Son dakika: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşinyan ile görüşmeye katılmayacak: Erdoğan yoksa yokum

Son dakika haberleri… Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ’daki antiterör operasyonunun ardından İspanya’nın Granada şehrinde 5 Ekim’de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yapılması beklenen görüşmeye katılmayacak. Aliyev, Granada'daki görüşmelere Türkiye olmadığı için katılmayacağını söyledi.

Giriş Tarihi 04 Ekim 2023, 13:10 Güncelleme 04 Ekim 2023, 16:35
Son dakika: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşinyan ile görüşmeye katılmayacak: Erdoğan yoksa yokum

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri… Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'daki antiterör operasyonunun ardından İspanya'nın Granada şehrinde 5 Ekim'de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yapılması beklenen görüşmeye katılmayacağını duyurdu.

ALİYEV'İN ŞARTI ERDOĞAN

AST'nin öncelikli gündem maddelerinin Azerbaycan-Ermenistan ve Ukrayna Savaşı olması bekleniyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın toplantıda bir araya gelmesi bekleniyordu. Aliyev ve Paşinyan'ın üst düzey bir AB yetkilisi eşliğinde görüşeceği ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte 5'li formatta ya da bir dizi ikili görüşme yapılacağı konuşulurken Aliyev'den beklenmedik bir haber geldi.

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan, AB, Fransa ve Almanya ile İspanya'da yapılacak görüşmeye katılmama kararı aldı.

"ALİYEV'İN AMACI ERİVAN'IN AVANTAJ KAZANMASINI ENGELLEMEK"

Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere uluslararası basın Aliyev'in kararının son dakika koduyla duyurdu. Azerbaycan gazetesi Yeni Müsavat, Azerbaycanlı siyaset uzmanı AsIf Nerimanlı'nın Aliyev'in Paşinyan ile görüşmeyeceğine yönelik açıklaması konusundaki görüşlerine yer verdi. Nerimanlı, Aliyev'in kararının esas amacının Ermenistan'ın avantaj elde etme fırsatını elinden almak olduğunu söyledi.

"ALİYEV'İN KARARINI DESTEKLİYORUZ"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise ALiyev'in kararı ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Kafkasya'nın barışına bir çağrı yapıldı. Bölge barışı için platform kuralım denilmiştir. Ermeni halkı için de önemlidir. AB aynı vizyonsuzluğu gösteriyor. Aliyev'in kararını takdir ediyoruz. Fransa, Ermenilerin bölgede işgalci olduğunu diyemiyor.

AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU 5 EKİM'DE TOPLANACAK

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), çatışmalı bölgeler başta olmak üzere Avrupa'nın geleceğine ilişkin yol haritalarını belirlemek üzere 5 Ekim'de Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın ev sahipliğinde Granada'da toplanacak.

Sadece iki yıllık bir siyasi girişim olan ve ilk iki toplantısını 6 Ekim 2022'de Prag ve 1 Haziran 2023'te Moldova'da gerçekleştiren AST, davetli 51 ülkenin katılımıyla 3. toplantısını Granada'da yapacak.