Ateşkes olacak mı? Hamas açıkladı: İsrail’in cevabını aldık

Katil İsrail işgal ettiği Filistin topraklarında soykırım suçu işliyor. Gözler bölgeden gelecek ateşkes kararına çevrilmişken Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'tan flaş bir açıklama geldi. Hamas, İsrail'in, 13 Nisan'da arabulucu Mısır ve Katar'a ilettiği esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına dair tutumuna ilişkin resmi yanıtını aldığını duyurdu.

Giriş Tarihi 27 Nisan 2024, 13:48 Güncelleme 27 Nisan 2024, 14:00
Ateşkes olacak mı? Hamas açıkladı: İsrail’in cevabını aldık

İÇİNDEKİLER

İşgalci İsrail abluka altına aldığı Filistin topraklarında kadın çocuk gözetmeden 40 bine yakın Filistinliyi katletti.

Katil İsrail soykırım suçu işlerken ateşkes arayışları da sürüyor.

HAMAS'TAN ATEŞKES ÇIKIŞI: İSRAİL'İN CEVABINI ALDIK
Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail'in, 13 Nisan'da arabulucu Mısır ve Katar'a ilettiği esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına dair tutumuna ilişkin resmi yanıtını aldığını duyurdu.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar devam ediyor.İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar devam ediyor.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, yaptığı yazılı açıklamada, detay vermeksizin "Hamas Hareketi, bu öneriyi inceleyecek ve çalışmanın tamamlanmasının ardından yanıtını (arabuluculara) sunacak." ifadelerini kullandı.

Hayye, 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, İsrail ile dolaylı müzakerelerde esnek bir tutum sergilediklerini ancak Tel Aviv yönetiminin Gazze'ye yönelik savaşı bitirmeyi reddederek süreci uzattığını söylemişti.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye,Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye,

İstihbarat Şefi Abbas Kamil'in başkanlığındaki Mısır heyeti de İsrail ile Hamas arasında esir takası müzakerelerini görüşmek için bugün İsrail'e gitmişti.

İsrail hükümetinin, Hamas ile esir takası müzakerelerine "son bir şans vermeye hazır olduğunu" ancak müzakerelerde ilerleme kaydedilmezse Refah'a kara saldırısı başlatacağı mesajını Mısır tarafına ilettiği bildirilmişti.

HAMAS'TAN SİLAH BIRAKMA ŞARTI
Hamas'ın siyasi büro yetkilisi Halil el-Hayya 25 Nisan'da yaptığı açıklamalarda ise İsrail ile beş yıllık bir ateşkes anlaşması yapmaya ya da 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti kurulduğu takdirde silah bırakarak siyasi parti olarak varlıklarını sürdürmeye hazır olduklarını söyledi.

"HAMAS İÇİN DE AYNI SENARYO GEÇERLİ OLACAK"
25 Nisan Associated Press ajansına konuşan el-Hayya, "İşgalcilere karşı savaşan tüm halkların bağımsızlıklarını elde ettikten sonra siyasi partilere dönüştüğünü ve milis güçlerin de milli orduların temelleri" haline geldiğini söyledi ve bağımsız Filistin devleti kurulması durumunda Hamas için de aynı senaryonun geçerli olacağını belirtti.

KATİL İSRAİL'İN REFAH'A OLASI KARA SALDIRISI
Gazze'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu.

Siyonist İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden oldu.

Yerinden edilen Filistinlilerin büyük bölümü, işgalci İsrail'in daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Refah'a sığındı. Kuzey bölgelerden gelenlerle Refah'ın nüfusu 4 katından fazla artarak 1,5 milyona ulaştı.


Yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bölümü derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

Katil İsrail ordusu, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak bir yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

Uluslararası uyarılara rağmen Refah'a saldırı planını onayladığını defalarca yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

İşgalci İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Refah'a kara saldırısını "çok yakında" başlatacağını bildirmişti.