İran’da peş peşe iki patlama: Çok sayıda ölü var | Terör saldırısının arkasında Lübnan'da Hamas'ı hedef alan Mossad mı var?

Son dakika haberi! İran’ın Kirman eyaletinde, Kasim Süleymani'nin kabrinin bulunduğu mezarlığın yakınlarında iki patlama meydana geldiği bildirildi. İran resmi makamlarından yapılan açıklamada saldırının terör saldırısı olduğunu bildirdi. İran devlet televizyonu olayda 141 kişinin yaralandığını belirtirken en az 103 kişinin öldüğü bildirildi. Dün Lübnan'da Hamas'a gerçekleştirilen saldırı sonrası İran'daki patlamaların arkasında Mossad'ın olabileceği ihtimal üzerinde duruluyor. İran'da haber ajansları saldırının birden fazla şekilde yapılmış olabileceğine dair ihtimaller olduğunu yazdı. Ajanslar olayın intihar saldırısı olabileceğini değerlendirirken bir başka iddiaya göre ise patlayıcılar uzaktan kumanda ile etkin hale getirildi.

Giriş Tarihi 03 Ocak 2024, 15:09 Güncelleme 03 Ocak 2024, 22:19
İran’da peş peşe iki patlama: Çok sayıda ölü var | Terör saldırısının arkasında Lübnan’da Hamas’ı hedef alan Mossad mı var?

İÇİNDEKİLER

İran'ın Kirman eyaletinde, Kasim Süleymani'nin kabrinin bulunduğu mezarlığın yakınlarında, peş peşe iki patlama meydana geldiği bildirildi.

EN AZ 103 KİŞİ ÖLDÜ

İran devlet televizyonu olayda 141 kişinin yaralandığını duyurdu. Patlamada en az 103 kişinin öldüğü bildirildi.

TERÖR SALDIRISI

İran resmi makamlarından yapılan açıklamada saldırının terör saldırısı olduğunu bildirdi. Açıklamayı Kirman Vali Yardımcısı yaptı.

İLK PATLAMA ANI KAMERALARA YANSIDI

İlk patlama anının görüntüsü ortaya çıktı.

Uzaktan bir telefonla çekildiği tahmin edilen görüntülerde patlamayı duyanların koşarak kaçtığı görülüyor.


İNTİHAR SALDIRISI MI?

İran ajansları ise saldırıları iki intihar saldırganının yaptığını son dakika bilgisi olarak geçti. Bir başka iddiaya göre ise patlayıcılar uzaktan kumanda ile patlatıldı.

Tasnim haber ajansına konuşan kaynaklar, Kerman'ın girişine iki adet torba bomba yerleştirildiğini, uzaktan kumandayla patlatıldığı anlaşıldığını ve patlamaların yaklaşık 10 dakika arayla meydana geldiğini iddia etti.

İran'ın ISNA haber ajansının geçtiği habere göre Kerman Belediye Başkanı, "Patlamaların gaz kapsülü patlamalarından mı yoksa intihar bombacılarından mı kaynaklandığı hala belirsiz" dedi. Yarı resmi Nournews, "mezarlığa giden yolda çok sayıda gaz kapsülünün patladığını" yazdı.

AHaber CANLI YAYIN

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Devrim Muhafızları Ordusu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yıl dönümü anmalarının yapıldığı yolda patlama meydana geldi.

Kirman'da, Süleymani'nin kabrinin de bulunduğu mezarlığa giden yolda gerçeksen patlamanın kapsamı ilişkin detay verilmezken yayınlanan görüntülerde anma etkinliğine katılanların kaçıştığı ve ambulansların olay yerine gittiği görülüyor.

İran'ın Kirman eyaletinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yıl dönümü münasebetiyle anma programı düzenleniyor.

Süleymani'nin mezarının da bulunduğu memleketinde düzenlenen programa İran'ın birçok kentinden binlerce kişi katılıyor.

SALDIRILARIN ARKASINDA MOSSAD MI VAR?

Dün Lübnan'da Hamas'a gerçekleştirilen saldırı sonrası patlamaların arkasında Mossad'ın olabileceği ihtimal üzerinde duruluyor.


Konuyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulunan A News Haber Koordinatörü Orhan Sali Lübnan'daki saldırı ile İran'daki saldırı arasındaki farklara bakmak gerektiğini belirterek, bu saldırıyı belli örgütlerin yapabileceğini ifade etti.

Sali, Mossad'ın daha önce İran'da birçok saldırı düzenlediğini belirterek, "Ülke içinde İsrail istihbarat servisine çalışan birçok kişi olduğunu biliyoruz. İsrail şu anda Orta Doğu'daki ülkeleri karıştırmaya çalışıyor" dedi.

İRAN: HİÇ ŞÜPHESİZ BU ÜZÜNTÜ VERİCİ SUÇUN FAİLLERİ EN UYGUN ŞEKİLDE CEZALANDIRILACAKTIR
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Kirman'da düzenlenen bombalı saldırılara ilişkin, ilgili istihbarat, emniyet ve kolluk kuvvetlerinin olayı en ince detayına kadar takip edip sorumluları ülke yargısına teslim etmekle yükümlü olduğunu belirtti.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Ejei, Kirman eyaletindeki bombalı saldırıya ilişkin mesaj yayınladı.

Olayı "terör saldırısı" olarak nitelendiren Ejei, "bunu yapanların ülkeyi güvensiz hale getirmedeki başarısızlık ve yenilgilerinin ardından tüm çabalarını İran'ın dindar halkından intikam almaya yoğunlaştırdığını" kaydetti.

Ejei, "Sorumlu istihbarat, emniyet ve kolluk kuvvetleri, bu suçun tüm ipuçlarını ve faillerini zamanında ve hızlı bir şekilde takip etmek ve bunları ülke yargısına teslim etmekle yükümlüdür." ifadelerinde bulundu.

Kirman veya diğer bölgelerdeki adli makamların, faillerin ve bu olaya karışanların yakalanması için azami çabayı göstermekle yükümlü olduğunu belirten Ejei, "Hiç şüphesiz bu üzüntü verici suçun failleri en uygun şekilde cezalandırılacaktır." dedi.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanında insansız hava aracıyla saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti.

ABD saldırısında öldürülen Tümgeneral Kasım Süleymani, sadece kilit bir asker değil İran'ın dini lideri tarafından 'yaşayan şehit' sıfatıyla övülmüş bir isimdi.

Süleymani, 40 yıldır Hamaney'in en yakınındaydı. Adeta 'manevi oğlu' gibiydi.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN İRAN'A TAZİYE MESAJI

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran'ın Kirman eyaletinde gerçekleşen terör saldırılarını lanetliyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, dost ve kardeş İran halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

"BU FELAKETİN KARŞILIĞI ÇOK SERT OLACAK"
İran Dini Lideri Ali Hamaney'den, Kirman kentinde Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıl dönümünde mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısının ardından ilk açıklama geldi.

Hameney, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, "İran milletinin kötü ve cani düşmanları, bir kez daha felaket oluşturdular ve çok sayıda insanımızı öldürdüler. Taş yürekli katiller, halkın Kasım Süleymani'nin mezarını ziyaret etme sevgisine ve coşkusuna dayanamadılar. Süleymani'nin askerlerinin onların alçaklıklarına ve cinayetlerine tahammül etmeyeceklerini bilsinler. Katiller, şu andan itibaren kesin hedefimizin hem masumların kanına bulanmış elleri hem de onları bu hataya sürükleyen yozlaşmış ve fesat beyinleri ezmek ve adil bir şekilde cezalandırmak olduğunu bilsinler. Bu felaketin karşılığı çok sert olacaktır" ifadelerini kullandı.

ABD'nin 3 Ocak 2020'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği suikast sonucu hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıl dönümünde Kirman kentindeki mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısında 103 kişi hayatını kaybetti, 141 kişi de yaralandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN