Arap Koalisyonu'ndan Sana'ya saldırı uyarısı: Husilerden Riyad ve Aramco tehdidi

İran destekli Husilerin 2014’ten bu yana kontrolünde tuttuğu Sana’daki Yemen Petrol Şirketi’ne "nitelikli bir saldırı" başlatacağını duyuran Arap Koalisyonu, bölgedeki sivillere acil tahliye çağrısında bulundu. Husi cephesinden gelen yanıtta ise Sana'nın vurulması durumunda Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad ile milli petrol şirketi Aramco tesislerinin misilleme olarak hedef alınacağı ilan edildi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Arap Koalisyonu'ndan Sana'ya saldırı uyarısı: Husilerden Riyad ve Aramco tehdidi

Orta Doğu'da gerilim yeniden tırmanırken Yemen'deki güç savaşı karşılıklı tehditlerle kritik eşiğe yaklaştı.

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu'nun Sana'da "nitelikli bir saldırı" başlatacağını açıklayıp sivillere tahliye çağrısı yapmasının ardından Husi cephesi, Riyad ve petrol devi Aramco'yu açıkça hedef alacağını duyurdu.

Takvim.com.tr dakika dakika gelişmeleri aktarıyor...

Ses İkonu CANLI ANLATIM

MISIR: HİÇBİR ÇEKİNCE OLMADAN DESTEĞE HAZIRIZ

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati: “Suudi Arabistan, Husilerin artan saldırıları karşısında bizden ne tür bir destek isterse, hiçbir çekince olmadan sağlamaya hazırız. Buna askerî destek de dâhil.”

Abdülati ayrıca Mısır’ın, Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan’ın yer aldığı Mekke Ortak Savunma Anlaşması’na katılmayı ciddi şekilde değerlendirdiğini açıkladı.

ORTA DOĞU'DA FÜZE SAVAŞI KIZIŞIYOR

Yemen'de meşru hükümete destek veren Arap Koalisyonu, İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da bulunan Yemen Petrol Şirketi'nde bulunan sivillerin güvenlikleri için bölgeyi terk etmelerini istedi.

Arap Koalisyonu Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Husilerin kontrolündeki Sana'ya "nitelikli bir saldırı gerçekleştireceklerini" belirtti.

Sana'daki Yemen Petrol Şirketi'nin merkezi istasyonunun bulunduğu bölgenin kırmızıyla işaretlenmiş bir haritasını paylaşan Sözcü Maliki, "Koalisyon güçleri, Yemen Petrol Şirketi'nin bulunduğu bölgedeki sivillerin güvenlik için bölgeyi terk etmelerini istiyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de yaptığı açıklamada, başkent Sana'nın hedef alınması durumunda Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a yönelik "şiddetli ve acı verici bir karşılık verecekleri" tehdidinde bulundu.

Seri, "Suudi Arabistan milli petrol şirketi Aramco'da çalışan tüm görevli ve vatandaşların tesislerden uzaklaşmaları uyarısını yapıyoruz. Buralar, bizim meşru hedefimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Yemen'de hükümet güçleriyle Husiler arasındaki çatışmalar son dönemde artarken, İran destekli Husiler, kendilerine saldırı düzenlendiğini öne sürerek, Suudi Arabistan'ı balistik füze ve İHA'larla hedef alıyor.

Yemen, İran destekli Husilerin Eylül 2014'te başkent Sana'yı ve bazı vilayetleri kontrol etmesinin ardından başlayan iç savaşa sahne oluyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, Mart 2015'ten bu yana uluslararası toplum tarafından tanınan Yemen hükümetine destek veriyor.

(Yemenli Husilerin saldırdığını açıkladığı Riyad'daki Kral Halid Havalimanı Terminal 3'te, patlama sonrası oluşan ağır hasar ve enkaz. Fotoğraf: Reuters)