Mercimek-muz kanseri kovarız

Kalp-damar hastalıklarından sonra en çok kanser can alıyor. Kanserle mücadelede doğru beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, ‘Her kanser türünün farklı bir savaşçı gıdası var’ diyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Mercimek-muz kanseri kovarız
Hayatı tehdit eden kanserle mücadelede beslenme önemli rol oynuyor. Ülkemizde 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası nedeniyle art arda uyarılarda bulunan uzmanlar, her kanser türüne karşı tüketilmesi gereken ayrı bir besin olduğunu belirtiyor. "Her gıda her kansere çare değil" diyen uzmanlar, kanser ve beslenmeye dair çok özel bilgiler veriyor...

AKCİĞER: TERE
Brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, kıvırcık, tere, roka, fesleğen gibi sebzelerin akciğer kanserine karşı tedavi edici özellikleri bulunuyor. Bu besinler kanın akışkanlığını artırıyor.

GIRTLAK: HAVUÇ
Gırtlak kanseriyle ilgili yapılan çalışmalar, A vitaminini az tüketenlerde bu kanser türüne daha fazla rastlandığını gösteriyor. Bu kişilere havuç, pırasa, kayısı, inek sütü gibi A vitamini zengini besinler tüketmeleri öneriliyor.

YEMEK BORUSU: MUZ-PATATES
Özofagus, yani yemek borusu kanserli hastaların yeşil ve sarı sebzeleri az, eti fazla tükettikleri belirtiliyor. Singapur'da yapılan bir çalışmanın sonuçları yemek borusu kanserinde tatlı patates ve muzun etkisine dikkat çekiyor. Bu gıdaları yemek borusu kanseri hastalarının çok tüketmeleri gerekiyor.

KOLON: KEFİR
Kanserli hastalara ameliyattan sonra protein desteği için süt ve süt ürünleri öneriliyor. Hastaya verilen sütün laktozsuz veya yağsız olması gerekiyor. Probiyotik zengini kefir kolon kanseri hastalarına tavsiye ediliyor. Aynı zamanda kanserden koruyor.

MİDE: MERCİMEK
Mide kanseri olanların yeşil sebze-meyveleri az tükettiklerine dikkat çekiliyor. C vitamini bu kanserde koruyucu etkiye sahip. E vitamini tüketimi ise ameliyat sonrası beslenme açısından önemli. Bitkisel proteinden zengin beslenilmesi gerektiği için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlamak açısından lifli gıda ve tahıl tüketimi öneriliyor. Mercimek, nohut, fasulye gibi besinlerin yararlı etkilerinin de gözden kaçırılmaması gerekiyor.

MEME: BROKOLİ
Yapılan araştırmalar her yıl binlerce kadının meme kanserinden öldüğünü gösteriyor. Saptanan bulgular ve nedenler doğrultusunda bakıldığında yaşam tarzı ve beslenme tetikleyici unsurlar olarak öne çıkıyor. Brokoli, zeytinyağı, soya, keten tohumu bu kanser türüne karşı koruyucu kalkan olarak görev yapıyor.

SİGARA MEYVEDEN SOĞUTUYOR
Sigara
tiryakileriyle yapılan bir araştırmadan ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Bu araştırma, sigara tiryakilerinin yeşil sebze-meyveyi az tükettiklerini ortaya koydu. Buna, sigaranın içinde bulunan bazı maddelerin kişinin sebzemeyveyi sevmesini engellemesinin neden olduğu belirtildi. Uzmanlar, sigara tiryakilerinin mutlak suretle C vitamini zengini meyveler ile sebzeleri öğünlerinde tüketmelerini önerdi.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ OLUR
"Kanser bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bölünüp çoğalmasıyla oluşan hücre hastalığıdır" diyen Emsey Hospital uzmanlarından Dr. Canan Yılmaz Torun, "Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte yüzde 90'ı çevresel etkenlerdir" uyarısında bulunuyor.

CAN DÜŞMANINI İYİ TANI


KOLON KANSERİ
Nedenleri: Kronik bağırsak hastalıkları, aşırı kilo, az lifli yüksek yağlı beslenme, alkol.

Ortaya çıkış: 50-55 yaşları arasında, daha çok dışkıdan kan gelmesiyle ortaya çıkar.

Tedavi: Erken teşhis ile kolayca tedavi edilebilir. Tümör cerrahi operasyonla alınır. Kemoterapi, radyoterapi ve imünoterapi gerektirir.

PROSTAT KANSERİ
Nedenleri: Genellikle bilinmiyor. Aşırı kilo, sigara ve egzersiz yapmamak. Genetik yatkınlık.

Ortaya çıkışı: 45'li yaşlarda görülüyor. PSA testi ile kan tahlilinde anlaşılır.

Tedavi: Cerrahi müdahale, ışın tedavisi.

CİLT KANSERİ
Nedenleri: Çocukluk döneminde aşırı güneşe maruz kalma ve güneş yanıkları.

Ortaya çıkışı: Doktorların ayrıntılı incelemesiyle de ortaya çıkar.

Tedavi: Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale.

LÖSEMİ
Nedenleri: Kimyasallar, genler.
Ortaya çıkış: Kan ve kemiklerdeki sıkıntılardan anlaşılır.
Tedavi: Kemoterapi. Kök hücre ve ilik nakli.

AKCİĞER KANSERİ
Nedenleri: Sigara içmek, pasif içicilik. X-ray ışınları ya da radyasyon.

Ortaya çıkış: Vücut alarm veriyor. Uzun süreli öksürük, nefes darlığı, kan tükürme ve göğüs ağrısı.

Tedavisi: Genellikle cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi.

PANKREAS KANSERİ
Nedenleri: Alkol, sigara ve pasif içicilik.

Ortaya çıkış: İŞTAH KAYBI, İSHAL, MİDE BULANTISI.

Tedavi: Tümör yayılmadıysa cerrahi müdahale ile alınır.