5 milyon öfke

5 milyon öfke ABD’de siyah öfke dinmedi. Siyahi bir eski asker Micah Johnsonu’ n 5 polisi vurması sonrası ülke çapında cadı avı başlatıldı. ABD polisi intikam yemini etti. Atlanta’da bir siyahi asılarak öldürüldü. 5 milyon siyahi internetten örgütlenip sokaklara döküldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Temmuz 2016 Güncelleme 10 Temmuz 2016, 00:39
5 milyon öfke

İÇİNDEKİLER

ABD'de geçen hafta içinde iki siyahi vatandaşın suçsuz yere polis tarafından öldürülmesi canlı olarak yayınlandı. Dallas'ta yaşanan olayları cinayet olarak tanımlayan siyah nüfus sokaklarda protestolara başladı. Şehirdeki barışçıl eylemler sırasında polislerin üzerine ateş açıldı; 5 polisin öldürülmesi üzerine ABD medyası ve güvenlik güçleri siyahlar için cadı avı başlattı.

UYARI YAPMADAN VURACAKLAR
ABD'de "İç savaş" olarak duyurulan olay sonrası tüm polis departmanları alarma geçti. Hâlihazırda her bulduğu şüpheliyi vurarak öldüren ABD polisine "hiç uyarıda bulunmadan vurma" hakkı verildi. Polisler, Dallas'ta öldürülen meslektaşları için intikam yemini etti. Bu arada Atlanta şehrinde Piedmont Parkı'nda bir siyahi vatandaş asılarak öldürüldü. ABD medyası bu olayı intihar olarak tanımlarken, ırkçı örgüt Ku Klux Klan'ın bu cinayeti işlediği iddia edildi.

72 MİLYON PAYLAŞIM
Bu olay üzerine siyahiler bir kez daha harekete geçti. Slogan olarak belirlenen "Black lives matter" (Siyahlar da candır) sözü Twitter'da 72 milyon kez paylaşılırken, ABD çapında tam 5 milyon siyah yeni protestolar için örgütlendi. Atlanta'da bir siyahın asılması üzerine bu şehirdeki gruplar, CNN'in ana binasına yürüdü. Şehir otobanına çıkmak isteyen grubu polis durdurdu. Atlanta'nın yanı sıra New York, Philadelphia, Dallas, Mississipi, San Francisco ve Phoenix'te de yüzbinlerce kişi sokaklara döküldü. Yürüyüşlerde polisle çatışmalar da yaşandı.

YARGISIZ İNFAZ
Saldırgan Micah Johnson bir robota konulan bombanın patlatılmasıyla öldürüldü. Bu durum 'yargısız infaz' olarak yorumlandı.



SİYAHLAR SOKAKLARDA BEYAZLAR SİLAHLANDI
ABD'de son yıllarda artan ırkçılık tartışmaları ve son üç günde iki siyahinin polis tarafından öldürülmesi halkı sokağa döktü. Polislerin öldürülmesi üzerine beyaz halkın artık sokaklara silahlarıyla çıktığı gözlenirken, siyahlar da sokaklarda eylemlere devam edeceklerini açıkladı. Bu durum "İç savaş kapıda" şeklinde yorumlandı.

10 SNİPER DAHA VAR
Dallas saldırısını Afganistan'da görev yapmış eski ABD askeri Micah Johnson'ın yaptığı anlaşıldı. Johnson'ın yakınları Afganistan'daki görevinin son gününde beyaz askerler tarafından dövüldüğünü ve bu nedenle öfkeli olduğunu söyledi. Amerikan basını ABD'nin çeşitli şehirlerinde Johnson gibi öfkeli 10 eski ABD ordusu mensubu keskin nişancının bulunduğunu iddia etti.



Atlanta'da bir siyahın asılarak öldürülmesi sonrası, CNN önünde gösteri yapıldı.