Alzheimer’a darbe

Erken yaşta edinilen bazı alışkanlıklar Alzheimer’ı önlüyor. Uzmanlar, haftada 3 kez spor yapmanın bu hastalığa yakalanma riskini yüzde 70, günde 1 fincan sade kahve içmenin ise yüzde 50 azalttığını belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2017 Güncelleme 03 Ağustos 2017, 00:20
Alzheimer’a darbe

İÇİNDEKİLER

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer'ın temeli 40'lı yaşlarda atılıyor. Tedavisi olmayan bu hastalığı; 'Kişiyi adım adım yakın çevresinden, sonra kendinden uzaklaştıran, bir süre sonra da anıların silikleştiği, en sonunda ise kendini dahi tanımakta güçlük çektiği nörolojik bir hastalık' olarak tanımlayan uzmanlar, "Alzheimer unutkanlıkla başlar. Ancak her unutkanlık Alzheimer hastalığı anlamına gelmez" diye uyarıyor. İlaçlarla hastalığın belirtilerinin azaltıldığını söyleyen uzmanlar, günlük hayatta yapılacak değişikliklere dikkat çekerek, "Bu sayede Alzheimer riskini düşürmeniz mümkün" uyarısı yapıyor...

Sigarayı bırakın: Sigara beyin de dahil vücudun tamamına zarar verir. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla Alzheimer olma riski yüzde 45 daha fazladır.

Kahve için: Bolca magnezyum içeren ve güçlü bir antioksidan olan kahve beyin sağlığını koruyor. Günde 1 fincan kahve Alzheimer riskini yüzde 50 azaltıyor. Ancak kahvenin sade olması ve tansiyon-ülser gibi şikayetlerin bulunmaması gerekiyor.

B12 vitamini alın: Bir araştırmaya göre B12 vitaminini ne kadar çok alırsanız, Alzheimer riskiniz o kadar düşüyor. B12 yumurtada, ette, balıkta ve deniz mahsullerinde bolca bulunuyor.

Beyin egzersizleri yapın: Beyninize tıpkı kaslarınıza davrandığınız gibi davranmalısınız. Bunun için de en bilinen yöntemler bulmaca çözmek ve puzzle.

İyi dinlenin: Stres kişiden kişiye değişse de, demansla arasında bağlantı bulunuyor. Stresle mücadeleyi öğrenin.

Deliksiz uyuyun: Uyku beyin için çok önemli. Yeterince uyumamak demansa yol açıyor. İsveç'te yapılan bir araştırmada uyku sorunu olan erkeklerin demansa yakalanma risklerinin bir hayli fazla olduğu kanıtlandı.

GÜNDE 1 FİNCAN KAHVE
Alzheimer olmamak için beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor:
Yemeklerinizi katı yağ, tereyağı, mısırözü, ayçiçeği yağı ve margarinle yapmayın. Zeytinyağını abartmayın.
Cips, bisküvi, hazır börekler, poğaçalardan uzak durun.
Sebze-meyve, baklagiller kepekli buğday ve kepekli pirinci tercih edin.
Günde yarım avuç badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği yiyerek E vitamini ihtiyacını karşılayın.

BAŞINIZI KORUYUN
Başınızı çok sert bir yere çarparsanız demansa yakalanma riskiniz var. ABD'de yapılan bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer'a yol açtığı görüldü.

DAHA AKTİF OLUN
Düzenli olarak spor yapın. Hem kalbiniz düzenli atacaktır hem de kan dolaşımınız sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Tansiyonunuza dikkat etmenizde de fayda var. Orta yaşlıysanız ve kolesterolünüz yüksekse, Finlilerin yaptığı araştırmaya göre demansa yakalanma riskiniz çok fazla.

ALKOLDEN UZAK DURUN
Fazla alkol tüketimi demans riskini arttırıyor. Günde bir kadeh şarap içmenin Alzheimer'ı önlediği iddia edilse de, hafıza üzerinde olumsuz etkisi bulunduğu bir gerçek.

D VİTAMİNİNE DİKKAT!
D vitamini eksikliği de Alzheimer'a neden oluyor. ABD'de yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliğinin Alzheimer'a yakalanma riskini yüzde 125 arttırdığı tespit edildi. Araştırmacılar bu sonuçlara, "Olabildiğince güneş ışığından faydalanın. Güneşin fazla olmadığı yerlerde yaşıyorsanız D vitamini takviyesi alın" uyarısı yaptı.