Yunanistan’da çalışma saatini 13’e çıkaran yasa Meclis’ten geçti: Binlerce kişi sokaklarda

Yunanistan’da Meclis, çalışma saatlerini 13’e çıkaran ve altıncı iş günü uygulamasını içeren yeni iş tasarısını onayladı. Atina, Selanik, Patras, Larissa ve daha birçok şehirde tasarıyı protesto eden binlerce kişi sokaklara döküldü. Yalnızca Atina’da 6 binden fazla gösterici toplandı.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 11:45 Güncelleme 23 Eylül 2023, 13:18
Yunanistan’da çalışma saatini 13’e çıkaran yasa Meclis’ten geçti: Binlerce kişi sokaklarda

İÇİNDEKİLER

Yunanistan bu kez de çalışma saatlerini artıran yasa ile sokaklara döküldü. Yunanistan Meclisi, cuma günü Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından desteklenen günlük çalışma saatlerinin 13'e çıkarılması ve altıncı iş günü uygulamasını içeren yeni iş yasasını onayladı.

ÇALIŞMA SAATİ 13'E ÇIKIYOR

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin çoğunlukta olduğu mecliste 300 milletvekilinden 158'i yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarısı günlük çalışma saatlerinin 8 saatten 13'e çıkarılmasını ve altıncı iş günü uygulamasını da içerirken Miçotakis yönetimi ise yasanın çalışma programını daha esnek hale getireceğini iddia ediyor.

5 saatlik fazladan mesainin gönüllülük esasına dayalı olacağı ve bu saatlerde çalışanların günlük yüzde 40 daha fazla maaş alacağı öne sürülüyor.

İŞ TEFTİŞİ YOK: MİÇOTAKİS'İN VAATLERİ YALAN OLACAK

Sendikalar ise Yunanistan'da iş teftişlerinin olmaması sebebiyle Miçotakis'in vaatlerinin geçerli olmayacağını, 6 gün çalışmanın sıradan hale geleceğini öne sürüyor.

BİNLERCE PROTESTOCU SOKAKLARDA

Yunanistan'da çalışma reformuna karşı gelen binlerce vatandaş başkent Atina, Selanik, Patras, Larissa ve daha birçok şehirde yeni iş yasasını protesto etti. Yunan basını yalnızca Atina'da 6 binden fazla protestocunun toplandığını bildirdi.

Syntagma Meydanı'nda Meclis'e doğru yürüyen protestocular ellerinde "Modern köleler olmayacağız" yazılı pankartlar taşıdı.

Muhalefetteki Syriza partisinden Sokratis Famelos ise hükümetin temel işçi haklarını büyük şirketlerin yararına olacak şekilde kuralsız hale getirdiğini söyledi.