Dişeti iltihabına bitkisel gargara

Ağız ve diş sağlığına yeteri önem verilmemesi ile oluşan dişet iiltihaplarına dikkat! Uzmanlar bu sıkıntıya karşı adaçayı ve papatya çayı gargarasını öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2015 Güncelleme 22 Ocak 2015, 00:00
Dişeti iltihabına bitkisel gargara

İÇİNDEKİLER

Diş etlerinin kızardığı, şiştiği ve fırçalama anında oluşan kanamalar dişeti iltihaplarının başlıca belirtileri olarak karşımıza çıkıyor. Ciddi rahatsızlıklara yol açacak bu sıkıntıya karşı uzmanlar iltihap geçiren karışımları öneriyor. İşte o iltihapları gideren bitkisel karışımlar...

KÜÇÜK PELİN: Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı küçük pelin katın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Günde sabahakşam 2 kere gargara yapın. PAPATYA ÇİÇEĞİ: Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı papatya çiçeği katın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Süzerek günde sabahakşam gargara yapın.

EBEGÜMECİ ÇİÇEĞİ: Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı ebegümeci çiçeği atın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Süzün. Günde sabah-akşam 2 kere gargara yapın.

ADAÇAYI: Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı adaçayı katın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Günde sabahakşam gargara yapın.

MENEKŞE KÖKÜ: Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı dövülerek toz haline getirilmiş menekşe kökünü ilave edin. Ilıyana kadar bekleyin. Süzüp sabah-akşam gargara yapın.

SIĞIRDİLİ: Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı sığırdili katın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Günde sabah-akşam 2 kere gargara yapın.

ERGEÇSAKALI: Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı ergeç sakalı atın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Süzün. Günde sabahakşam 2 kere gargara yapın.

HÜNNAP: Bir litre suyun içine birer kahve fincanı hünnap, mercimek, sinirli yaprak otu ve iki tutam böğürtlen yaprağını atın. Kaynadıktan sonra süzün. Sabah-akşam gargara yapın.

CİVANPERÇEMİ:
Bir fincan soğuk suyun içine bir yemek kaşığı civanperçemi atıp karıştırın. Günde sabah ve akşam 2 kez gargara yapın.

TUZ: Bir fincan soğuk suyun içine bir yemek kaşığı sofra tuzu karıştırın. Günde sabah ve akşam 2 kez gargara yapın.

TAZE İNCİR:
Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ince kıyılmış taze incir yaprağı katın. Ilıyıncaya kadar bekleyin. Süzdükten sonra gargara yapın.

SARI SUMAK YAPRAĞI:
Bir fincan kaynar suya bir tatlı kaşığı kıyılmış sarı sumak yaprağı katın. Ilıyınca süzün. Sabah-akşam gargara yapın.

YABANİ ENGİNAR: Bir fincan kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yabani enginar ilave edin. Ilıyıncaya kadar bekleyip süzün. Sabah ve akşamları gargara yapın.

IHLAMUR: Bir litre suyun içine birer kahve fincanı ıhlamur, papatya çiçeği ve yarım kahve fincanı mürver çiçeği ile bir tatlı kaşığı anason atın. Kaynatıp süzün, sabah akşam bir fincana bir yemek kaşığı limon suyu ilavesiyle için.