Kalp dostu hamsi
Ülkemizde bolca avlanan hamsi balığı, içeriğindeki doymamış yağ asitleriyle kalp krizini önlüyor. Dr. Karahan, 'Hamsi kalp-damar hastalıklarına karşı korur' diyor
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
"Omega 3 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL-kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur). Pıhtılaşmayı zorlaştırır, ayrıca tansiyon düşürücü ve kalp hızını da azaltıcı etkileri de vardır ki, tüm bu etkiler, kalp damarlarının tıkanmasına karşı koruyucudur. Yapılan araştırmalar, balık tüketiminin ani kalp ölümlerini azalttığını ortaya koymuştur. Hamsi de, içerdiği doymamış yağ asitleri (omega 3) nedeniyle kalp-damar hastalıklarından korur."
KIZARTMA YERİNE BUĞULAMA YAPIN
Balığın kızartma şekilde tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burhan Karahan, en yararlı pişirme yöntemini şöyle anlattı: "Balıkları yağda kızartma şeklinde değil, ızgara, buğulama veya fırında pişirmek önemlidir. Yetişkin bireylerin haftada iki kez hamsi veya doğal başka balık çeşitlerini tüketmeleri koruyucu etki gösterir. Sadece hastaların değil, sağlıklı bireylerin de uzun vadeli korunma için mümkünse
balık tüketmesi yerinde olacaktır."