BM Barış Gücü'nden KKTC'nin yoluna taş koyma girişimi: Yeni görüntüler çıktı! BM askerlerini püskürttüler...

BM Barış Gücü askerleri KKTC'nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek için her yolu deniyor. Hukuksuz bir müdahaleyle bölgenin Türk toprağı olmadığını iddia eden ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözcülüğüne soyunan BM Barış Gücü Yetkilileri'nin engellemesine karşı Kıbrıs Türk toplumu da harekete geçmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Pile-Yiğitler Yolu inşaatına yönelik beyhude engelleme girişimine dair yeni görüntüler ortaya çıktı. KKTC’nin yol çalışmasını engellemeye çalışan BM ingiliz askerleri Türk işçilere kalleşçe saldırdı. Türk işçiler ise yumruklarla BM gücüne karşılık verdi. Sonrasında KKTC polisleri de işçiler ile birlik olup BM askerlerine saldırdı. Sonrasında KKTC polisleri de işçiler ile birlik olup BM askerlerini püskürttü. İşte yaşanan o anlar...

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2023, 22:29 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 00:49
BM Barış Gücü’nden KKTC’nin yoluna taş koyma girişimi: Yeni görüntüler çıktı! BM askerlerini püskürttüler...

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler Barış Gücü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Pile-Yiğitler yolu projesini engellemek için inşaat alanına beton bloklar yerleştirmiş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güvenlik güçleri ile BM askerleri arasında gerilim çıkmıştı.

KKTC'DEKİ PROVOKASYONDAN YENİ GÖRÜNTÜLER I VİDEO İZLE

KKTC güvenlik güçleri ise BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırmıştı. Yaşanan o anlar sıcaklığını korurken Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Pile-Yiğitler Yolu inşaatına yönelik beyhude engelleme girişimine dair yeni görüntüler ortaya çıktı.

TÜRKLER, YOL ÇALIŞMASINI ENGELLEMEK İSTEYEN İNGİLİZ ASKERLERİ YUMRUKLADI
KKTC'nin "insani bir proje" olan yol çalışmasını engellemeye çalışan BM İngiliz askerleri Türk işçilere saldırdı. Türk işçiler de yumruklarla BM gücüne karşılık verdi. Ardından KKTC polisleri de yol çalışmasında çalışan Türk işçilere destek vererek BM İngiliz askerlerini yumruklarla dövdü.


Öte yandan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu projeden geri çekilmeyeceklerini açıklamıştı. Dozerlere BM araçlarını yoldan çekin talimatını veren Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek A Haber canlı yayınında flaş açıklamalarda bulunmuştu.

Proje için müthiş bir irade ortaya çıktığına dikkat çeken Bebek, "Öncelikle 2001 yılında yapılan bu yolun yapılmasıyla alakalı bir proje vardı. Bu yol tamamen insani, bölgede yaşayan Pile Türk halkının izolasyonlarının kaldırılması amacıyla bu proje hazırlandı. Fakat o günden bugüne kadar yapılamamıştı. Bugün ortaya müthiş bir irade konuldu. Geçtiğimiz gün öğle saatlerinde bu yol için çalışmalar başladı." dedi.

BARIŞ GÜCÜ KOMUTANINI PİŞMAN ETTİ
BM Barış Gücü askerlerinin Rum sözcülüğüne soyunmasına ve yolun yapımına engellemelerine karşı buranın Türk toprağı olduğunu belirttiklerini ifade eden Bebek, "Fakat BM Barış Gücü sınırları aştı ve bize "buranın Türk toprağı olmadığını" söylediler. Tabi ki biz bunu kabul etmedik ve burada yapılan tamamen insani bir yoldur. Buradaki vatandaşlar için yapılıyor. Ben 3 gündür bu bölgedeyim. Dün sabah saat 5 sularında burada bulunan BM Barış Gücü komutanı yaklaşık 22 araçla şu anda Türk kontrolünde olan bölgeye geldi ve bizden burayı boşaltmamızı istedi. O komutan "Burası Rum toprağı asla kabul edilemez" dedi. Ancak biz bunlara karşı 1 adım geri adım atmadık. Buranın Türk toprağı olduğunu söyledik." şeklinde konuşmuştu.

TÜRK HALKINA İZOLASYON
İzolasyonu kabul etmediklerini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Bebek şu ifadeleri kullandı:

"Buraya beton bariyerler, dikenli teller koyarak buradaki Türk halkını izole altına almak istediler. Sınır kontrolünün kendilerinde olduğunu söylediler. Tabi ki biz bunu kabul etmedik ve yolumuza devam ediyoruz. Dün başlayan gerginlikten sonra Barış Gücü buradaki hareketliliğini artırdı. Bölgede araç ve personel sayılarını artırdı. Biz burada insani bir iş yaptığımızı anlatıyoruz ama onlar anlamıyor.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"
Burada bizim yapmak istediğimiz proje karşı yollara beton bariyer, dikenli teller ve araçlar koydular. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz bu topraklar Türk toprağıdır. Burada bulunan Rumlar da İngilizler de bu yolu kullanabilir. Bu noktadan bizim geri adım atmamız asla söz konusu olamaz. Şu anda çalışmalarımız hızlı ve çok iyi gidiyor. Dün yaşanan gerginlikte bizim 8 polisimiz yaralandı ve darp raporları alındı. 2 tane sivil vatandaş yaralandı. Bunu yapan da Barış Gücü'dür.

Birçok haber çıkıyor ama burada yapılan sadece insani bir yoldur. Bölgenin gelişmesi ve Pile halkının daha rahat giriş-çıkış yapabilmesi için bu çalışmalar devam ediyor. Buradan da asla geri adım atmayacağız."

YOLU KULLANANLARA ENGEL OLUYORLAR
Öte yandan bölgede yayın yapan A Haber ekibi sözde BM Barış Gücü'nün GKRY lehine yaptığı skandal uygulamaları görüntülemişti.

KKTC'NİN YOLUNA TAŞ KOYMA GİRİŞİMİ | VİDEO İZLE



Yolu kullanmak isteyen yaşlı insanlara izin vermeyen BM yetkilileri birçok araçla bölgeye intikalini sürdürüyor.



DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA
Dışişleri: "Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerince, Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla gerçekleştirilen fiziki müdahaleyi kabul edilmez buluyor ve şiddetle kınıyoruz."

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN KINAMA
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, KKTC'nin Pile-Yiğitler yolu inşaatını engellemeye çalışan BM Barış Gücü'nü kınadı. Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Pile-Yiğitler yolu çalışmasını hukuk dışı ve zorla engellemeye çalışan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nü kınıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Kıbrıs Türk Devleti'nin kendi topraklarında yapacağı her türlü çalışmayı sonuna kadar desteklediklerine dikkati çeken Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu: "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne, adadaki barış ve huzur ortamına zarar veren bu yanlı tavrından derhal geri dönmesi ve asli görevini ifa etmesi için çağrıda bulunuyoruz. Türkiye olarak, hukukunu ve refahını muhafaza etmeyi en önemli vazifelerimizden gördüğümüz Kıbrıs Türkü'nün her zaman ve her koşulda yanında olduğumuzu bu vesileyle tekrarlıyoruz. Kıbrıs Türkü'nün hakkı hiçbir zaman yerde kalmamıştır, kalmayacaktır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN