Almanya'da iki Türk'e liyakat nişanı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkede çeşitli alanlarda ve projelerde toplum yararına çalışmalar yapan ve aralarında iki Türk'ün de bulunduğu 37 kişiye liyakat nişanı verdi.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2014, 18:39 Güncelleme 06 Ekim 2014, 18:39
Almanya’da iki Türk’e liyakat nişanı

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue'de düzenlenen törende, Duisburg kentinde Alman Kızılhaçı'nın aile merkezinde yıllardır gönüllü olarak çalışan Gülsüm Aytekin ile çevre konularında faaliyetlerde bulunan ve Almanya'da yaşayan Türklerin bu konuda duyarlı hale gelmesi için çalışan Gülcan Nitsch, Cumhurbaşkanı Gauck'un elinden liyakat nişanını aldı.

Aytekin'in Alman Kızılhaçı'nın aile merkezinde farklı kültürlerden gelenler arasında köprü vazifesi gördüğü, bunun yanı sıra ''Burckhausen yuvarlak masa'' oluşumunun sözcüsü olarak Müslüman kadınların çalışmalarına destek verdiği ve çocukların iki dilli eğitim alması için çaba sarf ettiği kaydedildi.

Nitsch'in de çevre konusunda sorumluk alınması için faaliyette bulunduğu ve Türkçe konuşanların yer aldığı "Yeşil Çember" adlı çevre derneğini kurduğu, bu kapsamda Türk Çevre Günleri'ni organize ettiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Gauck, törende yaptığı konuşmada, Almanya'da çeşitli mesleklerdeki kişilerin kendi mesleki görevlerinin dışında ülkenin değişik yerlerinde toplum için çalışmalar yaptıklarına işaret ederek bu kişilerin gerekli olan yerlerde yardımları organize ettiği, tecrübelerini aktardığı ve yeni fikirler ortaya çıkardıklarını söyledi.

"Bu kişiler kendilerine ihtiyaç duyulduğunda oradalar" diyen Gauck, bu vatandaşlara sahip olan ülkenin iyi bir ülke olduğunu belirtti.

Bu kişilerin gençlere ve yaşlılara destek olduğu, sıkıntıda olanlara yardım ettiği, aşırı sağcılıkla mücadele ettiği, Alman tarihini hatırlama, çevre, iyi komşuluk ilişkilerinde veya farklı kökenlilerin anlaşmaları konuları gibi birçok alanda çalışmalar yaptığına işaret eden Gauck, "Örnek olduğunuz için muhteşemsiniz" diye konuştu.

Nişanı alan Gülcan Nitsch, törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, liyakat nişanını almanın çok güzel bir duygu olduğunu belirterek "Bu mutluluğu ifade etmenin kelimelere sığacağını sanmıyorum. Ben bu vesileyle ülkenin dört bir yanında Yeşil Çember derneği için çalışan tüm gönüllere sevgi ve selamlarımı iletmek istiyorum. Katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu nişanı sadece kendim için almadım. Almanya'da benim başlattığım vizyona katkıda bulunan yüzlerce gönüllü için aldım" dedi.

Aytekin de liyakat nişanını aldığı için çok mutlu olduğunu belirterek oğlunun da bugün üniversiteye başlamasından dolayı iki mutluluğu birden yaşadığını ifade etti.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Gauck'un hayat arkadaşı Daniela Schadt, bir süre Nitsch ve Aytekin ile sohbet etti.