLMİŞTİ

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail'in 2026 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasına izin verilmesine de tepki göstermişti. Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) Rusya'ya uyguladığı tutumun aksine İsrail'i yarışmadan menetmemesini "korkaklık" ve "bariz bir çifte standart" olarak nitelendirmişti.

Callamard, Gazze'deki ağır insani tablo devam ederken İsrail'e Eurovision gibi uluslararası bir platform sunulmasının, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini normalleştirme riski taşıdığını savunmuştu. EBU'nun Eurovision'un hoşgörü, ayrımcılıktan uzaklık ve insan hakları gibi değerlerine ihanet ettiğini belirten Callamard, İsrail'in yarışmaya katılımının cezasızlık anlamına geldiğini ifade etmişti.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca, İsrail'in katılımını protesto ederek Eurovision'dan çekilen İspanya, İrlanda, Hollanda, Slovenya ve İzlanda gibi ülkelerdeki tepkilerin de dikkate alınması çağrısında bulunmuştu.

Zimmerman, "Eurovision Şarkı Yarışması, halkları ve ülkeleri bir araya getirmek amacıyla kuruldu. Uluslararası çatışmaların yarışmayı giderek daha fazla etkilediği ve tarafsız karakterine zarar verdiği inkar edilemez bir gerçek. Bu nedenle yarışma bir bölünme platformuna dönüştü." ifadelerini kullandı.

Eurovision’da İsrail krizi! Hollanda kamu yayıncısı AVROTROS, İsrail’in Gazze’deki insanlık katliamı ve Eurovision’un tarafsızlığını yitirmesi gerekçesiyle yarışmadan çekildi-4

"BU KARAR BİZİM İÇİN ACI VERİCİ"

Kamu yayıncısı olarak değerlerine bağlı kalacaklarını vurgulayan Zimmerman, şöyle devam etti:

"Kamu yayıncısı olarak değerlerimize bağlı kalıyoruz, bu değerler, bize çok yakın olan bir etkinlikten uzak durmamız gerektiğinde bile yol gösteriyor. Gelecek yıl yeniden yarışmanın parçası olmayı çok isterdik, bu yüzden bu karar bizim için acı verici."

HOLLANDA İÇİN SON KARARI NPO VERECEK

AVROTROS, Eurovision 2027'ye katılmama kararını Hollanda kamu yayın kuruluşları birliği NPO'ya bildirdi. Hollanda'nın yarışmaya başka bir yayıncı aracılığıyla katılıp katılmayacağına ise NPO karar verecek.

EUROVISION 2027 BULGARİSTAN'DA

2026 Eurovision Şarkı Yarışması Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenmiş, Bulgaristan temsilcisi Dara "Bangaranga" adlı şarkısıyla yarışmayı kazanmıştı. 2027 Eurovision Şarkı Yarışması'nın ise 15 Mayıs'ta Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz kentinde düzenlenmesi planlanıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Dilek Demir
Dilek Demir Takvim.com.tr Dünya

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler