Macar bakandan dikkat çeken açıklama: İkiyüzlü Avrupa Türkiye’nin siyasi istikrarını kıskanıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomatik hamleleri ses getirmeye devam ediyor. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, 16 Eylül’de Bloomberg’e verdiği röportajda Başkan Erdoğan ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ikiyüzlü sataşmaların odağında olduğunu söyleyen Macar bakan, Avrupa’nın Türkiye’nin siyasi istikrarının ve Başkan Erdoğan’ın açık ara farklarla seçim kazanmasını kıskandığını belirtti.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2023, 12:29 Güncelleme 18 Eylül 2023, 14:21
Macar bakandan dikkat çeken açıklama: İkiyüzlü Avrupa Türkiye’nin siyasi istikrarını kıskanıyor

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan'ın diplomatik hamleleri ve Türkiye'nin dış politikası dünya gündeminden düşmüyor. Ukrayna Savaşı'nda Moskova ve Kiev arasında barış müzakereleri için kritik bir rol oynayan, Batı ile Rusya arasında köprü olan ve Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kilit isim olan ve Türkiye, küresel arenada en çok ihtiyaç duyulan ülkelerden biri haline geldi.

Başkan Erdoğan Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'de bir dizi temasta bulunurken Türkiye ile enerji ve askeri teknoloji alanında anlaşmalar imzalayan Avrupa Birliği ülkesi Macaristan'dan gelen dikkat çeken röportajı da yeniden gündem oldu.

"BATI'NIN TEDARİK ZİNCİRİ PARÇALANDI"

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, 16 Eylül'de Bloomberg'e çok konuşulacak bir röportaj verdi. Ukrayna Savaşı ile birlikte Batı birliğinin tedarik zincirinin parçalandığını söyleyen Szijjarto, AB ülkelerinin ancak Türkiye'nin kurduğu köprü ile bu durumdan kurtulacağını söyledi.

"TÜRKİYE İKİYÜZLÜ SATAŞMALARIN ODAĞINDA"

Szijjarto, Macaristan ile Türkiye arasındaki doğal gaz anlaşmalarına dikkat çekti ve birçok AB ülkesinin benzer bir konumda olduğunu belirtti. AB'nin "ikiyüzlü" davrandığını söyleyen Macar bakan, Türkiye ve Macaristan'ın uluslararası liberal oyunlara karşı çıkan iki ülke olduğunu belirtti. Szijjarto, Türkiye ve Macaristan'ın "ikiyüzlü sataşmaların odağında" olduğunu söyledi.

"AVRUPA TÜRKİYE'NİN SİYASİ İSTİKRARINI KISKANIYOR"

Başkan Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın açık ara seçim kazandıklarını belirten Szijjarto, Türkiye ve Macaristan hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bizim siyasi düzenimiz var ve liderlerimiz saygın kişiler. Demokratik seçimlerle göreve geldiler. Bazı ülkelerde ise çok kırılgan koalisyonlar, azınlık hükümetleri var. Ben Türkiye'yi ve Macaristan'ı siyasi istikrar konusunda kıskandıklarını düşünüyorum.

Szijjarto, ayrıca, Türkiye'de olduğu gibi istikrarlı, halkın ve liderin birlikte çalışarak ülkeyi kalkındırdığı sistemlerin büyük bir avantaj sağladığını belirtti ve AB ülkelerinin böyle bir yapısının olmamasının siyasi parçalanmayı beraberinde getirme tehlikesi olduğunu söyledi.

AB ÜLKELERİNDEN KAPALI KAPILAR ARDINDA KİRLİ SİYASET

Türkiye'nin Macaristan'ın sınırlarını koruduğunu belirten Szijjarto, Türkiye'ye güvenlerini dile getirdi ve Avrupa Birliği'ni güçlendirmenin gerekliliğine dikkat çekti. AB'yi güçlendirmenin genişleme ile mümkün olduğuna dikkat çeken Macar bakan, üye ülkelerin de bu gereklilikten söz ettiğini fakat "kapalı kapılar ardında tam tersi konuşmalar yapıldığına" dikkat çekti.