Irak'ta düğünde cehennemi yaşadılar! Facianın kilit noktası: Tıpkı Grenfell yangını gibi dış cephe

Son dakika haberleri... Irak’ın Musul kentinde bir düğün salonunda çıkan yangında 113 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının ise 500’e çıktığı belirtildi. Havai fişeklerin sebep olduğu yangında salonunda 800 kişinin bulunduğu öğrenildi. Türkiye'den de Irak'ta meydana gelen faciada yaşamını yitirenler için taziye ve dayanışma mesajı yayımlandı. Öte yandan yangına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 27 Eylül 2023, 02:23 Güncelleme 27 Eylül 2023, 14:07
Irak’ta düğünde cehennemi yaşadılar! Facianın kilit noktası: Tıpkı Grenfell yangını gibi dış cephe

İÇİNDEKİLER

Irak haber ajansı INA'nın Musul Sağlık Dairesinden bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Musul'un Hamdaniye ilçesinde bir düğün salonunda yangın çıktı.

113 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 500 KİŞİ YARALANDI
Musul Sağlık Dairesi Müdür Yardımcısı Ahmed Hamdani, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Musul'un Hamdaniye ilçesinde düğün salonundaki yangında 113 kişinin öldüğünü 500 kişinin yaralandığını söyledi.

HANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ: HAVAİ FİŞEKLER
Havai fişekler nedeniyle çıktığı bilgisi basına yansıyan yangın esnasında düğün salonunda 800 kişinin bulunduğu öğrenildi.



İÇİŞLERİ BAKANI ŞAMMARİ BÖLGEYE GİDECEK
İçişleri Bakanı Abdulemir Şammari'nin de bölgeye gideceği belirtildi.




Gelin ve damadın dans ettiği esnada çıkan yangın görüntüleri sosyal medyaya da yansıdı. Görüntülerde insanların panik içinde sağa sola koşuşturdukları yer aldı.

TÜRKİYE'DEN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta meydana gelen faciada yaşamını yitirenler için taziye ve dayanışma mesajı yayımladı. Mesajta şu ifadeler yer aldı:

Irak'ta Musul'un Hamdaniye ilçesinde dün akşam (26 Eylül) bir düğünde meydana gelen yangın nedeniyle 100'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve 500 civarında kişinin yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu elim hadise nedeniyle hayatını kaybedenlere taziyelerimizi sunuyor; yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

GELİN VE DAMAT YAŞAMINI YİTİRDİ
BBC'de yer alan habere göre; Düğünde gelin ve damadın da hayatını kaybettiği belirtilti. Haberde gelinin 2006 doğumlu Hannin Riyaz ve damadın da 1995 doğumlu İvan İşo Gehke olduğu ifade edildi.

Yaşamını yitirenlerin çoğunun duman nedeniyle boğulduğu ifade edilirken, hayatını kaybedenler arasında çocukların da olduğu söylendi.

EN AZ ELLİ KİŞİNİN DURUMU KRİTİK
Ninova Sağlık Müdürlüğü'nden bir yetkili, en az elli kişinin durumunun kritik olduğunu belirtti. Yaralıların vücutlarında yüzde 50-60 civarında yanık bulunuyor.

Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Saif Al-Badr, boğulma ve oksijen eksikliğinin ölümlere yol açtığını belirterek, yangından kaçmak için kalabalığın panikle izdihama da neden olduğunu belirtti.

"BOĞULUYORDUK"
Basına konuşan 17 yaşındaki bir düğün davetlisi, "Hiçbir şey göremedik. Boğuluyorduk, nasıl çıkacağımızı bilmiyorduk" dedi.

"PERİŞAN HALDEYDİK"
Başka bir görgü tanığı ise "Ateş salonu resmen yuttu. Becerebilenler dışarı çıktı ama pek çok kimse içeride mahsur kaldı. Dışarı çıkabilenler bile perişen bir haldeydi" açıklamasında bulundu.

DIŞ DUVARLAR YANICI BİR MADDE İLE KAPLIYMIŞ
Irak Haber Ajansı'nın verdiği bilgilere göre etkinlik alanının dış duvarları ülkede yasa dışı olan yüksek derecede yanıcı bir kaplama ile kaplıymış.

Yetkililerden yapılan açıklamada, "Yangın, yüksek derecede yanıcı, düşük maliyetli inşaat malzemelerinin kullanılması sonucunda yaşandı. Salonun bazı kısımları çöktü ve bu malzemenin kalitesizliği nedeniyle çok hızlı bir şekilde oldu" denildi.

2017 yılında Londra'daki Grenfell Tower binasında da benzer bir durum söz konusuydu. 1974 yılında inşaatı tamamlanan 24 katlı Grenfell Tower binası, 2016 yılında belediye tarafından yenilenmiş ve dış cephesi "modernize" edilmiş. Bir milyon poundluk yenileme çalışmaları kapsamında, binanın ortak kullanım alanları elden geçirilerek binaya yeni bir ısıtma sistemi kurulmuştu. Binada kullanılan metal kompozit ve değiştirilmemiş polietilen kullanan bir kaplama türünün faciadaki bilançoya neden olduğu tespit edilmişti. Bu malzeme 2022'de tüm binalarda yasaklandı.

Düğün salonunda neden yanıcı kaplamaların kullanıldığı belli değil, incelemer devam ediyor.

Öte yandan ambulanslar yangın mahalline gidip gelirken insanlar kan bağışı yapmak için yakındaki bir hastanenin avlusunda toplandı.

Bölgede bulunan bir kamyonun ise siyah ceset torbalarıyla dolu olduğu görüldü.

YARALILAR BAŞKA HASTANELERE TAŞINIYOR

BBC'nin haberine göre; Bölgede bulunan hastanelerde mağdurlara yardım edecek yeterli tıbbi personel ve ekipmanın bulunmaması sebebiyle yaralılar, Musul, Erbil ve Duhok'taki hastanelere taşınıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN