Canan Karatay, bu defa patatesi yaktı! Özellikle ketçap ve mayonezle tüketilen patates kızartmasının bağımlılık yaptığını açıkladı. “Gençler ve çocuklar uzak dursun!” uyarısını yaptı...
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Domatesin arkasından patates de, sınıfta kaldı! Canan Karatay'ın "Patates kızartması bağımlılık yapıyor" açıklaması karşısında Türk halkı şaştı kaldı. Aykırı çıkışlarıyla dikkat çeken İçHastalıkları ve Kardiyoloji UzmanıProf. Dr. Canan Karatay'ın her sözü çığır açtı. Karatay, ekmeğe, pideye, şekere hatta ve hatta baklavaya bile savaş açtı. Kimileri Karatay'ı desteklerken, kimileri ona karşı çıktı. Ancak o, dikkat çeken açıklamalarından kaçınmadı. Geçtiğimiz hafta domatesi yerden yere vuran Karatay, bu defa Türk sofralarının vazgeçilmez sebzesi patatesi hedef aldı. Özellikle patates kızartmasını çocukların ve yetişkinlerin yememesi gerektiğine gerektiğine değinen Karatay "Patatesi sevmiyorlar, ketçaptaki bağımlılık maddesini seviyorlar. Eğerpatates lezzetliyse neden ketçapdöküyorlar, oturup patatesi yesinler.Ama kızartma kesinlikle olmaz"açıklamasını yaptı.
KATKI MADDELERİNE DİKKAT Karatay'ın bu açıklamaları ünlüfast food zincirlerinde satılanürünlerini hatırlattı. Burada tüketilen patateslerin tadı, evde yapılanlardan farklıydı. Nedeni ise içerisindeki katkı maddelerinde saklıydı. Bu restoranlarda ilk olarak şekerlerinden ayrılan patatesin sarı rengi alması sağlanıyor. Şekerden arınan ve tadı kaybolan patates, glikozla yeniden tatlı hale getiriliyor. Ardından ürünü lezzetlendirmek için Mono Sodyum Glutamat isimli tatlandırıcı ekleniyor. Bu tatlandırıcı tat alma duyusunu etkilediği için bağımlılığa yol açıyor. Ayrıca patatesler, biri fabrikada biri restoranda olmak üzere iki defa kızartılıyor. Bu sayede raf süresi uzatılıyor.