CANLI TAKİP | Katil İsrail hava saldırılarını sürdürüyor! Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

Gazze’de ateşkese son verip işgale devam eden soykırımcı İsrail, ABD'nin gölgesi altında katliama devam ediyor. ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de insani nedenlerden dolayı acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti. Hamas, bu durumu "İsrail'in Filistin halkının öldürülmesine doğrudan katılımı" olarak değerlendirdi .Öte yandan İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi ve yaralandı.

Giriş Tarihi 06 Aralık 2023, 09:23 Güncelleme 09 Aralık 2023, 08:32
CANLI TAKİP | Katil İsrail hava saldırılarını sürdürüyor! Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail, ateşkesi sonlandırdığından bu yana Gazze'de soykırıma devam ediyor. Yemen'deki Husilerin pazar günü Kızıldeniz'de iki kargo gemisini hedef almasının ardından kara saldırısını genişleten soykırımcı İsrail, Batı Şeria'da da tutuklama kampanyasına ve sivillere yönelik saldırılara devam ediyor. Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Gazze'de büyük direnişe devam ediyor.

Geçtiğimiz günkerde ABD'nin "Kalıcı ateşkese karşıyız" açıklamasını işaret fişeği olarak gören soykırımcı İsrail cuma sabah saatlerinde Gazze'yi yeniden hedef almaya başladı ve yüzlerce kişiyi öldürdü.

İsrail Savunma Kuvvetleri, pazar günü Gazze'de Yüksek Adalet Divanı binasını bombaladığına dair görüntüler paylaştı.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 7 bin 112'si çocuk, 4 bin 885'i kadın olmak üzere 16 bin 248'e yükseldi.

İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 265 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Filistin başkanı Dr. Richard Peeperkorn, Gazze'de durumun her geçen saat daha da kötüye gittiğini belirterek,"Bombardımanlar güney bölgeleri de dahil olmak üzere her yerde yoğunlaşıyor. Pek çok insan çaresiz ve neredeyse kalıcı bir şok halinde. İnsanlığın en karanlık saatine yaklaşıyoruz." dedi.

Terör devleti İsrail, Filistinlileri Gazze'den sürme planı kapsamında Gazze'nin 600 parsele bölündüğü haritalar dağıttı. Üzerinde QR kodlar bulunan haritada sözde güvenli bölgeler işaret edildi. Öte yandan soykırımcı İsrail'in QR kodları ile işaret ettiği bölgelerde Filistinlileri katliama tabi tutacağı biliniyor.

GAZZE'DEKİ ADALET BİNASI HAVAYA UÇURULDU
Öte yandan soykırımcı İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki adliye binasını patlayıcı yerleştirerek havaya uçurdu.



İsrail, insani aranın sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarını yoğunlaştırdı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) geçtiğimiz ay ele geçirdikleri adliye binasını bugün patlayıcı yerleştirerek kontrollü olarak patlattı.



Patlamanın ardından gökyüzünü duman bulutu kaplarken, bina kullanılamaz hale geldi.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar:

08:02 Hamas, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de insani nedenlerden dolayı acil ateşkes talep eden karar tasarısını vetosunu, "İsrail'in Filistin halkının öldürülmesine doğrudan katılımı" olarak değerlendirdi.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, ABD'nin BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını vetosuna ilişkin Telegram hesabından yazılı açıklama yaptı.

Washington'un, Güvenlik Konseyinde Gazze'de ateşkes talep eden karar tasarısına karşı veto kullanmasını şiddetle kınayan Rişk, şu ifadelere yer verdi:

"Bunun ahlak ve insanlık dışı bir tutum olduğunu düşünüyoruz. ABD'nin ateşkes kararının çıkmasını engellemesi, işgalci İsrail'in halkımızı öldürülmesine doğrudan katılım ve daha fazla katliam ve soykırım yapılması için bir çağrıdır."

06:31 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi ve yaralandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail uçaklarının, Gazze Şeridi'nin merkezi ile Refah kentine düzenlediği hava saldırısında çok sayıda ölen ve yaralanan oldu.

İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde Şiteyvi ile Tahravi ailelerine ait evleri bombalaması sonucu 11 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Sahabe Tıp Kompleksi civarındaki Hammad ve Ataallah ailelerine ait meskun evleri bombalaması sonucu da çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Bombalanan evlere yakın bölgede İsrail ordusuna ait tankların olması nedeniyle enkaz altındaki ölü ve yaralılara ulaşılamıyor.

İsrail güçleri, Han Yunus'un güneyinde Neccar ve Hamuda ailelerine ait evleri hedef alması sonucu da çok sayıda Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtı.

İsrail topçu birlikleri ayrıca gece boyunca Han Yunus'ta birçok yeri hedef aldı. Saldırılarda çok kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu, başta Han Yunus, Refah ve kentin güney tarafı olmak üzere, Gazze Şeridi'nde birçok bölgeye yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürüyor.

05:00 İsrail savaş kabinesi üyesinin oğlunun ardından yeğeni de Gazze'de öldürüldü

03:40 ABD: Kanunlarımızda kişilerin basına konuşmasını engelleyen hükümlerimiz yok

8 ARALIK TARİHİNDE YAŞANANLAR

22.33 İSRAİL: GAZZE'DEN TEL AVİV'E 6 ROKET ATILDI
Gazze'den İsrail'in başkenti Tel Aviv'e 6 roket atıldığı belirtildi. İsrail ordu radyosunun haberinde, Tel Aviv'e 6 roket atıldığının tespit edildiği, bunlardan 5'inin önlendiği, birinin ise açık alana düştüğü kaydedildi.

Haberde, roket saldırısı sonucu hasar ve yaralanma meydana gelip gelmediği konusunda bilgi verilmedi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da İsrail'in sivillere yönelik katliamlarına karşılık, söz konusu roket saldırısının düzenlendiğini açıkladı.

LÜBNAN'DAN 5 ROKET ATILDI
Ordu radyosunun diğer bir haberinde ise Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesine 5 roket atıldığı ifade edildi. Haberde, 2 roketin önl, 3'ünün ise açık alana düştüğü kaydedildi.

18.10 BM Raportörleri: "BM üyesi ülkeler, Güvenlik Konseyi'ndeki oylama öncesi Gazze'de acil ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması için ellerindeki tüm tedbirleri ve nüfuzlarını kullanmalı"

17:05 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 11 Aralık'ta yapılacak AB Dışişleri Konseyi toplantısında, üye devletlere, Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirenlere karşı önlem almalarını önereceğini söyledi.

Borrell, İspanya devlet televizyonu RTVE'ye verdiği demeçte, "İnsani yardım girişini engellemek, su ve temel ihtiyaç malzemelerini keserek sivil nüfusu baskı altına almak, uluslararası hukuka aykırıdır." dedi.



"İsrail, bir yandan, uluslararası hukuka göre kendisine ait olmayan toprakları işgal edip, diğer yandan tüm dünyaya barış iddiasında bulunamaz" diye konuşan Borrell, "Bu nedenle önümüzdeki pazartesi yapılacak Dışişleri Konseyi'nde, üye devletlere, Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirenlere karşı önlem almalarını önereceğim." açıklamasında bulundu.

Josep Borrell, şöyle devam etti:

"Avrupa sesini yükseltmeli. İşgal altındaki topraklarda Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti durdurmak için önlem alacağımızı umuyorum. İşgal, çünkü uluslararası hukuktaki ismi bu. 30 yıl önce Oslo Antlaşması olarak geçen imzalara göre, İsrail uluslararası hukuktaki işgalini 4 kat artırdı."



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek BM Güvenlik Konseyi'ne Gazze'deki durum hakkında mektup göndermesi girişimini destekleyen Borrell, "Gazze'nin korkunç bir insani kriz yaşadığını ve BM tarafından uluslararası topluma yapılan çağrının önemli olduğunu" vurguladı.

Borrell ayrıca İsrail tarafından Guterres'e yönelik suçlamalara tepki göstererek, "BM Genel Sekreteri için (Hamas'ın terörizmine hizmet ettiği) ya da (barış için bir tehdit oluşturuyor) denilmesi kesinlikle kabul edilemez. Tam tersine, Genel Sekreter ve BM, barışın ve Gazze'deki insanlara yapılan yardımların hizmetindedir." ifadesini kullandı.

AB ve Çin'in, "İsrail ve Filistin meselesinin askeri bir çözümünün olmadığı konusunda hemfikir olduğunu" kaydeden Borrell, "Çözümü 30 yıldır tekrarlıyoruz. Bu, Filistin için bir devlet kurulmasıdır. İki devletli bir çözüm. Ama İsrail bunu istemediğini söylüyor. Çin dahil olmak üzere, uluslararası toplum, bu çözümü taahhüt etmek zorundadır." diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, şunları kaydetti:

"ABD'nin, İsrail için çok büyük bağlarının olduğu doğrudur. İsrail'in en büyük askeri tedarikçisi. Ancak diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanı'nın dün yeniden İsrail'e bir çağrıda bulunarak, Gazze'deki operasyonlarını uluslararası hukuka ve sivillerin korunmasına en büyük saygıyı göstererek yapmasını istemesini de tanımak gerek. Çünkü Gazze'deki bombalama kampanyası artık tarihin en yoğun bombalaması oldu ve 2. Dünya Savaşı sırasında Alman kentlerinin yok edilmesiyle kıyaslanabilecek hatta daha da ötesinde bir seviyededir."

17:03 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 310 artarak 17 bin 487 oldu.

15:45 KATİL İSRAİL FİLİSTİN KIZILAYI ÇEVRESİNİ BOMBALADI

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentindeki Filistin Kızılayı merkezi çevresini vurması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Filistin Kızılayının sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Han Yunus'ta 14 bin Filistinlinin sığındığı Kızılay merkezi çevresiyle Emel Hastanesi yakınlarını bombaladı.

Bombardıman sırasında Kızılay merkezinin kapı ve camları kırıldı. Saldırı merkezdeki binlerce kişi arasında büyük paniğe yol açtı.

İsrail bombardımanının ardından çok sayıda ölü ve yaralının Emel Hastanesi'ne getirildiği aktarıldı.

14:43 SON 24 SAATTE 350 CAN KAYBI

2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye aralıksız saldıran İsrail ordusu, son 24 saatte 350 kişiyi katletti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail savaş uçaklarının bombardımanına karadan tanklar ve zırhlı araçların saldırısı eklendi. Saldırılar, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Gazze şehrinde bulunan Şucaiyye bölgesinde yoğunlaşıyor. Al Jazeera, işgal birliklerinin Gazze Şehri'nin doğu bölümündeki Şucaiyye'ye yeni tanklar ve zırhlı araçlar konuşlandırdığını bildirdi.

Gazze'nin güneyini de ağır şekilde jetlerle bombardımana tutan İsrail'in Perşembe gününden bu yana birçok evi enkaza çeviren saldırılarında 350 can kaybı var.

11:05 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeydoğusundaki Tubas kenti yakınlarındaki El-Faria Mülteci Kampı'na düzenledikleri baskında 6 Filistinliyi öldürdü.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, çok sayıda İsrail askeri, El-Faria Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerine baskın düzenledi. İsrail askerleri, baskınlara tepki gösteren Filistinlilere karşı gerçek mermi kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, El-Faria Mülteci Kampı'na düzenlenen baskında İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 6 Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada da ekiplerin, kampta aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu çok sayıda yaralıya müdahale ettiği aktarıldı.

Açıklamada, İsrail askerlerinin Kızılay ekiplerinin çalışmalarına engel olduğu kaydedildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 272'ye yükseldi.

10:11 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalarda 2 askerinin daha öldürüldüğünü bildirdi.

04:07 İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda kişi öldü ve yaralandı
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail uçaklarının, Gazze kentinin doğusundaki Eş-Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği hava saldırısında çok sayıda ölen ve yaralanan oldu.


03:39 İSRAİL'E AĞIR DARBE
Katil İsrail ordusu, Gazze'de "en iyi askerlerinden" bazılarını kaybettiğini duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, "Bu savaşta (Gazze) en iyi evlatlarımızdan bazılarını kaybettik ve savaşın bedeli ağır." dedi.

03:12 ABD: İsrail'in Gazze'de sivilleri koruma niyeti ve sahadaki durum arasında fark var
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "İsrail'in Gazze'de sivilleri koruma niyeti ve sahadaki durum arasında fark var." diyerek İsrail'in sivilleri korumaya önem vermesi gerektiğini söyledi.

02:39 İsrail ordusu: Suriye'den atılan ve açık alanlara düşen iki füze tespit ettik

01:53 Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkanı: "İşgalci İsrail, gazetecileri susturmak istiyor"
Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebu Bekir, 7 Ekim'den bu yana 70'ten fazla basın mensubunun hayatını kaybettiği Gazze'de, İsrail'in, gazetecileri susturmak istediğini belirtti.

Fransa'nın başkenti Paris'te basın sendikalarının çağrısıyla Gazze'de İsrail'in saldırılarında öldürülen Filistinli gazetecilere ilişkin toplantı düzenlendi.

Toplantıya, Ebu Bekir, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Dominique Pradalie, Fransa Radyosu gazetecisi Frederic Metezeau, Humanite gazetesinde çalışan gazeteci Rosa Moussaoui ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Pradalie, burada yaptığı konuşmada, Filistinli Gazeteciler Sendikasının, IFJ'ye üye en eski gazeteci cemiyetlerinden olduğunu belirterek Gazze'deki gazetecilerin dünyaya sahada olup biteni aktarmak için hayatları pahasına insanüstü çalışma yürüttüğünü kaydetti.


01:08 Hizbullah, son 24 saatte İsrail'e ait 11 askeri noktaya saldırı düzenledi
Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, son 24 saatte İsrail'e ait 11 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e yönelik saldırıları hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, sınır hattında yer alan İsrail'e ait Ramim, Merc, Baruk, Mitan, Cerdah, Zirit, Ştula, Hale Verde, Cel el Alem ve Bayda Blida askeri noktalarının "uygun silahlarla" ve "güdümlü füzelerle" vurulduğu ifade edildi.

00:30 Temas grubu, ABD'den "Gazze'de koşulsuz ateşkes" için devreye girmesini isteyecek
Dışişleri Bakanı Fidan'ın da içinde bulunduğu heyet, bugün Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşerek "zorla göç ettirilen Filistinliler evlerine dönmeli" mesajı verecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşerek İsrail'in Gazze'ye saldırılarının son bulması için ABD'den tam koşulsuz ateşkes ilanı konusunda devreye girmesini isteyecek.

00:05 İsrail güçleri işgal altındaki Gazze'nin kuzeyinde bir gazeteciyi alıkoydu
İsrail güçleri işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Filistinli bir gazeteciyi alıkoydu, diğer bir gazeteciden de haber alınamıyor.

Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Ömer Nizal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde El-Arabi El-Cedid Gazetesi Müdürü Ziya el-Kehlut'u alıkoyduğunu söyledi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentine düzenlediği baskının ardından yerel Kudüs Net Haber Ajansının Genel Yayın Yönetmeni Hani İsa ile de irtibatın kesildiğini kaydeden Nizal, İsa'dan hala haber alınamadığını ifade etti.


00.00 İsrail medyası, savaş kabinesi üyesinin oğlunun Gazze'de öldürülmesinin ayrıntılarına yer verdi
İsrail medyası, savaş kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un oğlu Gal Meir Eisenkot'un Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülmesiyle ilgili ayrıntıları yayınladı.

7 ARALIK TARİHİNDE YAŞANANLAR

23:35 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da ikisi çocuk 5 Filistinliyi yaraladı
İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail askerlerini saldırısında ikisi çocuk, 5 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

23:01 Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde susuzluğun hakim olduğunu belirterek, temel günlük ihtiyaçların karşılanmasının artık günler alacağını söyledi.

Hamdan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, "Yerinden edilenlerin sayısı 1 milyon 300 bini aştı. Barınma merkezlerinde, okullarda ve bazı hastanelerde gerçek bir trajedi yaşıyorlar. Acıları her geçen gün daha da kötüleşiyor. En temel insani yardımlardan ve tıbbi hizmetlerden yoksunlar." diye konuştu.

22:43 Katar'dan "İsrail'in Kudüs'ün kutsallarına yönelik saldırılarını durduracak" uluslararası eylem çağrısı
Katar, işgal altında tutulan Kudüs kentindeki kutsal değerlere yönelik İsrail saldırılarının durdurulması için uluslararası toplumdan "acilen harekete geçilmesi" çağrısında bulundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı'nın, X platformundaki hesabından yapılan açıklamada, "aşırılık yanlılarının, işgal altındaki Kudüs'te, Kudüs ve Mescid-i Aksa üzerinde hakimiyet kurulması sloganıyla gösteri düzenlemesine izin veren İsrail işgalinin en güçlü ifadelerle kınandığı" kaydedildi.

Söz konusu gösterinin, hassasiyetleri provoke etmesinin yanı sıra Filistin halkının hakları ile işgal altında tutulan Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi Ürdün vesayetine yönelik bariz bir saldırı olduğu vurgulandı.

22:02 Filistinli STK'lar: İsrail Ofer Hapishanesindeki Gazzeli esirlere karşı korkunç suçlar işliyor

21:52 KATİL İSRAİL YİNE HASTANE VURDU

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah kentindeki Şuheda el-Aksa Hastanesi çevresini bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli yaralandı.

Edinilen bilgilere göre, İsrail ordusu, Deyr el-Belah kentindeki Şuheda el-Aksa Hastanesi çevresini bombaladı.

Saldırıda çok sayıda Filistinli yaralanırken, onlarca kişinin panik yaşadığı görüldü.

Saldırıda ölenlerin olup olmadığı konusunda henüz bir bilgi alınamadı.

19:44 NETANYAHU'DAN LÜBNAN'A TEHDİT

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in kuzeyindeki askerleri ziyaret ettiği sırada yaptığı açıklamada, "Eğer Hizbullah topyekûn bir savaş başlatmaya karar verirse o zaman kendi elleriyle Beyrut'u ve Güney Lübnan'ı Gazze'ye ve Han Yunus'a çevirecek" dedi.

18.28 BM Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Pope: "Gazze'ye yönelik yardım girişimleri çöküşün eşiğinde. Acil ateşkese ihtiyaç var"

18.10 BM RAPORTÖRÜ MOFOKENG: "İSRAİL GAZZE'DEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE KARŞI ACIMASIZ BİR SAVAŞ İLAN ETTİ"

Birleşmiş Milletler (BM) raportörü Tlaleng Mofokeng, 7 Ekim sonrası Gazze Şeridi'ndeki sağlık merkezlerine yapılan en az 364 saldırıda 553 kişinin öldüğünü, 729 kişinin de yaralandığını belirterek, İsrail'in Gazze'deki sağlık sistemine karşı acımasız bir savaş ilan ettiğini bildirdi.

BM'nin sağlık hakları konularındaki raportörü Mofokeng, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'deki sağlık durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"İsrail Gazze'deki sağlık sistemine karşı acımasız bir savaş ilan etti." ifadesini kullanan Mofokeng, aralarında çocukların da tedavi gördüğü hastanelerin son dönemde hava saldırısına uğradığını belirtti.

Mofokeng, İsrail güçlerinin bu hafta Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nin çevresini birkaç kez vurduğunu hatırlatarak, "Tıp mesleği saldırı altında. Çalışan bir doktor olarak Gazzeli meslektaşlarımın nelere katlandığını idrak edemiyorum. Meslektaşları ve sevdikleri saldırı altındayken onlar çalışıyor. Birçoğu hastalarını tedavi ederken öldürüldü." değerlendirmesinde bulundu.

CAN KAYBI 17 BİN 177'YE YÜKSELDİ
16.54
Soykırımcı İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 177'ye yükseldi.

14.25 İsrailli sivil toplum grubu aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in emriyle yerleşimci sivillere verilen silah ruhsatları hakkında soruşturma yapılmasını talep etti.

Grubun talebi, Haaretz gazetesinin bakana yakın kişilere, gerekli niteliklere sahip olmaksızın silah ruhsatı verme yetkisi verildiğini ortaya koymasının ardından geldi.

Raporun ardından ulusal güvenlik bakanlığı ateşli silahlar dairesi başkanı Yisrael Avisar, Ben-Gvir'in personeline genellikle en az bir ay süren bir günlük eğitimin ardından "geçici ruhsatlandırma görevlisi" unvanı verildiğini söyleyerek istifa etti.

Ben-Gvir ve Netanyahu, 7 Ekim'den bu yana İsrail'deki sivillerin silahlanmasını teşvik ediyor. Kanal 13 TV'nin haberine göre, savaşın başlamasından bu yana silah ruhsatı için 150 bin başvuru yapıldı; geçen yılın aynı döneminde ise 42 başvuru vardı.

14.01 Kassam Tugayları siyonist tankları patlattıkları anlara ilişkin görüntüler paylaştı.

SOYKIRIM DEVAM EDİYOR: HEDEF YİNE MÜLTECİ KAMPI

09.53 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine gece boyunca düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesimindeki En-Nuseyrat ve El-Meğazi mülteci kampları, kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı ve güneydeki Han Yunus ve Refah kentlerine 62'nci günde de saldırılarını sürdürdü.

İsrail savaş uçaklarının Meğazi Mülteci Kampı'nda yerinden edilen ailelerin sığındığı bir eve düzenlediği saldırıda çoğu çocuk en az 17 kişi öldü, onlarcası da yaralandı. Saldırıda çevredeki evlerde de hasar meydana geldi.

Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlenen hava saldırısında ise 4 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda Usfura, En-Neccar, Ebu el-Asel ve Uveyda ailelerinin evleri ile El-Hulefa Camisi çevresine İsrail savaş uçakları, Ebu Hüseyin Okulu'na ise topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar oldu.

İsrail savaş uçakları güneydeki Refah kentinde yer alan Şabura Mülteci Kampı'nda da bir eve hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 6 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Han Yunus'un doğu kesiminde ise savaş uçakları ile topçu ateşinin hedefinde, evler, tarım arazileri ve su kuyuları vardı. Han Yunus'un farklı bölgelerini hedef alan bu saldırılarda ölen ve yaralananlar sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kentteki Nasır Hastanesi'ne getirilmeye başladı.

08.38 Soykırımcı İsrail Ordusu bu sabah Lübnan'dan 6 top ve füze atışı tespit ettiklerini bildirdi.

08:14 Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Han, Gazze'de sivillere yardım malzemeleri ulaştırılmasını kasten engellemenin savaş suçu olarak değerlendirilebileceği uyarısında bulundu.

07:00 G7 ülkelerinin liderleri, Gazze'de kötüleşen insani krize çözüm bulmak ve sivil kayıpları en aza indirmek için daha acil eyleme ihtiyaç olduğunu bildirdi.

06:02 İsrail, ABD'nin baskısıyla insani çöküş ve salgın hastalıkların önlenmesi için abluka altındaki Gazze Şeridi'ne girmesine müsaade ettiği minimum yakıt miktarını artırdı.

02.51 İSRAİL DEVLET TELEVİZYONU: GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ ÇATIŞMALARDA 100 ASKER GÖZÜNDEN YARALANDI
İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde girdiği çatışmalarda ordu mensubu 100 askerin gözünden yaralandığı, bunların bir kısmının görme yetisini kaybettiği bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda gözünden yara alan İsrail askerleri hakkında bilgi verildi.

Ordu mensubu onlarca askerin gözünden ağır yaralandığı kaydedilen haberde, yaklaşık 100 askerin koruyucu gözlük kullanmadığı için isabet eden mermi veya şarapnelden gözünden yara aldığı aktarıldı.

Gözünden yaralanan askerlerin yüzde 10 ila 15'inin bir veya iki gözünün görme yetisini kaybettiği belirtilen haberde, sadece Birussebi'deki Soroka Hastanesinde son üç günde gözünden yaralanan 5 İsrail askerinin cerrahi operasyon geçirdiği ifade edildi.

02.10 KASSAM TUGAYLARI: İSRAİL'E AİT 23 ASKERİ ARAÇ TAMAMEN YA DA KISMEN İMHA EDİLDİ
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyindeki çatışma bölgelerinde İsrail'e ait 23 askeri aracın tamamen ya da kısmen imha edildiğini duyurdu.

Kassam Tugayları, Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve kuzeyindeki Beyt Lahiya kentlerinde İsrail askeri araçlarına verilen zarar hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, söz konusu kentlerdeki çatışma bölgelerinde 23 İsrail askeri aracının kısmen veya tamamen imha edildiği kaydedildi.

Gazze Şeridi'ne giren İsrail güçleriyle tüm cephelerde çatışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, Kassam keskin nişancılarının hedef aldığı 6 İsrail askerinin öldüğü veya yaralandığı aktarıldı.

Öte yandan, İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, Gazze'den İsrail'in güneyindeki Birussebi kentine doğru 10 roket fırlatıldığı ifade edildi.

23.44 İsrail'in El Hubi ailesinin evine saldırısında çoğu çocuk 18 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar devam ediyor. İsrail'in Refah'taki El Hubi ailesinin evine düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk 18 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda ölen ve yaralananlar Kuveyt hastanesine nakledildi.

23.20 İSRAİL GÜÇLERİ BATI ŞERİA'DA FİLİSTİNLİ BİR ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ
Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kentine bağlı Yabud beldesine baskın düzenledi. Baskın sırasında İsrail güçlerinin gerçek mermiyle hedef aldığı 16 yaşındaki Ömer Mahmud Sadık Ebubekir, göğsünden vurularak öldürüldü.

23.04 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: El-Ehli Baptist Hastanesi'nde yaralılar kan kaybından ölüyor.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin, çok sayıda vaka nedeniyle kapasitesinin yetersiz kaldığını ve yaralıların kan kaybından öldüğünü duyurdu.

Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki duruma ilişkin bilgi verdi.

Sözcü Kudra, "Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi, çok sayıdaki vaka nedeniyle sağlık hizmeti kapasitesini yitirdi, yaralılar kan kaybından ölüyor." ifadesini kullandı.

Uluslararası kurumlara "destek ve yardım" çağrısı yapan Kudra, "Yaralıları kabul etmek için Şifa Hastanesi'ni elimizden geldiğince aktif tutmaya çalışıyoruz ancak büyük zorluklarla karşı karşıyayız." açıklamasında bulundu.

Kudra, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde sağlık sistemini çökertmek için sağlık merkezlerini kasıtlı olarak hedef aldığını, soykırım suçu işlediğini ve Gazze'nin kuzeyindeki 800 bin kişinin sağlık hizmetinden yoksun bırakıldığını vurguladı.


SALDIRILAR DEVAM EDİYOR
18.00 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar devam ediyor. Katil İSRAİL'İN Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bölgelere saldırıları, Sderot kentinden böyle görüntülendi.

14.42 El Kassam Tugayları, Han Yunus şehrinin doğu ekseninde çok sayıda işgal askerinin personel mermisi ve makineli tüfeklerle barikat kurduğu bir evi hedef aldı.

13.55 Soykırımcı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bir bölgede uzun menzilli füzeler ve çeşitli taşınabilir RPG tipi füze modellerinin yanı sıra tanksavar füzeleri, patlayıcı cihazlar, el bombaları ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere çok miktarda silah ve mühimmat bulduğunu iddia etti.

Bulunan uzun menzilli füzelerin İsrail'in merkezine atılan türden olduğunu öne süren soykırım ordusu bazı mühimmatların soruşturma amacıyla kaldırılacağını, bazılarının ise patlatılacağını belirtti ve Hamas'ı silah depolarını okulların ve yerleşim yerlerinin yakınında kurmakla suçladı.

10.46 Soykırımcı İsrailli yetkililer, Bani Suhaila kavşağında ve kendilerine ayrılmış dört "blok"ta (50, 51, 52 ve 219) bulunan barınaklarda ve okullarda bulunan yerinden edilmiş kişileri, bölgeyi "derhal tahliye etmeleri" konusunda uyardı.

10.31 Soykırımcı İsrail ordusu, savaşın başlangıcından bu yana yoğun hava saldırıları ve amansız top atışlarıyla defalarca hedef alınan bölgedeki Cibaliye mülteci kampına yönelik saldırılarını son 12 saat içinde yoğunlaştırdı. El Cezire haber ajansı, şu anda Gazze'de iletişimin tamamen engellendiğini, hastaneler hizmet dışı olduğundan nüfusun yoğun olduğu bölgeye havadan, karadan ve denizden koordineli saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

08.58 Sınır Tanımayan Doktorlar, Deir el-Balah'taki Mescid-i Aksa Şehiteri Hastanesi'ndeki malzemelerin tükendiği konusunda uyardı. Sınır Tanımayan Doktorların Gazze'deki acil durum koordinatörü Marie-Aure Perreaut Revial, "Şu anda hastaneye 700 hasta kabul ediliyor ve sürekli yeni hastalar geliyor. Onları tedavi etmek için gerekli malzemelerimiz tükeniyor" şeklinde konuştu.

08.10 İsrail'in Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği saldırıda altı kişinin öldüğü bildirildi. Filistin haber ajansı Wafa da ölü sayısını doğruladı ve sivil savunma kaynaklarının "çok sayıda" insanın enkaz altında olmasından korkulduğunu söylediğini aktardı.

05.55 İSRAİL GÜÇLERİ İŞGAL ALTINDAKİ BATI ŞERİA'DA 2 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Tubas kentine düzenlediği baskında biri çocuk 2 Filistinliyi öldürdü, 3'ünü yaraladı. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu, Tubas kentinin güneyinde yer alan el-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesine baskın düzenledi.

Baskına karşı çıkan Filistinliler ile İsrail güçleri arasında çıkan çatışmalarda Tamun beldesinde 16 yaşındaki Abdurrahman İmad Beni Avde ile el-Faria Mülteci Kampı'nda 18 yaşındaki Muaz İbrahim Zehran İsrail güçlerince öldürüldü.

Baskınlarda 3 kişi de yaralandı.

İsrail güçlerinin el-Faria Mülteci Kampı'na baskını sırasında, kamp girişi yakınlarında çıkan çatışmalar nedeniyle ağır silah ve patlama sesleri duyuldu.

04:13 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin kentine baskın düzenledi. İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında aralarında kadın ve çocuğun da bulunduğu 7 kişiyi yaraladı, en az 13 kişiyi gözaltına aldı.

03:05 Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın, "İsrail'in, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırılarında Hamas direnişçilerini cinsel şiddet ve tecavüzle suçlama girişimi olan asılsız iddiaları" benimsemesini şiddetle kınadı.

01:55 Hamas: Gazze'deki İsrailli esirlerin hayatından Netanyahu sorumlu
Hamas, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin hayatından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu.

Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki İsrailli esirlerin, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle ölüm riski taşıdıklarını söyledi.

00.13 İsrail'in saldırılarının hedefi olan Han Yunus'taki hastanelerde yer kalmadı. Hastalar, koridorlarda tedavi edilmeye çalışılıyor.

5 ARALIK TARİHİNDE YAŞANANLAR

20.41
Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde 10 İsrail askerini öldürdüğünü duyurdu.

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda 10 İsrail askerinin öldürüldüğü" belirtildi.

Kassam'dan yapılan bir başka açıklamada ise İsrail güçlerine düzenlenen iki ayrı saldırıda, "8 askerden oluşan İsrail özel birliklerinin ve 6 İsrail askerinin başarılı bir şekilde hedef alındığı" kaydedildi.

Kassam Tugayları yayımladığı üçüncü yazılı açıklamasında, "Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda İsrail'e ait 2 asker taşıyıcı aracın, 3 tankın ve 3 buldozerin Yasin 105 roketleriyle hedef alındığını" aktardı.

Başka bir açıklamada da Kassam Tugayları'nın İsrail askerlerinin kullandığı bölgedeki bir evi bombalarla hedef aldığı ve evin yerle bir olduğu ifade edildi.

Direnişçilerin İsrail askerlerinin kurduğu mayın tarlasını patlattığı belirtilen açıklamada İsrail askerlerinin arasında ölü ve yaralıların olduğuna işaret edilirken, Han Yunus'ta doğrudan saldırıda 18 askerin hedef alındığı aktarıldı.

20.34 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 349 artarak 16 bin 248 oldu. Ölenlerin 7 bin 112'si çocuk, 4 bin 885'i kadınlardan oluşuyor.

19.45 İsrail ordusu: Savaşta üçüncü aşamaya geçtik. Güneydeki bölgelerde bulunan tünellere yoğunlaşacağız. Bugün ikisi komutan rütbesinde 7 askerimiz öldü

19.07 İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Deir El-Balah'ta bulunan evlere yönelik saldırısında en az 45 kişi hayatını kaybetti.

16.00 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında Gazze'de ölenlerin sayısının 15 bin 900'e ulaştığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Mai el-Kaila, işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'ta konuşurken, ölenlerden 250'den fazlasının sağlık çalışanı olduğunu söyledi.

Bugün erken saatlerde Gazze Sağlık Bakanlığı başkanı kuşatma altındaki Kamal Adwan Hastanesi'nin içinden konuşurken sağlık görevlilerinin tehlikeye rağmen hastalarını terk etmeyeceğini söyledi.

12.55 Gazze'nin kuzeyinde soykırımcı İsrail'in bombardımanına maruz kalan siviller Kamal Adwan Hastanesi yerleşkesine sığındı. Eşi ve çocukları ile hastaneye sığınan bir adam "Burada gördüğünüz gibi hastanenin etrafı sürekli bombardımandan dolayı Kamal Adwan her yeri toz kaplıyor. Biz hastane içindeki yerinden edilmiş insanlarız" dedi.

Başka bir bölge sakini ise "Her 15 dakikada bir bomba düşüyor. Öğleden sonra top atışları yapılıyor. İki gün önce evimiz bombalandı. F-35 biz içerideyken evimizi bombaladı. Yaşamak istediğimiz hiçbir şeyle hiçbir ilgimiz yok." şeklinde konuştu.

11.40 Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail tanklarının ve keskin nişancılarının tesisi çevrelediği ve "hareket eden herkese ateş ettiği" bildirilen kuzey Gazze'deki Kamal Adwan Hastanesi'nde bir "katliam" uarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir El-Bursh, hastanede yaklaşık 7 bin Filistinlinin barındığını belirtti ve İsrail ordusunun saldırılarında hastane çevresinde halihazırda 108 sivilin öldüğünü ve düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi.

El-Bursh, "[El-Şifa Hastanesi] ve [Endonezya Hastanesi'nde] olduğu gibi Kamal Adwan Hastanesi'nde de bir katliamdan korkuyoruz" dedi.

Kamal Adwan Hastanesi Gazze Şeridi'nde halen faaliyet gösteren altı hastaneden biri. Hastaneler, minimum kaynaklarla ve sık sık elektrik kesintileriyle günde yüzlerce yaralıyı tedavi etmeye çabalıyor.

11.25 Filistin resmi haber ajansı: İsrail'in Han Yunus kenti ile Deyr el-Belah'taki Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda en az 50 kişi hayatını kaybetti.

CİBALİYE KUŞATMA ALTINDA

11.00 Soykırımcı İsrail ordusu Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'nı kampının kuşatıldığını duyurdu.

10.35 Soykırımcı İsrail işgal altındaki Batı Şeria'daki baskınlarına gece borunca devam etti. 25 yaşındaki Muhammed Manasrah, bugün erken saatlerde İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandiya mülteci kampına düzenlediği baskında öldürüldü. Yerel kaynaklara göre, İsrail güçleri kardeşini tutuklamaya çalışırken evinin kapısını havaya uçurduğunda öldürüldü.

İsrail güçleri Cenin'de bir gecede yaklaşık 50 zırhlı araç ve dört buldozerle yeniden baskın düzenledi. Görgü tanıklarına göre çatışmalarda bir Filistinli yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da gece boyunca düzenlenen baskınlarda İsrail güçleri tarafından en az 40 Filistinli gözaltına alındı. Beytüllahim'in güneyindeki Dheisheh mülteci kampına düzenlenen baskınlarda çok sayıda kişi yaralandı. Askar mülteci kampı, El Halil ve Ramallah yakınlarında da baskınlar da düzenlendi.

09.23 El Kassam Tugayları, Han Yunus şehrinin doğusunda "El-Yasin 105" toplarıyla 3 siyonist aracı hedef alıyor.

07.50 Gazze'ye tıbbi malzemelerin taşınmasına yönelik askeri bildirim konusunda DSÖ ile İsrail arasında tartışma çıktı

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, daha önce X sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda BM teşkilatının İsrail'den, kara operasyonları kapsamında güney Gazze'deki bir tıbbi depodan malzemelerin 24 saat içinde kaldırılması yönünde bir bildirim aldığını bildirmiş ve İsrail'e emri geri çekmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Filistin topraklarındaki sivil politikalarla ilgilenen İsrail kurumu COGAT, DSÖ'den tahliye talebinde bulunmadıklarını söyledi.

05:41 İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'den tahliye edilen 130 Türk vatandaşı ve aile yakını, Mısır üzerinden İstanbul'a ulaştı.

03:59 KATİL İSRAİL ORDUSU GAZZE'DE EV VE BİNALARI HEDEF ALARAK ÇOK SAYIDA FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde evleri ve binaları hedef alarak onlarca Filistinliyi öldürdü.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin kuzey ve güney bölgelerinde sivil binaları, evleri ve hastanelerin çevrelerini hedef almayı sürdürdü.

01:54 İSRAİL REFAH'IN DOĞUSUNDAKİ BİR SU DEPOSUNU VURDU

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılar devam ediyor. Refah kentinin doğusunda bulunan bir su deposu bombardımanın hedefi oldu.

01:00 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılar devam ediyor. Gazze'nin Beyt Hanun kentine düzenlenen saldırılar, İsrail'in Sderot kentinden görüntülendi. Saldırı sonucu bölgede yangın çıktığı kaydedildi.