Putin ile Kim Jong-Un uzay üssünde el sıkıştı! Casus uydu iddiası dünyayı karıştırdı

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dünyayı ayağa kaldıran görüşmesi Vostochny Uzay Üssü’nde yapıldı. İki liderin görüşmesinden kritik noktalar uluslararası basın tarafından paylaşılırken uzay üssünde ne konuştukları ise en çok sorulan sorulardan biri oldu. İşte, Kuzey Kore ve Rus liderlerinin görüşmesine dair detaylar…

Giriş Tarihi 13 Eylül 2023, 09:44 Güncelleme 14 Eylül 2023, 10:17
Putin ile Kim Jong-Un uzay üssünde el sıkıştı! Casus uydu iddiası dünyayı karıştırdı

İÇİNDEKİLER

Dünya Kuzey Kore ve Rusya liderlerinin görüşmesini canlı takip etti. Dün Rusya'ya ulaşan Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, Vostochny Uzay Üssü'nde Rus lider Putin tarafından karşılandı ve iki lider birbirini selamladı. İki liderin el sıkıştığına ilişkin videolar Rus Telegram kanallarında paylaşıldı.Heyetlerle görüşme ve liderler arasındaki ikili görüşmenin de sona erdiği belirtilirken uzay üssünde yapılan anlaşma dünyayı karıştırdı.

KİM'İN İLK SÖZLERİ

Putin ile selamlaşan Kim Jong-Un'un Putin'e "Yoğun programınız sırasında bizi davet ettiğiniz için teşekkür ederiz." şeklinde konuştu. Kim'i Vostochny Uzay Üssü'nde karşılayan Putin ise "Sizi gördüğüme sevindim." dedi ve "Bu bizim yeni uzay üssümüz." diyerek Vostochny'yi Kim'e tanıttı. Öte yandan Kim'in Putin'e "Emperyalizme karşı mücadelede birlikte olacağımızdan eminim." dediği belirtiliyor.

Vostochny Uzay Üssü 2016'da inşa edilirken Putin uzay araştırma programı konusunda diğer ülkelere güvenmediğini belirtmişti.

PUTİN KİM'E UZAY ÜSSÜNÜ GEZDİRDİ

Putin Kim'e Vostochny Uzay Üssü'ndeki tesisleri gezdirdi. İki lider Soyuz-2 fırlatma kompleksini inceledi. İddiaya göre Putin Kim'e Angara fırlatma aracının nasıl monte edildiğini de gösterecekti. Putin'in Kuzey Kore lideriyle neden uzay üssünde buluştuğuna dair soruya "Kim'in roket mühendisliğine ilgisi var." dediği belirtiliyor.

"HASSAS ALANLARDA İŞ BİRLİĞİ"

BBC ise uluslararası yaptırım gören bu iki ülkenin silah anlaşması yapmasının beklendiğini bildirdi. Gazetecilerin iki ülke arasında bir silah anlaşmasının gündemde olup olmadığını sorması üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Pyongyang ve Moskova arasında kamuoyuna açıklanmaması gereken 'hassas alanlarda' iş birliği yapıldığını belirtti."

UKRAYNA'NIN İŞGALİNE TAM DESTEK

Putin'in hegemonik güçlere karşı egemenliğini ve güvenliğini korumak için kutsal bir mücadele verdiğini söyleyen ve açıkça Ukrayna'nın işgalini destekleyen Kuzey Kore lideri Putin'in tüm kararlarını desteklediğini belirtti.

İKİLİ GÖRÜŞME SONA ERDİ

İki liderin uzay üssünü gezdikten sonra ikili görüşmeye geçtiği belirtildi. Liderler arasındaki görüşmenin de sona erdiği belirtilirken Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Üçüncü ülkeler, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerden endişe duymamalı. Dışarıdan gelen tüm bağırış ve eleştirilere rağmen Kuzey Kore'yle ilişkiler kuracağız." dedi. İki lider ikili görüşmenin ardından Putin'in ev sahipliğinde resmi öğle yemeğine geçti.

DÜNYA O ANLARI KONUŞTU

Putin ve Kim'in görüşmesi başlamadan önce ekipler hazırlık yaparken Kim Jong-un'un oturacağı koltuk defalarca kontrol edildi. Rus ve Kuzey Koreli yetkililerin koltuğa karar verememesi bir de Rus diplomatın Putin'in koltuğuna oturup test etmesi gündeme damga vurdu.

KİM YEŞİL TRENİYLE EVE DÖNÜYOR

Rus devlet haber ajansı Ria Novosti'ye göre, Kim Jong Un ile Putin arasındaki görüşmeler sona erdi ve Kuzey Kore lideri, Pyongyang'a dönüş yolculuğuna başlamak için ağır zırhlı özel trenine bindi. Sputnik ise Kim'in Vladivostok kentine giderek Rusya'nın Pasifik Filosu'nu ziyaret edeceğini bildirdi.

PUTİN'DEN KİM'E CASUS UYDU DESTEĞİ

Yörüngeye casus uydu yerleştirme konusunda iki kez başarısız olan Kuzey Kore'nin uzay programı konusunda Rusya'dan yardım istediği düşünülüyor. Rus haber ajansı RIA ise Rusya'nın Kuzey Kore'nin uydu inşa etmesine yardım edip etmeyeceğine yönelik soruya Putin'in "Bu nedenle Vostochny Uzay Üssü'ne geldik." dediğini öne sürdü.

Kuzey Kore bu yık iki kez uydu fırlatma girişiminde bulunmuş fakat casus uydu yerleştirmeye yönelik her iki girişim de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Pyongyang yönetimi ise ekim ayında yeniden uydu fırlatacağını belirtmişti.

SİLAH TEDARİKİ NE OLACAK?

BBC Putin'in Kuzey Kore'den silah tedariki ve askerî-teknik iş birliği yapılıp yapılmayacağına yönelik soruya ise "Bütün konuları tartışacağız." şeklinde cevap verdiğini bildirdi. Pyongyang'ın ateşli silahlarının Sovyet sistemlerine dayandığı ve Rusya'nın cephaneliği ile uygun olduğu belirtiliyor. Uzmanlar ise 1953'teki Kore Savaşı'nın ardından hiç savaşa girmeyen Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah, mermi ve eski füzeler sağlayabileceğini düşünüyor.

ABD'DEN YENİ TEHDİT: HAREKETE GEÇERİZ

ABD'den Rusya ve Kuzey Kore'ye yeni bir tehdit daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Rusya ile Kuzey Kore arasında herhangi bir silah transferi olması durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararlarının ihlal edileceğini bildirdi. Kim jong-Un'un NATO ziyareti ile ilgili konuşan Miller, "Neler olduğunu takip edeceğiz ve gerekirse bu kişileri sorumlu tutmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.