Sezon hızlı başladı: Turizme 4 bayram dopingi

Bu yıl sezonu 3 bayramla erken açan turizm sektörü, yaz sezonuna da hareketli girecek. Önümüzdeki 2 ayda 4 bayram ile Hollandalı, Rus, Alman ve yerli turistler ağırlanacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2024 Güncelleme 27 Nisan 2024, 07:00
Sezon hızlı başladı: Turizme 4 bayram dopingi

İÇİNDEKİLER

Ülke genelinde 60 milyon, Antalya'da 17 milyon turist hedeflenen 2024, turizm sezonuna en iyi başlangıç yapılan yıl oldu. Nevruz, Paskalya ve Ramazan bayramlarıyla 2024 sezonunu erken açan sektör, yaz sezonuna 4 bayramla girecek. Önümüzdeki 2 aylık süreçte 4 önemli bayram ve tatil süreci yaşanacak. Hollanda'nın 27 Nisan Kral Günü, ardından 9 Mayıs'ta kutlanan Rusya'nın Zafer Günü, sonrasında Almanya'nın Mayıs sonundaki Pfingsten Bayramı ve Haziran ayı ortasındaki Kurban Bayramı tatilleri turizme doping etkisi yapacak.

2023'E GÖRE % 20 ARTIŞ VAR
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, bu yıl sezonun bayramların etkisiyle Mart'ın üçüncü haftası itibarıyla açıldığını söyledi. Turist sayısında geçen yıla göre yüzde 20'lik artış olduğunu belirten Kavaloğlu, "En iyi ilk 3 ay başlangıcı oldu. Rusya, Almanya, İngiltere ve Polonya bizim en etkili pazarlarımız. Nisan'ın iyi geçmesi çok olumlu" dedi. Antalya'nın bu yıl 17 milyon turisti rahatlıkla geçeceğini düşündüğünü anlatan Kavaloğlu, "Alman turistlerin ilk defa 4 milyonu zorlayacağını görüyorum" diye konuştu.

REZERVASYONLAR İYİ GİDİYOR
2023'ü rekorla kapatan sektörün 2024 hedeflerini daha da büyüttüğünü belirten 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü İsmail Çağlar, "Mayıs başında gerçek anlamıyla yüksek sezona giriş yapacağız" dedi.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu da bayram döneminde otellerin yüzde 90-95 doluluklara ulaştığını, bayram sonrası ise küçük bir düşüş yaşandığını belirterek, "Ama geçen hafta sonu itibarıyla tekrar rezervasyonlar yukarı yönde artıyor. Şunu da unutmamak lazım, kapalı olan oteller artık açılışlarını yapıyor. O yüzden doluluk oranlarında biraz düşüş olacaktır. Rus bayramıyla beraber tekrar yukarılara doğru, yüzde 80-85'lere çıkar diye düşünüyorum. Zaten ondan sonra önümüz açık" diye konuştu. Avrupa'dan halen çok ciddi rezervasyon aldıklarını anlatan Saatçioğlu, geçen yılın Nisan ayına göre artış kaydedildiğini kaydetti. Personel sıkıntılarının da devam ettiğine dikkati çeken Saatçioğlu, "Mavi yakalılarda sıkıntımız var" şeklinde konuştu.

27 Nisan: Hollanda/Kral Günü
9 Mayıs: Rusya/Zafer Günü
Mayıs sonu: Almanya/Pfinsten Bayramı
6-19 Haziran: Kurban Bayramı

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN