Mısır'da 'Cuma Gazabı' isyanı

Mısır ordusu ülkede yaşanan karışıklık üzerine devreye girdi. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Giriş Tarihi 28 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 29 Ocak 2011, 01:03
Mısır’da ’Cuma Gazabı’ isyanı

İÇİNDEKİLER

*Katar El Cezire televizyonunun muhabirlerine dayandırdığı haberine göre, İskenderiye ve Kahire'deki Ulusal Demokrasi Partisi'ne ait birçok bina göstericilerin saldırısına uğradı. Göstericiler, binaları yağmaladı. İktidar partisinin binası ateşe verildi ve yağmalandı. İtfaiyenin söndürmeye gitmediği bildirildi .

*Muhaliflerin 'Cuma Gazabı' adını verdikleri bugün Mısır'da yaşanan olaylarda en az 5 kişi öldü, 870 kişi yaralandı. İktidar partisinin merkezi ateşe verildi ve yağmalandı. Göstericilerin Devlet Televizyonu'nu da ele geçirdiği bildirildi.

* Sokağa çıkma yasağına uyulmuyor.


İŞTE OLAYLARDAN KARELER-TIKLAYIN


DEVLET TELEVİZYONU GÖSTERİCİLERİN ELİNDE

Göstericiler, Enformasyon Bakanlığı kompleksi içinde bulunan devlet televizyonu binasını ele geçirdi.

El Arabiya televizyonunun haberine göre, televizyonun yayını devam ediyor.

Özellikle başkent Kahire'nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduğu ve silah sesleri geldiği bildirildi.

İKTİDAR PARTİSİNİN BİNALARI YAĞMALANDI

Mısır'ın başkenti Kahire ile İskenderiye kentinde göstericilerin iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi binalarını yağmalamaya başladıkları bildirildi.

Katar El Cezire televizyonunun muhabirlerine dayandırdığı haberine göre, İskenderiye ve Kahire'deki Ulusal Demokrasi Partisi'ne ait birçok bina göstericilerin saldırısına uğradı. Göstericiler, binaları yağmaladı.

SOKAKLARA TANKLAR YERLEŞTİRİLDİ

Mısır'da gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerden Süveyş'in sokaklarına tanklar yerleştirildi.

Protestocular tanklara tırmanmaya çalışırken, askerler de insanları bu araçlardan uzak tutmaya çalışıyor. Başkent Kahire'nin merkezinde protestocular, kendilerine katılması için askerler lehine sloganlar attı.
Bazı görgü tanıkları askerlerin, gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerde ateş açtığını ileri sürdü. Özellikle başkent Kahire'nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduğu ve silah sesleri geldiği bildirildi.

TÜM ÜLKEDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, sokağa çıkma yasağını tüm ülke sathına yaydı.

Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Mübarek, sokağa çıkma yasağının tüm ülkeyi kapsadığını bildirdi.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mübarek ve hükümetini "barışçıl gösterilere" izin vermeye çağırdı.

Merkel, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'ndan yaptığı açıklamada, Mısır'ın istikrarının son derece önemli olduğunu, ancak ifade özgürlüğünün engellenmemesi gerektiğini söyledi.

Bu arada hastane kaynakları, Kahire'de bugün meydana gelen olaylarda yaralananların sayısının 410 olduğunu ve bazılarının kurşunla yaralandığını belirttiler.

MISIR HAVAYOLLARI UÇUŞLARA ARA VERDİ

Mısır havayolları EgyptAir, başkent Kahire'den yapılan uçuşları, 12 saatliğine durdurduğunu açıkladı.

Firma açıklamasında, yurtdışından gelen uçaklarının iniş yapacağını ancak kalkışların yarın sabah 09.00'da başlayacağını kaydetti.

Bu ertelemenin, gece sokağa çıkma yasağıyla bağlantılı olabileceği bildirildi.

Öte yandan, Kahire havaalanı yetkilileri, bir dizi yabancı uçak firmasının Kahire'ye uçuşlarını durdurduğunu belirtti.

CLINTON ÇAĞRIDA BULUNDU

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak, Kahire'ye halkın siyasi ve ekonomik reform taleplerini dikkate alması ve barışçıl gösterilere izin vermesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Clinton, Mısır hükümetinin vatandaşlarının "temel hakları"na saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Clinton, ülkedeki reformların hayati önemde olduğunu ifade ederek, hükümete halkla diyaloğa geçmesi, barışçıl gösterilere izin vermesi ve reformları benimsemesi çağrısını yaptı.

Göstericilerden de şiddetten kaçınmaları ve kendilerini barışçıl şekilde ifade etmelerini isteyen Clinton, her iki tarafı da itidale çağırdı ve diyalog içinde olmaları gerektiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD olarak, hükümet ve Mısır halkı ile ortaklıklarını devam ettirmek istediklerini söyledi.

"Güvenlik güçleri ve polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin de kendilerinde ciddi kaygı yarattığını" ifade eden Clinton, Mısır hükümetinden, "şiddete yönelik suçlamaları araştırması ve gereken soruşturmaları açmasını" istedi. Clinton, "Mısır hükümetini, güvenlik güçlerini kontrol altına almak için elinden geleni yapmaya çağırıyoruz" dedi.

MISIR GENELKURMAY BAŞKANI ABD'DE

Mısır'daki protesto eylemleri büyürken, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sami Enan başkanlığındaki üst düzey bir Mısır askeri heyeti de ABD'de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Dave Lapan, heyetin önceden planlanmış ve bir hafta sürecek temaslarına çarşamba günü başladığını söyledi.

Mısır ile uzun bir süredir askeri işbirliği yapıldığını belirten sözcü, Mısır'daki son gelişmelere karşın bunların, heyetle yapılacak görüşmelerin ana konuları arasında olmayacağını düşündüğünü kaydetti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYULMUYOR

Mısır'ın büyük kentlerinde sokağa çıkma yasağının 18.00'de başlamasına karşın buna riayet edilmediği gözleniyor.

Göstericiler sokağa çıkma yasağına uymazken, ara sokaklardan silah ve siren sesleri geliyor.

Kahire, İskenderiye ve Süveyş'te 18.00 ila 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Öte yandan Kahire'nin merkezinde bazı polislerin üniformalarını çıkararak göstericilere katıldığı gözlendi.