Meyve-sebzelerden rengarenk koruma

Kış aylarında hastalıklar kol gezerken uzmanlar beyaz sebzelerin stresi önlediğini, yeşil sebzelerin ise kansere karşı koruduğunu söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2014 Güncelleme 31 Aralık 2014, 00:00
Meyve-sebzelerden rengarenk koruma

İÇİNDEKİLER

Havaların soğumasıyla grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları artış gösterirken, bu rahatsızlıklardan korunmak için taze sebzemeyve tüketimi önem kazanıyor. Her renk meyvesebzenin sağlığa ayrı faydası olduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Hülya Tulgar, kışın tüketilmesi gereken rengarenk meyve-sebzeler hakkında şu bilgileri veriyor.

Toksin atıcı lahana: Düşük kalorili, A, B ve C vitaminlerinden zengin, bol posa içeren ve tohumları idrar söktürücü özelliğe sahip bir bitkidir.

Enfeksiyona karnabahar: Karnabahar hem idrar yolu enfeksiyonlara karşı etkilidir, hem de antibakteriyel özelliktedir.

Stres karşıtı kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren madde kandaki stres hormonunu azaltır.

YEŞİL KANSERDEN KORUR
Kanser düşmanı brokoli: Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli kanserden ve kemik erimesinden korur.

Sindirim düzenleyici pırasa: Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Böbrek taşlarının oluşumunu önler ve posa içeriği sayesinde kabızlığı önler.

Demir deposu ıspanak: Başta demir olmak üzere çeşitli mineral ile vitamin ler açısından zengindir. Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır.

TURUNCU MEYVELER GÜÇLENDİRİR
Gribe mandalina: Zengin C vitamini içeriğiyle, vücudun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir.

Güçlendiren greyfurt: C vitamini yönünden zengindir. A ve B vitaminleri içeriği ile yorgunluğu ve halsizliği önler.

Mide dostu muz: Mideyi güçlendirir, ülser ve gastrite iyi gelir.

Varisi önleyen ayva: Grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırır. Vücudu zinde tutar, yorgunluk ve bitkinlikten korur.