Hamaney'e aylar sonra cenaze töreni: Amerika'ya ölüm sloganları! Trump: İran'a bir hafta süre verdik
ABD ve İsrail saldırılarında 28 Şubat'ta hayatını kaybeden Ayetullah Ali Hamaney için Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi’nde devlet töreni devam ediyor. Törene İranlı üst düzey siyasi ve dini yetkililer ile çok sayıda davetli katılırken, katılımcılar Hamaney için düzenlenen anma programına iştirak ediyor. Tören alanında geniş güvenlik önlemleri alınırken yas merasimleri devam ediyor. Trump Hamaney için yapılan devlet töreni kapsamında Tahran yönetimine "bir hafta izin verdiğini" söyledi. İranlılar ise "Amerika'ya ölüm" sloganları attı.
ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı saldırıda ölen İran'ın eski lideri Ali Hamaney için Tahran'daki İmam Humeyni Musalla Camii'nde devlet töreni düzenlendi.
Törene Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, TBMM İdari Amiri Hasan Turan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Musa Kulaklıkaya ve Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hicabi Kırlangıç katıldı.
Yılmaz, Hamaney'in cenazesinin önünde dua okuduktan sona heyet alandan ayrıldı.
Hamaney'in cenaze töreni, Fotoğraflar: AFP, AA
Hamaney için düzenlenen törende ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeniden Refah Partisi, Hür Dava Partisi, Gelecek Partisi ve Vatan Partisi'nin temsilcileri de hazır bulundu.
Taziyeye yaklaşık 100 ülkeden hükümet ve meclis başkanları, dışişleri bakanları ve hükümetlerin özel temsilcileri katılım sağladı.
CANLI ANLATIM
TAHRAN'DA "AMERİKA'YA ÖLÜM" SLOGANLARI
Hamaney'in cenaze töreni için Tahran'daki İmam Humeyni Musalla Camisi'nde bir araya gelen İranlılar "Amerika'ya ölüm" sloganları attı. Veda törenine katılanlar bir yandan hüzünlerini yaşarken diğer yandan da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
"İRAN'A CENAZE TÖRENİ NEDENİYLE BİR HAFTA İZİN VERDİK"
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın anlaşmaya varmayı "çok istediğini" savunarak, ABD-İsrail saldırısında hayatını kaybeden İran'ın eski lideri Ali Hamaney için yapılan devlet töreni kapsamında Tahran yönetimine "bir hafta izin verdiğini" söyledi.
Trump, ülke bağımsızlığının 250. yılı dolayısıyla South Dakota eyaletinde yaptığı konuşmada, İran'a ilişkin açıklamalarda bulundu.
"İran'ı yerle bir ettikleri" söylemini tekrarlayan Trump, İran'ın anlaşmaya varmayı "çok istediğini" savundu.
Trump, "(İran'a) Cenaze töreni nedeniyle bir hafta izin verdik." ifadesini kullandı.
HAMANEY'İN CENAZESİNE BİNLERCE KİŞİ KATILDI
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırıda hayatını kaybeden İran’ın eski lideri Ali Hamaney için başkent Tahran'da cenaze töreni düzenleniyor. Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi’nde düzenlenen törene İran'ın çeşitli kentlerinden ve yurt dışından binlerce kişi katıldı. Törende İran bayrakları taşındı.
HAMANEY'İN TORUNUNUN KÜÇÜK TABUTU DA TAŞINDI
ABD ve İsrail’in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Hamaney’in torununun naaşı, düzenlenen cenaze töreninde küçük bir tabut içinde taşındı.
CEVDET YILMAZ: BÖLGEDE SAVAŞ DEĞİL İSTİKRAR İSTİYORUZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İran ve Türkiye'nin coğrafyanın kadim ülkeleri olduğunu vurgulayarak, İran halkının acısını paylaştığını belirtti.
Yılmaz, İran'ın eski lideri Ali Hamaney'in cenaze törenine katılmak üzere gittiği Tahran'da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
İran'a son dönemde düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Yılmaz, savaşın engellenmesi için Türkiye'nin gösterdiği çabaları hatırlattı.
Yılmaz, "İran ve Türkiye bu coğrafyanın kadim ülkeleri, ortak bir medeniyet ve geçmişimiz var. Kardeş ve komşu ülkeleriz. İran halkının acısı bizim acımızdır." ifadelerini kullandı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Yılmaz, İran ve ABD arasında imzalanan mutabakat zaptına işaret ederek, Türkiye'nin mutabakatın kalıcı barışa dönüşmesi için çaba gösterdiğini vurguladı.
Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyeti olarak biz bölgemizde savaş istemiyoruz, istikrar istiyoruz. Bölgedeki tüm toplumların huzur ve istikrar içinde yaşamalarını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
YILMAZ’DAN İRAN MESAJI: EKONOMİK İLİŞKİLER GÜNDEMDE
Türkiye ve İran arasındaki ticari potansiyele işaret eden Yılmaz, iki ülkenin önemli ticari partner olduğunu belirtti.
Yılmaz, jeopolitik gerilimler ve yaptırımlar gibi nedenlerle iki ülke arasındaki mevcut potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirilemediğini belirterek ortamın normalleşmesiyle birlikte Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey çalışmalarının yeniden etkin hale getirileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, iki ülke arasında ulaştırmadan, sanayiye, ticarete ve sınır kapılarının daha iyi çalıştırılmasına kadar birçok alanda yapılacak önemli işlerin bulunduğunu ifade etti.
Yılmaz, "İran şu anda savaşın yaralarını sarmak durumunda. İran halkının ekonomik refahını artırma gündeminin önümüzdeki dönem daha merkezi bir noktaya geleceğine inanıyorum. Bu çerçevede Türkiye'yle ilişkiler, ekonomik ilişkiler de bugün yaptığımız toplantıda yine gündemimizde olan hususlar arasındaydı." dedi.
TÜRKİYE-İRAN EKONOMİK İLİŞKİLERİNİ ÇOK DAHA HIZLI GELİŞTİRME İMKANI
İki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 30 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Şimdi yaptırımların hafifletilmesi, kaldırılması gündemde. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu yaptırımlar esas olarak İran halkını cezalandırıyor. İran halkının refahını aşağıya çekiyor ve tüm bölgedeki ekonomik faaliyete zarar veriyor.
Dolayısıyla bu yaptırımların gevşemesi ve sonuçta kalkması hepimizin arzu ettiği bir durum. Böyle bir ortamda da Türkiye ve İran ilişkileri, ekonomik ilişkileri çok daha hızlı bir şekilde gelişme imkanına kavuşmuş olacaktır."
"ENERJİ İŞBİRLİĞİ EN ÖNEMLİ BAŞLIKLARDAN BİRİ"
Türkiye ile İran arasındaki enerji işbirliğine ilişkin ise Yılmaz, enerjinin en önemli başlıklardan bir tanesi olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin İran'dan doğal gaz ithal eden bir ülke olduğu ve iki ülke arasında boru hattı bulunduğunu belirten Yılmaz, "Ayrıca bir dönem Türkmen doğal gazı İran üzerinden Türkiye'ye aktarıldı ama yaptırımlar nedeniyle şu anda askıya alınmış durumda. Gerek doğal gaz gerek diğer başlıklarda enerji işbirliği İran’la aramızda en önemli başlıklardan bir tanesi. Tabii ki İran’la bu konuda da çalışmak isteriz." ifadelerini kullandı.
"İSRAİL BÖLGENİN İSTİKRARINI TEHLİKEYE ATIYOR"
Yılmaz, gazetecilerin ABD-İsrail-İran Savaşı'nda gelinen son durumla ilgili sorusu üzerine şu an bir mutabakat zaptı olduğunu ve yoğun bir çalışma ortamının olmadığını dile getirdi.
Mutabakatın zaman zaman ihlal edildiğine işaret eden Yılmaz, "Bunu zaman zaman hep birlikte görüyoruz. Karşılıklı bazı hadiseler yaşanıyor. Bunların bir an önce sona ermesi, başta Lübnan olmak üzere bölgedeki çatışmaların son bulması da mutabakatın önemli unsurlarından biri." değerlendirmesinde bulundu.
Bölgede istikrarın sağlanmasının, kalıcı barış açısından çok kıymetli olduğunu vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:
"Şunun altını çiziyoruz, İsrail'in 'güvenliğim için yapıyorum' dediği hadiseler güvenlikle ilgili değil bir yayılmacı politika ve bu bütün bölgenin istikrarını tehlikeye atıyor. Yine bu savaşta şunu gördük, bu savaş sadece insani maliyetler üretmekle kalmadı. Aynı zamanda büyük çevresel ve ekonomik maliyetler üretti, Hürmüz başta olmak üzere."
Yılmaz, "bir an önce savaş öncesi normal şartlara dönülmesinin hem küresel ekonomi açısından hem bölgesel ekonomi açısından hem de ikili ilişkiler bakımından çok önemli" olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye ile İran'ın köklü devlet geleneğine sahip iki kadim ülke olduğunu belirterek, siyasi, kültürel ve ekonomik alanlarda geliştirilecek daha yakın işbirliğinin yalnızca iki ülkeye değil tüm bölgenin refahı ve istikrarına katkı sağlayacağını söyledi.
Yılmaz, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
"Şunu da biliyoruz, bu bölge üzerinde oyun oynayan dış güçler, mezhep farklılıkları, etnik farklılıklar üzerinden çatışmalar oluşturup bu bölgenin kaynaklarını sömürme faaliyeti içindeler.
Buna karşı bizim yapmamız gereken bu farklılıklara saygı duyarak ortak noktalarımızı ön plana çıkarmak, ilişkilerimizi geliştirmek, güçlendirmek ve bu tuzaklara çatışmalara düşmeden bölge halklarının, milletlerinin, devletlerinin refahını yükseltmek. Bunun da en önemli şartlarından biri huzur ve güven ortamı. Güvenliğin olmadığı yerde kalkınma olmuyor. Ekonomik kalkınma güvenli ortamda gerçekleşiyor."
Şu anda bölgenin kırılgan bir dönemde olduğunu kaydeden Yılmaz, "Provokasyonlara açık bir dönemde olduğumuzu, sabotajlara açık bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunlara karşı da hepimizin çok uyanık olması gerekiyor." dedi.
TAHRAN HAVA SAHASI KAPATILACAK
İran Sivil Havacılık Kurumu, pazartesi günü ABD-İsrail saldırılarında öldürülen dini lider Ali Hamaney için düzenlenecek cenaze töreni nedeniyle Tahran hava sahasının kapalı olacağını duyurdu.
ABD ve İsrail'in İran'ın başkenti Tahran'a 28 Şubat'ta düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in cenaze töreni başladı. Ülkede uygulanan sıkı güvenlik önemlerine ise bir yenisi eklendi. İran Sivil Havacılık Kurumu, pazartesi günü Hamaney için düzenlenecek cenaze töreni nedeniyle Tahran hava sahasının tüm uçuşlara kapalı olacağını duyurdu.
Kurum, "Pazartesi günü, liderin cenaze töreni nedeniyle Tahran hava sahası tamamen kapatılacak ve hiçbir uçuşa izin verilmeyecek" dedi.
Hamaney'in cenaze töreni bugün devlet töreni ile başladı. 4 ve 5 Temmuz tarihlerinde Tahran'da halka açık düzenlenecek cenaze törenlerinde ise Hamaney'in naaşı, birkaç aile üyesinin tabutlarıyla birlikte halka veda için Tahran İmam Humeyni Camii'nde sergilenecek. 6 ve 7 Temmuz'da cenaze, Tahran'ın diğer bölgelerinden geçtikten sonra Kum şehrine götürülecek. Hamaney'in naaşı, daha sonra 8 Temmuz'da Irak'ın Necef ve Kerbela şehirlerine götürülerek sergilenecek. Hamaney'in naaşı, Irak'ın ardından İran'a geri getirilecek ve 9 Temmuz'da Meşhed'deki İmam Reza türbesinde defnedilecek.
Geçtiğimiz mart ayında yapılması planlanan cenaze töreni, ABD ve İsrail'in saldırılarının devam etmesi nedeniyle ertelenmişti.
İRAN'DAN İNTİKAM MESAJI
İran Ordu Komutanı Tümgeneral Emir Hatemi, eski ülke lideri Ali Hamaney'in intikamını alacaklarını söyledi.
İran devlet televizyonuna konuşan Hatemi, Hamaney için düzenlenen cenaze töreni münasebetiyle açıklamalarda bulundu.
Hatemi, "Bu şehadet şüphesiz bizim irademizi daha da güçlendirmiştir. İran halkının düşmanları katil ABD ve İsrail bilmelidir ki, şehit İmamımız (Hamaney) ve tüm şehitlerimizin intikamını alacağız." dedi.
İran’ın eski lideri Hamaney, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırıda hayatını kaybetmişti.
Hamaney için Tahran'da devlet töreni düzenleniyor. Yaklaşık bir hafta sürecek törenlerin ardından Hamaney 9 Temmuz'da Meşhed'de defnedilecek.
İMAM HUMEYNİ MUSALLA CAMİSİ'NDE TÖREN BAŞLADI
ABD ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney için İran’ın başkenti Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi’nde devlet töreni başladı.
Törene İranlı üst düzey siyasi ve dini yetkililer ile çok sayıda davetli katılırken, katılımcılar Hamaney için düzenlenen anma programına iştirak ediyor. Tören alanında geniş güvenlik önlemleri alınırken, yas merasimleri devam ediyor.
TÜRKİYE'Yİ TEMSİLEN YILMAZ TAHRAN'DA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet, ABD-İsrail saldırısında hayatını kaybeden İran’ın eski lideri Ali Hamaney için düzenlenen devlet törenine katılmak için İran’ın başkenti Tahran’a geldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ı havaalanında İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Hüseyin Simayi Sarraf ile Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hicabi Kırlangıç karşıladı.
Yılmaz’ın İmam Humeyni Musalla Cami’sinde düzenlenen devlet töreninden önce İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Saadabad Sarayı’nda biraraya gelmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Yılmaz’a İran ziyaretinde, TBMM Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, TBMM İdari Amiri AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Musa Kulaklıkaya ve Tahran Büyükelçisi Hicabi Kırlangıç eşlik ediyor.
MÜCTEBA HAMANEY KATILACAK MI?
İran lideri Ayetullah Mücteba Hamaney'in, babası Ayetullah Ali Hamaney için düzenlenecek cenaze törenlerine güvenlik gerekçesiyle katılamayabileceği açıklanmıştı. İsrail'in İranlı üst düzey isimlere yönelik tehditlerinin ardından güvenlik güçlerinin, "Güvenliğini sağlayamayız" diyerek törene katılımına onay vermediği belirtildi. Aylar sonra düzenlenen tören başlarken Mücteba Hamaney'in törene katılıp katılmayacağı ise bilinmiyor.
HAMANEY İÇİN CENAZE TÖRENİ
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırıda hayatını kaybeden İran’ın eski lideri Ali Hamaney için başkent Tahran'da devlet töreni düzenleniyor.
Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi’nde düzenlenen devlet törenine İranlı yetkililer ve halkın yanı sıra birçok ülke temsilcisi katılıyor.
Tören Kur'an-ı Kerim tilaveti eşliğinde saygı duruşuyla başladı.

Törene Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katılıyor.
Hamaney için düzenlenen ve gün boyu sürecek olan devlet törenine yaklaşık 100 ülkeden hükümet ve meclis başkanları, dışişleri bakanları ve hükümetlerin özel temsilcilerinin katılım sağlaması bekleniyor.