Dünya Başkan Erdoğan’ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor! Alman basınından ‘ikinci operasyon’ mesajı

Başkan Erdoğan’ın dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Nahçıvan’da yaptığı görüşme dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Alman basını Nahçıvan’da yapılan görüşmenin yeni bir operasyonun habercisi olduğunu iddia ederken Yunan basını ise Türkiye’nin Kafkasya’daki gücüne dikkat çekti.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2023, 10:43 Güncelleme 30 Eylül 2023, 11:20
Dünya Başkan Erdoğan’ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor! Alman basınından ‘ikinci operasyon’ mesajı

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti ile gittiği Nahçıvan'da Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Başkan Erdoğan'ın Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği antiterör operasyon ile bir günde ulaştığı zaferden sonra yaptığı ziyaret, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

ALMAN GAZETESİNDEN İKİNCİ OPERASYON MESAJI

Alman gazetesi Salzburger Nachrichten, "Erdoğan Azerbaycan'ı tebrik etti" başlıklı haberde Başkan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Nahçıvan'daki buluşmasının yeni bir operasyon söylentilerini körüklediğini, Karabağ'daki antiterör operasyonunun iki lider için yeterli olmayabileceğini iddia etti.

"BU FIRSATIN KAÇIRILMAMASI GEREKİYOR"

Fransız gazetesi RFI, Başkan Erdoğan'ın Bakü'nün tarihi başarısına yönelik övgüsünü ve Aliyev'e söylediği "Bölgedeki durumun çözümü için fırsat penceresi açıldı. Bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor." şeklindeki sözlerini vurguladı.

"AZERBAYCAN OPERASYON DÜZENLEMEK ZORUNDA KALDI"

İran'ın Iran Front Page adlı haber sitesi ise Başkan Erdoğan'ın Azerbaycan'ın Karabağ'da antiterör operasyonu düzenlemek "zorunda kaldığına" yönelik sözlerini vurguladı.

"TEK SORUMLU PAŞİNYAN"

Katar merkezli El Cezire, Başkan Erdoğan'ın Azerbaycan'ın zaferine yönelik övgülerini vurgularken iki liderin doğal gaz boru hattı için anlaşma imzaladığını belirtti. Rusya'nın Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı uyardığına ve Azerbaycan'ın zaferinden yalnızca Paşinyan'ın sorumlu olduğunu vurguladığına dikkat çekti.

İngiliz gazetesi the Guardian ise Başkan Erdoğan'ın Türkiye'nin Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonunu desteklediğine fakat operasyonda herhangi bir rol üstlenmediğine yönelik sözlerini vurguladı.

"TÜRKİYE KAFKASYA'DA DAHA GÜÇLÜ"

Yunan gazetesi Kathimerini ise "Türkiye Kafkasya'da daha güçlü" başlıklı haberde Türkiye'nin Kafkasya'da Rusya'nın bıraktığı boşluğu dolduracağını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası analistler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Kafkasya'da güvenlik konularında kilit bir rol oynayan, Ermenistan'da askeri üssü ve 2 bin askeri bulunan Rusya'nın geri çekilmesinin yarattığı boşluğu Türkiye'nin kapatacağını tahmin ediyor.