İsrail basını ‘Erdoğan bize ders veriyor’ dedi: Çizgiyi kendisi çekiyor

İsrail gazetesi Haaretz, Başkan Erdoğan hakkında dikkat çeken bir analiz yayımladı. Başkan Erdoğan’ın “aşırı milliyetçilik ve faşizm” ile “tavizsiz milliyetçilik” arasındaki sınırı çok iyi bildiğini vurgulayan Haaretz, “Erdoğan İsrail’e ders veriyor.” dedi.

Giriş Tarihi 12 Eylül 2023, 15:47 Güncelleme 13 Eylül 2023, 09:19
İsrail basını ‘Erdoğan bize ders veriyor’ dedi: Çizgiyi kendisi çekiyor

İÇİNDEKİLER

Dünya Başkan Erdoğan'ın hamlelerini takibe devam ediyor. İsrail gazetesi Haaretz, Başkan Erdoğan'ın İsrail'e ders verdiğini yazdı ve çizgiyi Erdoğan'ın kendisinin çektiğine bu sınırı kimsenin geçmesini izin vermediğine dikkat çekti.

"ERDOĞAN'IN SÖZLERİ İSRAİL'E DERS NİTELİĞİNDE"

İsrailli gazeteci Zvi Bar'el tarafından kaleme alınan analizde Başkan Erdoğan'ın Türkiye'deki ırkçılar hakkında söylediklerine, "faşist zihniyete sahip olan ve mülteciler de dahil olmak üzere yabancılara yönelik saldırıları teşvik eden Türklere sert çıkmasına" dikkat çekildi. Başkan Erdoğan'ın Türkiye'deki mülteciler ve yabancılarla ilgili bu sözlerinin İsrail'e ders niteliğinde olduğunu belirten Haaretz, şu cümlelerine vurgu yaptı:

Türkiye'de vatandaş olsun yabancı olsun her insan huzur içinde yaşama ve düşüncesini ifade etme hakkına sahiptir. Bazı insanlar yabancı oldukları, başka dil konuştukları veya başörtüsü taktıkları için Türkiye'de tacize veya şiddete maruz kalıyorlar. Türkiye'de bunu kabul edemeyiz.

"FAŞİZM İLE TAVİZSİZ MİLLİYETÇİLİK ARASINDAKİ SINIRI BİLİYOR"

Zvi Bar'el imzalı analizde Başkan Erdoğan'ın aşırı milliyetçilik ve faşizm ile tavizsiz milliyetçilik arasındaki sınırı çok iyi bildiği ve bu sınırı kimsenin geçmesine izin vermediği vurgulandı.

Analizde Türkiye'nin Suriyeli mültecileri İdlib başta olmak üzere ülkelerindeki güvenli bölgelere göndermek için briket evler yaptığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi Üyesi olduğu hatırlatıldı ve buradan çıkan kararlara da uyduğu belirtildi.

"İSRAİL AVRUPA'DAN KOPUYOR"

"İsrail'de ise Uluslararası hukuk devletin düşmanı olarak görülüyor" ifadesine yer verilen analizde İsrail'in Batı dünyasından hızla uzaklaştığı vurgulandı ve "İsrail ile Avrupa'nın değerleri artık aynı değil. İsrail'in siyasi kültürü Batı galaksisinden hızla kopuyor." ifadesi kullanıldı. Bu durumun Türkiye-İsrail ilişkilerini de etkileyebileceğine dikkat çekilirken "Hatta yakında faşizme ve onun bayraktarlarına karşı konuşmaktan korkmayan Türk rol modelini bile kaybedebilir." ifadeleri kullanıldı.