El i'nsa'f

Snowden'dan şok bir belge daha: ABD'nin kocakulağı NSA, her gün 5 milyar cep telefonunu takip ediyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2013 Güncelleme 06 Aralık 2013, 01:13
El  i’nsa’f

İÇİNDEKİLER

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) 5 milyar cep telefonunun kayıtlarını topladığı ortaya çıktı. NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı ve Washington Post'ta yayımlanan son belgelere göre, NSA cep telefonu kayıtları sayesinde insanların hareketlerini takip edip birbirleriyle olan bağlantılarının haritalarını çıkarıyor. Böylelikle "yüz milyonlarca cep telefonunun" konum bilgileri, bir veri tabanına yükleniyor. Bu veri tabanı, merkezi Maryland eyaletinin Fort Meade kentindeki NSA'da çok geniş kapsamlı bir izleme mekanizmasını geliştirdiği anlamına geliyor.

KABLOLARA GİRİLDİ
Söz konusu veriler, ABD'nin içindeki ve dışındaki cep telefonu ağlarını birbirine bağlayan kablolara girilerek toplanıyor. Konum bilgisi ise "Sinyal İstihbarat Faaliyet Düzenleyicisi" (SİGAD) ile elde ediliyor.

* * *
İPHONE YASAK
ABD Başkanı Barack Obama, dinlemelere önlem olarak Blackberry kullandığını söyledi. Bu telefonla da sadece 10 kişi ile görüşüyor. Obama, "Güvenlik gerekçesiyle iPhone kullanmama izin verilmiyor" dedi. Kızları Sasha ve Malia'nın ise zamanlarının büyük bir kısmını iPhone kullanarak geçirdiklerini söyledi.