İsrail'den Batı Şeria'da kanlı baskın! Netanyahu'dan 'saldırılar devam edecek' açıklaması: Türkiye'den çok sert tepki

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da 7'si Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskında olmak üzere 9 Filistinliyi öldürdü, 100 kişiyi ise yaraladı. Türkiye'den İsrail'e tepki gecikmedi... Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail güçlerinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin şehrinde bugün gerçekleştirdikleri baskını şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu'dan Cenin'deki saldırıya ilişkin "gerektiği kadar devam edecek" açıklaması geldi.

Giriş Tarihi 03 Temmuz 2023, 10:27 Güncelleme 04 Temmuz 2023, 09:02
İsrail’den Batı Şeria’da kanlı baskın! Netanyahu’dan ’saldırılar devam edecek’ açıklaması: Türkiye’den çok sert tepki

İÇİNDEKİLER

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 9'a, yaralananların sayısı da 100'e yükseldi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cenin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlinin sayısının 9'a çıktığı aktarldı. İsrail güçleri saldırılarında 20'sinin durumu ağır olmak üzere yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Batı Şeria'nın el-Bire kentinde de Filistinli bir kişinin dün İsrail kurşunuyla yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, böylece Batı Şeria'da dün 10 Filistinlinin öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

İsrail askerleri söz konusu hava saldırısının ardından çok sayıda zırhlı araç ve iş makineleri eşliğinde kente baskın düzenledi ve Cenin Mülteci Kampı'nı ablukaya aldı.

Görgü tanıkları, kampa baskın düzenleyen İsrail güçlerinin, Fetih Hareketi'ne bağlı Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından Zekeriya ez-Zubeydi'nin ailesine ait evi kuşattığı bilgisini paylaştı.

İsrail savaş uçaklarının Cenin Mülteci Kampı'nı bir süre vurmaya devam ettiğini aktaran görgü tanıkları, İsrail ordusunun bölgeye ayrıca takviye güç gönderdiğine işaret etti.

İsrail askerlerinin Cenin Mülteci Kampı baskınında Filistinlilere ait bazı evleri kuşattığı, askerlerin yaralıları almaya çalışan ambulanslara engel olduğu ifade edildi.

İsrail uçakları, giriş-çıkışlara kapatılan Cenin Mülteci Kampı'nın semalarında yoğun uçuşlar yaptı.

1 FİLİSTİNLİ BAŞINDAN VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ
Ayrıca Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria'nın El-Bire kenti girişinde İsrail askerleri tarafından başından vurularak ağır yaralanan bir Filistinlinin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ: "ŞİDDETLE KINIYORUZ"
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı ise sosyal medya hesabından, " İsrail güçlerinin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin şehrinde bugün gerçekleştirdikleri baskını şiddetle kınıyoruz. Bölgedeki mevcut gerilimin bu saldırılarla yeni bir şiddet sarmalını tetiklemesinden derin endişe duyuyor, İsrail makamlarına sağduyulu davranmaları ve bu tür eylemleri durdurmaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Olaylarda hayatınız kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralılara acil şifa, Filistin Devleti ve halkına baisağlığı diliyoruz." ifadelerine yer vererek tepki gösterdi.

NETENYAHU'DAN 'SALDIRILAR DEVAM EDECEK' AÇIKLAMASI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde düzenlediği hava ve kara saldırısının "gerektiği kadar devam edeceğini" belirtti.

İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, ABD'nin "4 Temmuz Bağımsızlık Günü" dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'na havadan ve karadan başlattığı saldırıya ilişkin konuştu.

Netanyahu, "Cenin'deki operasyon gerektiği ve hedefini tamamlayana kadar devam edecek." dedi.

Cenin'in son dönemde bir "terör merkezi" haline geldiğini iddia eden ve buna izin vermeyeceklerini savunan Netanyahu, İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetler, komandolar ve hava kuvvetlerinin "Cenin'deki faaliyetlerine" devam ettiğini dile getirdi.

Cenin'deki "sivillere zarar vermemek için azami çaba gösterdiklerini" ileri süren Netanyahu, "Bizim öncü düsturumuz belli; İsraillilere kim zarar vermek isterse ya hapse girecek ya da mezara." ifadesini kullandı.


İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA
Öte yandan İsrail ordusu, Cenin saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Cenin'e düzenlenen hava saldırısında, "Cenin Tugayı" adlı Filistinli direnişçilere ait bir "ortak operasyon odasının hedef alındığı" ifade edildi.

20 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

Cenin'de 1 İsrail askeri yaralandı, 20 Filistinli gözaltında

Açıklamada ayrıca, bir el bombasının infilak etmesi sonucu 1 İsrail askerinin şarapnel ile hafif şekilde yaralandığı kaydedildi.

İsrail Ordu Radyosu'nun aktardığına göre, İsrail güçleri, baskın kapsamında Cenin'de 20 Filistinliyi gözaltına aldı.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada ise "Cenin Mülteci Kampı'nı savunma savaşına, birlikte omuz omuza giriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in, Batı Şeria'daki kanlı baskınları ve abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları ile yılbaşından bu yana öldürdüğü Filistinli sayısı 186'e yükseldi.

ÜRDÜN'DEN ÇAĞRI

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İsrail'in Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskını konuştu.

İsrail'in Cenin saldırısının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkati çeken Safedi ve Şeyh, İsrail'in saldırılarına son vermesi ve Filistin halkına koruma sağlanması için uluslararası toplumun acilen harekete geçmesini istedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, İsrail'in Cenin saldırısının şiddet sarmalını tetikleyecek tehlikeli bir tırmanış olduğu uyarısında bulundu.

FKÖ Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Şeyh de yayımladığı açıklamada, Safedi ile bu sabah acil bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini, Cenin saldırısının durmasının yollarını ve bu bağlamda Arap ve uluslararası düzeydeki ortak çabaları görüştüklerini kaydetti.

Şeyh, "Filistin halkına yönelik devam eden saldırılar, bölgeyi şiddet ve istikrarsızlığa sürükleyecektir." ifadesini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Senan el-Mecali de yayımladığı açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında tansiyonu yükselten İsrail'in, bu sabah Cenin'de düzenlediği saldırıları kınadı.

Açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'daki kentlere ve Filistin halkına düzenlenen saldırıların durması için uluslararası toplumun derhal ve etkili bir şekilde harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

Mısır'da saldırıları kınadı. "Mısır, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği; 7 kişinin ölümüne ve 27 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı en sert şekilde kınıyor." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in Filistin şehirlerine düzenlediği bu saldırıların, orantısız güç kullanımıyla ortaya çıkan masum sivil kayıpların, uluslararası kararların açık bir şekilde ihlal edilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, ihlallerin durması için etkin uluslararası taraflara "duruma müdahil olmaları ve Filistin halkına koruma sağlamaları" çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca İsrail'in Filistinlilere karşı devam eden gerginliği tırmandırıcı uygulamalarının ciddi tehlikeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.

İSLAM TEŞKİLATI'NDAN KINAMA

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde 8 kişinin ölümüne, 50 kişinin yaralanmasına neden olan saldırısı şiddetle kınandı.

Açıklamada, "savunmasız siviller, sağlık personeli, sağlık kurumları, evler, camiler ve alt yapıyı hedef alan bu adi saldırıların, İsrail işgal güçlerinin Filistin halkına yönelik işlediği sistematik terör ve suç eylemlerinin devamı niteliğinde olduğu" kaydedildi.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da "İsrail'in işlediği ihlaller karşısında cezasız kalmasının, yargılanmasını gerektiren insanlığa karşı suçlar ile savaş suçları konusunda kendisine cesaret kazandırdığını" ifade etti.

İRAN'DAN TEPKİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında, ülkedeki ve uluslararası arenadaki konuları değerlendirdi.

Kenani, "Siyonist rejim (İsrail) ordusunun, Cenin kentine düzenlediği hava, kara ve füze saldırıları bir suç eylemi ve devlet terörünün açık bir örneğidir. Suç işlemek Siyonist rejimin karakteri oldu. Bu cinayeti şiddetle kınıyoruz." dedi.

Filistin halkının kendi topraklarını savunma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kenani, "Siyonistlerin saldırılarına karşı Filistin halkının haklarını savunmak, uluslararası toplumun sorumluluğundadır. İslam İşbirliği Teşkilatından bu alanda ciddi ve etkin bir şekilde harekete geçmesi beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

"HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR"
Gazze kent merkezindeki Meçhul Asker Anıtı önünde toplanan onlarca Filistinli, İsrail güçlerinin Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskına tepki gösterdi.

Gazze'deki "Ulusal ve İslami Eylem Grupları"nın organize ettiği gösteriye katılanlar, Filistin bayrakları taşıyarak İsrail karşıtı sloganlar attı.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, gösteride Filistinli gruplar adına yaptığı konuşmada, "Cenin'de yaşananlar, uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlalidir." dedi.

Direnişçilerin azmi ve davalarına inancı karşısında İsrail'in Cenin'de gerçekleştirmek istediği hedeflere ulaşamayacağını ifade eden Kasım, Filistinli grupların, Cenin Mülteci Kampı'nda siyaset, saha, askeri ve medya düzeylerinde birlik ve beraberliğini vurgulayarak, zaferin bir nedeninin de bu beraberlik olduğunu söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN