Derne hayalet şehre dönüştü! Ölümler 20 bini geçebilir! BM'den acı tespit: Önlenebilirdi

Yunanistan ve Bulgaristan’ın ardından Libya’yı da vuran ve ülkeyi sular altında bırakan Daniel Fırtınası'nda bilanço ağırlaşıyor. Ölümlerin sadece Derne kentinde 20 bini geçmesi bekleniyor. BM’ye göre felaketteki ölümlerin çoğu önlenebilirdi. Öte yandan Libya'ya giden Kuveyt Kızılayı ekibi,Derne kentindeki durumun "tarif edilemez" derecede kötü olduğunu belirterek dünyaya yardım çağrısında bulundu.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2023, 09:39 Güncelleme 15 Eylül 2023, 13:59
Derne hayalet şehre dönüştü! Ölümler 20 bini geçebilir! BM’den acı tespit: Önlenebilirdi

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'da ve Bulgaristan'da onlarca kişinin ölümüne yol açan Daniel Kasırgası, rotası üzerindeki Libya'da da büyük yıkım yarattı. 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran fırtına Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine yol açtı.

Özellikle Derne kentinde delta ağzına yapılan iki baraj yıkıldı. Sel olup aktı. Önüne ne geldiyse yıktı.

Yaklaşık 100 bin nüfuslu kentte sulara kapılan insanlardan 10-15 bin kişinin kurtulma şansının olmadığı bildirildi.

Şu ana kadar cansız bedenlerine ulaşılan kişi sayısı 6 bini geçti. Reuters'ın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre bu sayı 20 bine çıkabilir.

Şehirdeki durumu "felaketin de ötesinde" olarak nitelendiren Libyalı bir gazeteciye göre; Daniel kasırgası, Libya'nın kuzeydoğu kıyılarına 24 saatte 400 mm'den fazla yağmur getirdi. Bölgedeki yağış öncesi ve yağış sonrası hava görüntüleri, dehşeti gözler önüne serdi. Binaların yerle bir olduğu, Derne'nin adeta hayalet şehre döndüğü gözlemlendi.

6 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Libya Ulusal Birlik Hükümeti sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğü bildirildi. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Örgütü (IFRC) ise 10 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Kayıplara ulaşmak için çalışmalarını sürdüren ekipler enkaz altından 510 kişiyi kurtardı.

CESETLER AKDENİZ KIYILARINA VURDU
Ölü sayısı her geçen gün artarken Akdeniz'e sürüklenen cesetlerin kıyılara vurmaya başladığı görüldü. Bazı cesetlerin Akdeniz'de kıyıya vurduğu anlar kameralara kaydedildi. Hayatını kaybeden kişiler için toplu mezarlar kazıldı.

900 KİLOMETRE ÖTEDEKİ MISIR KÖYÜNDE YIKIMA YOL AÇTI
Libya'da meydana gelen sel felaketinin merkezindeki Derne kentine 900 kilometre uzaklıkta, Mısır'ın kuzeyinde yer alan bu köy büyük bir yıkıma uğradı. El Şerif köyünden yaşları 18 ila 30 arasında değişen 74 genç erkek, felakette hayatlarını kaybetti. Bu gençler memleketlerinde daha iyi bir yaşam kurabilmek adına para kazanmak amacıyla Libya'da çalışıyorlardı.

El Şerif köyünde yürürken, neredeyse her evde bir yas var.Ölen ve kayıp olanların büyük çoğunluğu aynı aileden. Köyün en büyüğü El Dabaa ailesinin 16 ferdi hayatını kaybetti.

50 yaşındaki çiftçi Cuma el Seyid, gözyaşlarına hakim olmaya çalışırken "Hepsi 20'li yaşlarındaki üç oğlum öldü" dedi.

DURUM TARİF EDİLEMEYECEK KADAR KÖTÜ
Derne'ye giden Kuveyt Kızılayı ekibinin Başkanı Musaid el-Anzi, Kuveyt haber ajansı KUNA'ya yaptığı açıklamada, "Kuveyt Kızılayı ekibi, kentteki yıkımın boyutunu gördü. Durum trajik ve tarif edilemeyecek kadar kötü." ifadesini kullandı.

Anzi, Libyalılara gereken yardımın sunulması için birlikte çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Sel felaketinde hayatını kaybedenlerin cesetlerinin enkaz altından çıkarılmasının zorluğuna ve bunun için gerekli modern cihazların da eksikliğine işaret eden Anzi, Kuveyt Kızılayının, sel felaketinden zarar görenlere yardımların ulaştırılması için Libya Kızılayıyla koordinasyon içinde çalışacağını aktardı.

KUNA'nın haberinde, dün 40 ton, bugün de 41 ton acil yardım ve tıbbi malzeme taşıyan 2 Kuveyt uçağının Bingazi'deki Benina Uluslararası Havalimanı'na indiği bilgisi yer aldı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, köprü ve yolların çoğunun çökmesi nedeniyle bazı bölgelere ulaşımda zorluk yaşandığını belirtti.

Öte yandan Dünya Meteoroloji Örgütü, Libya'daki sel felaketinin neden olduğu can kayıplarının birçoğunun gelişmiş erken uyarı sistemleriyle önlenebileceğini bildirdi.

Yapılan yorumlarda Batı'nın izlediği politikalar nedeniyle Libya'da yıllardır istikrarsızlığın olduğuna dikkat çekiliyor.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, selin vurduğu bölgelerde en az 34 bin kişinin evsiz kaldığını duyurdu.


HASTALIK TEHLİKESİ UYARISI
Ayrıca BM, Libya'da kirli sudan kaynaklanan hastalık tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.



TÜRKİYE YARALARI SARIYOR
Kardeş ülke Libya'nın yardımına koşan ilk ülke olan Türkiye'nin yardım destekleri ise hız kesmeden devam ediyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), bölgeye temiz içme suyu ve enerji veren gıdalardan oluşan 5 bin kumanya gönderdi.

Türkiye Diyanet Vakfı, Fas ve Libya'da meydana gelen afetlerden etkilenenler için yardım kampanyası başlattıklarını bildirdi. Türk Kızılay temsilcisi, Derne'yi deprem yaşamış bir kente benzetti. BBC'ye konuşan İbrahim Özer, "Seller, orman yangınları ve depremler de dahil olmak üzere pek çok felaket gördüm ama bu seferki oldukça farklı" dedi.

Öte yandan AFAD Başkanı Okay Memiş, sel felaketinin yaşandığı Libya'ya, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki askeri gemiyle 550 personel ve yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesinin gönderildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklarla Libya'ya ilk intikal eden ülkenin Türkiye olduğunu belirten Memiş, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin personeli olarak bizler AFAD ve diğer ekiplerimizle beraber ilk biz oraya intikal ettik ve hala daha orada bu büyük acıyı, büyük felaketi yaşayan insanlara yardım eli uzatan en güçlü ülke Türkiye, en güçlü şekilde destek veren biz Türk milletiyiz." diye konuştu.

Memiş, ekiplerin halen arama kurtarma faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ümit ediyoruz ki sağ olarak insanlara ulaşalım ve onları kurtaralım, hayatta tutalım. Eğer değilse yakınlarını kaybetmiş insanlar için de cenazelere ulaşalım diye büyük bir çaba sarf ediyoruz.

Ayrıca orada yaşayan, sağ kurtulan, bu afetten bir şekilde sağ kurtulan insanların da günlük yaşamlarını devam ettirmeleri için gereken yardımı da yapmaya çalışıyoruz.

Bugün Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki askeri gemimizle 550 personel, 42 araç, 8 bot, 2 bin 250 çadır, 22 bin battaniye, 1750 gıda kolisi, 240 bin litre su, yani toplamda yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesiyle beraber yola çıkıyoruz."

Üçüncü geminin de yola çıkacağını aktaran Memiş, "Bizler Türk milleti ve Türk devleti olarak, 6 Şubat deneyimiyle umarız ki en kısa sürede Libya'da yaşayan insanların, Libyalı kardeşlerimizin acısına ortak oluruz." dedi.

LİBYA TÜRKİYE'NİN YANINDA OLMUŞTU
Depremlerin ardından Türkiye'ye 96 arama kurtarma ve sağlık personeli ile 25 kişilik Kızılay ekibi gönderen Libya Ulusal Birlik Hükümeti, 50 milyon dolar nakdi yardım yapacağını da duyurmuştu.

Libya, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle son gönderilen 15 tonla birlikte, toplamda deprem bölgesine 262 ton tıbbi ve insani yardım malzemesi gönderdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN