Gaza gelme

Milyonlarca kişinin içtiği gazlı-asitli içecekler beyinde kalıcı hasarlar bırakıyor. Tehlike saçan bu içecekleri gençken içmek ileri yaşlarda hafıza kaybına yol açıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2014 Güncelleme 01 Ağustos 2014, 00:26
Gaza gelme

İÇİNDEKİLER

Bağımlılık yaratan, kafeinli asitli içecekler tehlike saçıyor. ABD'de Güney California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre küçük-büyük herkesin su gibi tükettiği bu içecekleri ergenlik çağında ya da daha öncesinde içmek ileri yaşlarda hafıza kaybına neden oluyor.

İLTİHAP YAPIYOR
Uzmanlar beyin yeteneğine müdahale eden bu sinsi tehlikeye karşı özellikle annebabaları uyarıyor: "Gazlı içecekler tüketen çocuklarda beynin öğrenme ve bellek fonksiyonlarını kontrol eden bölgesi hipokampusta bir iltihap oluşumunu belirledik. Bu da çocuklarda refleks ve dikkat kaybıyla birlikte dalgınlık, unutkanlık, şişmanlık ile kemiklerin kolayca kırılmasına neden oluyor." Vücuda birçok zararı bulunan bu içecekleri tüketmek yerine bilimadamları, süt ve ayran içmenin daha sağlıklı olduğunu belirterek şöyle devam ediyor:

SÜT-AYRAN İÇİN
"Asitli ve gazlı içecekler beyinde kalıcı hasarlar bırakır. Özellikle ergenlik döneminde içilen bu içecekler ileri yaşlarda hafıza kaybına ve yön bulma yetisinin kaybolmasına neden olur. Bu da iş ve eğitim hayatında başarısızlığın yolunu açar. Bunlardan uzak durup başarının yolunu açmak için ise sağlıklı içeceklere yönelin. Ayran, süt, kefir gibi gıdaların tüketimini artırın. Asitli içecek ve alkolden ise uzak durun."

2 KAT DAHA FAZLA UNUTTURUYOR
Yine ABD'de yapılan araştırmaya göre alkol tüketenlerde tüketmeyenlere oranla 2 kat daha fazla unutkanlık görülüyor. Alkolünde gazlı içecekler gibi beyin fonksiyonlarını etkilediğini söyleyen uzmanlar, orta yaşlarda içilen alkolün ileri yaşlarda hafıza kaybına yol açtığını belirtiyor.