Veliaht kavgası

Kral Abdullah’ın ölümüyle 23 Ocak 2015 tarihinde Suudi Arabistan tahtına kardeşi Selman bin Abdülaziz el-Suud geçti... Hayatın olağan akışı içinde dışarıdan bakınca olağan bir kral değişikliği gibi göründü, oysa hanedanda aslında bir veraset krizi yaşanıyor. Anlamak için kısa bir tarihi bilgi verelim...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2017 Güncelleme 06 Kasım 2017, 02:08
Veliaht kavgası

İÇİNDEKİLER

Suud Ailesi'nde taht kavgasının ilk açığa çıkışı Abdülaziz'in ölümüyle ortaya çıktı. Yerine geçen Suud ile kardeşi Faysal arasında sert bir kavga yaşandı. Sonraki dönemde Sudayri denen kabilenin Faysal'ı desteklemesi ile Faysal kral oldu. Bunun karşılığında da Sudayriler devlet içinde güçlendi, pek çok kritik pozisyonu onlar ele geçirdi. Sudayrileri'n bu yükselişi hanedanın diğer üyelerini rahatsız etti.

İKİ VELİAHTI GÖREVDEN ALDILAR
Etkinliklerini kırmak için 2006'da tahta geçecek kişiyi de belirleyecek olan bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda 2011'de Kral Abdullah'ın veliahtı olarak Prens Nayif seçildi. Ancak Nayif 2012'de öldü. Ondan önceki 1. veliaht da Kral Abdullah'tan önce ölmüştü. Şu anda Kral olan Selman ise mecburiyetten ve ülke içi dengeler itibarıyla bu komisyon tarafından veliaht seçildi. Kral Selman, Sudayri Kabilesi'ne mensup, dolayısıyla aslında komisyon amacına ulaşamadı. Onun ilk veliahtı ise Prens Mukrin'di. Mukrin'i de ağabeyi Kral Abdullah seçtirmişti. Nisan 2015'te 1. veliahtlıktan alındı ve yerine ABD'ye yakınlığıyla bilinen ve Kral Selman'ın da yeğeni olan Prens Muhammed Nayif bin Abdülaziz getirildi. İkinci veliaht olarak da Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman ilan edildi. Haziran 2017'de 1. veliaht ve Başbakan olan Prens Nayif veliahtlıktan uzaklaştırıldı ve bütün görevlerinden alındı. Yerine Savunma Bakanı ve Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman, 1. veliaht ve Başbakan oldu.

Tayfun ER