Işıklar şehri değil ısırıklar şehri! Paris’i tahtakurusu sardı: Eğitime böcek arası

2024 Paris Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmak üzere gün sayan Fransa tahtakurusu krizi ile boğuşuyor. Paris ve Marsilya’yı saran tahtakurusu istilası pek çok okulun kapanmasına yol açtı. Halkta büyük bir endişeye yol açan böcek istilasının ardından oklar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yöneldi.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2023, 16:11 Güncelleme 05 Ekim 2023, 22:30
Işıklar şehri değil ısırıklar şehri! Paris’i tahtakurusu sardı: Eğitime böcek arası

İÇİNDEKİLER

Fransa 2024 Paris Olimpiyatları için gün sayarken Paris böcek istilasıyla mücadele etmeye çalışıyor. Paris'te önce sinema salonlarında sonra da metrolarda görülen tahtakurusu istilası Marsilya'ya da sıçradı. Pek çok okulda eğitime ara verilirken kriz giderek büyüyor. New York Times gazetesi artık Paris'i "ışıklar şehri" değil "ısırıklar şehri" olarak nitelendiriyor.

BAŞBAKANA TEPKİ: OFİSİNİZİN İSTİLA EDİLMESİNİ Mİ BEKLEMELİYİZ?

Fransa'nın dört bir yanını saran tahtakuruları sosyal medyayı ve basını tamamen ele geçirmiş durumda. Televizyon programlarında en çok konuşulan konu tahtakurusu haline geldi. Vatandaşlara tahtakurularıyla mücadele için tavsiyeler veriliyor. Muhalif Milletvekili Mathilde Panot, Başbakan Elisabeth Borne'a "Tepki verene kadar ofisinizin istila edilmesini mi beklemeliyiz?" diye sordu.

EĞİTİME TAHTAKURUSU ARASI

Tahtakurusu istilası ülke gündeminde bir numaraya yerleşirken Fransızların kaygıları da giderek artıyor. Tahtakurularının görüldüğü ilk adreslerden biri olan sinemalara talep oldukça azaldı. Marsilya'daki okulun ardından Fransa'da pek çok okulda daha tahtakuruları yüzünden eğitime ara verildi. Vatandaşların en çok endişe ettiği alan ise toplu taşıma araçları.

OLİMPİYATLARA BÖCEKLİ HAZIRLIK

Böcek istilası ile ilgili Fransa'nın en büyük endişelerinden biri ise 2024 Paris Olimpiyatları. Olimpiyatlara kadar Fransız yönetiminin tahtakurularıyla mücadelede başarılı olup olamayacağı merak edilirken eleştiri oklarının bir numaralı hedefi ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu.

IŞIKLAR ŞEHRİ Mİ? ISIRIKLAR ŞEHRİ Mİ?

New York Times gazetesi ise bugün yayımlanan "Işıklar şehri mi ısırıklar şehri mi?" başlıklı haberde karanlık, sıkışık alanlarda saklanan; insan ve hayvan kanıyla beslenen yassı parazit türü tahtakuruylarıyla ilgili endişelerin arttığına dikkat çekti. Reuters ise "Fransa, Olimpiyatlardan önce tahtakuru 'belasını' ortadan kaldırmak için yarışıyor" başlığını kullandı.

"TAHTAKURUSU ORANI YÜZDE 65 ARTTI"

Gıda, Çevre, Mesleki Sağlık ve Güvenlik Ajansı tarafından uygulanan bir ankete göre 2017 ile 2022 yılları arasında Fransa'daki hanelerin yüzde 10'undan fazlası tahtakuruları tarafından istila edildi. 2023 yazında ise tahtakurusu oranı önceki yıla göre yüzde 65 arttı.