ABD, İran’ın, Rusya’ya Ukrayna savaşında yardım ettiğini teyit etti, İngiltere yaptırım uyguladı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İranlı askeri personelin, Rusya'nın Kiev'i bombalamasına Kırım'da yardım ettiği belirtilerek "İran şu anda sahada, doğrudan savaşa müdahil." İfadesi kullanıldı. İngiltere de, “İran, bu insansız hava araçlarını tedarik ederek aktif olarak savaşı tırmandırıyor” açıklamasıyla İran’a yaptırım uyguladığını duyurdu.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2022, 21:25 Güncelleme 20 Ekim 2022, 23:10
ABD, İran’ın, Rusya’ya Ukrayna savaşında yardım ettiğini teyit etti, İngiltere yaptırım uyguladı

İÇİNDEKİLER

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Zoom üzerinden düzenlediği brifingde, ABD dış politikasına ilişkin Beyaz Saray muhabirlerine açıklamalarda bulundu.



"İRAN PİLOTLARI KİEV'İ BOMBALADI"
Uzun zamandır Rusya'nın İran'dan dron alabileceğine ilişkin uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Kirby, "Rusya, İran'dan aldığı İHA'ları Kırım'a sevk etti. Bugün, Kırım'da konuşlu Rus askeri personelinin İran pilotlarını kullandığını ve bunu Kiev'deki hava saldırılarında kullandıklarını teyit ediyoruz. İran askeri personelinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda Rusya'ya yardım ettiğini biliyoruz." ifadesini kullandı.



"RUSYA, İRAN'DAN FÜZELER ALACAK"
Kirby, Rusya'nın bugüne kadar İran'dan onlarca İHA aldığını ve bu sevkiyatın devam edeceğini aktararak "Dahası, Rusya'nın mühimmat yokluğundan ötürü ileride, İran'dan karadan karaya füzeler gibi konvansiyonel silahlar satın almasından endişe ediyoruz." dedi.



"İRAN DOĞRUDAN SAVAŞA MÜDAHİL"
Kirby, İran yapımı İHA'ların Ukrayna'da hem askeri hem de sivil hedeflere karşı kullanıldığını belirterek "İran ve Rusya, İran'ın Rusya'ya dron verdiğini inkar ederek yalan söylüyor. Bu ülkeler, tüm dünyaya yalan söyleyebilirler ancak gerçeği gizleyemezler. İran şu anda sahada, doğrudan savaşa müdahil." diye konuştu.

ABD'nin hem İran'a hem de Rusya'ya yönelik sert yaptırımlarını sürdüreceğini vurgulayan Kirby, "İran'ın Rusya'ya silah satmasını zorlaştıracağız." ifadesini kullandı.



"ODAĞIMIZDA DİPLOMASİ YOK"
Kirby, halihazırda İran ile yapılacak nükleer anlaşmanın da gündemlerinde olmadığını dile getirerek "Şu anda odağımızda diplomasi yok." dedi.

Rusya'nın ilk başlarda İran dronlarını kullanırken sorunlar yaşadığını, bu nedenle de İranlı askeri personelin eğitim için Kırım'a gittiğini belirten Kirby, İHA'ları yönlendirenlerin Rus askerleri olduğunu bildirdi.



İNGİLTERE YAPTIRIM UYGULADI
İngiltere, Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) tedarik ettiği gerekçesiyle İran'a yaptırım uyguladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'ya İHA tedarik etmesi nedeniyle 3 İranlı üst düzey askere ve bir savunma üreticisi işletmeye yaptırım uyguladığı aktarıldı. İranlı üst düzey askerler arasında Tümgeneral Mohammad Hossein Bagheri, Tuğgeneral Seyed Hojjatollah Qureishi ve Tuğgeneral Saeed Aghajani'nin yer aldığı belirtilen açıklamada, İHA üreticisi olan Shahed Aviation Industries'in de yaptırımlara dahil olduğu ifade edildi. Söz konusu İranlı yetkililerin mal varlıklarının doldurulacağı ve seyahat yasağına tabi tutulacakları belirtildi.



"BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARINI İHLAL EDİYORLAR"
Açıklamada, "Rusya, Ukraynalıları enerji, ısınma ve su kaynaklarını kesmek amacıyla Kiev'de ve Ukrayna genelinde hem sivil hedeflere hem de kritik altyapıya saldırmak için insansız hava araçlarını kullanıyor. İran, bu insansız hava araçlarını tedarik ederek aktif olarak savaşı tırmandırıyor. İran, Rusya'nın Ukrayna vatandaşlarına yönelik iğrenç saldırılarından faydalanıyor ve halkın acılarına ve kritik altyapının yıkımına katkıda bulunuyor. Hem Rusya hem de İran, bu silahların İran'dan transferini kontrol eden BM Güvenlik Konseyi Kararını da ihlal ediyor" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, İran'ın ve Rusya'nın eyleminin, belirli maddelerin İran'dan başka bir ülkeye veya başka bir ülkeden İran'a transferinin Güvenlik Konseyi'nden onay alınmasını gerektiren BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı Kararını ihlal ettiğini belirtti.



"BU KORKAKÇA DRON SALDIRILARI BİR ÇARESİZLİK EYLEMİDİR"
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise yaptığı açıklamada, "İran'ın Putin'in Ukrayna'ya karşı acımasız ve yasadışı savaşına verdiği destek içler acısıdır. Bu, İran'ın küresel güvenlikteki istikrarsızlaştırıcı rolünün açık kanıtıdır" ifadelerini kullanarak, "Bu korkakça dron saldırıları bir çaresizlik eylemidir. Bu kişiler ve bir üretici, bu saldırıları mümkün kılarak Ukrayna halkına inanılmaz acılar yaşattı. Yaptıklarının hesabını vermelerini sağlayacağız" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN