Amerikan kabusu

ABD, felaketin adresi oldu. Boston'daki bombalı saldırının acısı tazeliğini korurken, Teksas'taki gübre fabrikasında art arda patlamalar meydana geldi. 15 kişi öldü, 170 kişi yaralandı. Ortalık cehenneme döndü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2013 Güncelleme 19 Nisan 2013, 02:06
Amerikan kabusu

İÇİNDEKİLER

"İkinci 11 Eylül" diye tabir edilen bombalı saldırının şokunu yaşayan ABD, yeni bir felakete sahne oldu. Gübre fabrikasında yaşanan patlama nedeniyle 15 kişi can verdi, 170 kişi ise yaralandı. Geçen Pazartesi, Boston Maratonu saldırısıyla sarsılan ABD, bir gübre fabrikasında yaşanan patlamayla acısını ikiye katladı. Teksas eyaletinin Waco şehrindeki "West Fertilizer" adlı gübre fabrikasındaki patlamalar, önceki gün yerel saatle 19.50'de meydana geldi.

DEPREME NEDEN OLDU
Her yer bir anda alev topuna döndü. Patlamaların şiddeti ve birbiri ardına devam etmesi nedeniyle, itfaiye araçları olayın merkezine yaklaşamadı. Bunun üzerine yangına önce havalanan 6 helikopter ile müdahale edildi. Nedeni henüz belirlenemeyen patlamalarda 170 kişi yaralandı, en az 15 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, kayıp kişilerin olduğunu ve ölü sayısının artabileceğini açıkladı. Ortalığı cehenneme çeviren patlamaların ardından 2 bin 700 kişi bölgeden tahliye edildi. 80 kilometre uzaklıktaki evleri dahi sallayan patlamanın etkisiyle Waco yakınlarında 2.1 büyüklüğünde deprem oluştu. Patlamanın etkisiyle yaşanan sarsıntı, 100 kilometre mesafeden bile hissedildi. Fabrikadaki patlamalar nedeniyle çevredeki 70'dan fazla ev yıkıldı. Yıkılan binalar arasında 133 kişilik bir huzurevi de vardı.

AMONYAK SIZINTISI MI?
Teksas Kamu Güvenliği Bakanlığı, yıkılan binaların enkazı altında kalanların olduğunu belirtti. Teksas Valisi Tommy Muska, enkaz yığınına dönen bölgede incelemeler yaptı. Muska, "Sanki nükleer bomba patlamış gibiydi. Gökyüzünde duman bulutundan başka bir şey görünmüyordu. Şu an kesin bir sayı vermek imkansız ama muhtemelen yarın birçok kişi aramızda olmayacak" diye konuştu. Korkunç Patlamaya "amonyak sızıntısının neden olduğu" ihtimali üzerinde duruluyor.



ZEHİRLİ KİMYASAL UYARISI
Patlama sonrasında, toksik gaz yüklü bulutların rüzgar nedeniyle güneye doğru hareket ettiği ve bölgedeki havanın zehirli kimyasallar içerdiği açıklandı. Suni gübre yapımında kullanılan amonyum nitrat, patlama gücü yüksek bir kimyasal madde olarak biliniyor.

WEST KASABASI BOŞALACAK
Çek asıllı göçmenlerin oluşturduğu West kasabasında son nüfus sayımlarına göre 2 bin 800 kişi yaşamaktaydı. Patlamanın ardından kasaba büyük ölçüde tahliye edildi. Kasaba sakinleri, fabrikanın bir daha açılmamak üzere kapanmasını isterken, bazıları ise başka yerlere taşınacaklarını söyledi.

PATLAMALAR HER YERDEN HİSSEDİLDİ
Teksas'ı alev topuna çeviren patlama nedeniyle yaralananların çoğu kol ve bacağını kaybetti. Patlamanın 100 kilometre mesafeden bile hissedildiği öğrenildi.

TEHLİKE 'GELİYORUM' DEDİ...
"West Fertilizer" gübre fabrikasında, 2006'da çevreye yaydığı yoğun "amonyak kokusu" nedeniyle inceleme yapıldığı ortaya çıktı. Teksas eyaleti Çevre Koruma Departmanı, yapılan incelemenin ardından fabrikaya "risk ve acil müdahale planı olmadığı için" uyarı cezası verdi. Ceza sonrası yapılan iyileştirmelerin ardından fabrika sahipleri kimyasal üretim sistemleri ile ilgili yetkililere gerekli belgeleri sundu. Fabrikadaki üretim faaliyeti 2006'dan bu yana artarak devam etti. West kasabası sakinleri, patlama öncesi çevrede yoğun bir amonyak kokusu olduğunu belirtti.

HERKES TEDİRGİN
Boston Maratonu'nun bombalanması, Obama'ya zehirli mektup gönderilmesi ve ardından yaşanan fabrika patlaması, Amerikalılar'da tedirginliğe neden oldu. Hemen hemen bütün eyalet merkezlerinde terör alarmı verilirken, birçok asılsız bomba ihbarı yapıldı. Teksas'daki patlama ile bir kez daha sarsılan Amerika'da, 11 Eylül sonrası yaşanan gergin bir atmosferin hakim olduğu belirtiliyor.

OLAĞAN ŞÜPHELİ
Maratonda 3 kişini ölümüne neden olan bombalı saldırıların faili hala bulunamadı. Ancak olay yerindeki görüntüleri inceleyen FBI, şimdiye kadarki en somut veriye ulaştı. Lord&Taylor adlı mağazanın güvenlik kamerası kayıtlarında, içinde bombaların bulunduğu düşünülen siyah çantayı taşıyan bir şüpheli teşhis edildi. Ancak herhangi bir kimlik bilgisi açıklanmadı. Soruşturmayı yürütenler, diğer saldırganın ise ilk patlamadan 12 saniye sonra gerçekleşen ikinci patlama anında görüntülendiğini aktardı. Patlamalardan saniyeler sonra çekilen karelerde görülen bir kişinin, saldırının faili olabileceği düşünülüyor. Kalabalığın aksi yönünde koştuğu görülen bu kişinin vücut dilinin de olay yerindeki diğer insanlardan farklı bir mesaj verdiği belirtiliyor. Bu arada Başkan Obama, dün Boston'da düzenlenen anma törenine katıldı. Obama, "Yine koşacaksınız. Olayın arkasında kimler varsa bulacağız" dedi.



ELVİS HAYRANI OBAMA'YI ÖLDÜRECEKTİ
Saldırı ve patlama felaketi yaşayan ABD, zehirli mektuplara odaklandı. Başkan Obama ve 2 senatöre gönderilen zehirli mektuplarla ilgili Corinth kentinde yaşayan Kevin Curtis (45) tutuklandı. Curtis'in Elvis Presley hayranı olduğu belirtiliyor. Güvenlik güçleri, öldürücü risin maddesi içeren mektupları Curtis'in gönderdiğine inanıyor.