Kabızlığa mahmude

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Haziran 2013 Güncelleme 16 Haziran 2013, 00:00
Kabızlığa mahmude

İÇİNDEKİLER

Mahmudenin kökleri toz haline getirilip 1-2 gram kadar yutulursa kalınbağırsağa etki eder ve dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve ishale neden olur. Mideye kuvvet verir. Frengide faydalıdır. Hafif derecede zehirli bileşikler içerdiği için fazla kullanılmamalıdır.

Kansere karşı köri
Köri Asya'da binlerce yıldır yemeklere sos olarak katılmaktadır. Sindirime yardımcı olur. Köri çayla birlikte tüketilirse kilo vermeye yardımcı olur. Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranını düşüktür. Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır.

Böbreklere gilaburu
Gilaburu tanen ve organik asitler içerir. Meyvesi taze olarak yenebileceği gibi suyu sıkılarak da tüketilebilir. Meyve suyu böbrek taşlarına karşı faydalıdır. Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.

Yara bandı kanarya otu
Kanarya otunun toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak ilaç olarak kullanılır. İdrar söktürücü ve terleticidir. Kanamayı durdurucu etkileri ile kanamaları durdurur ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Temizlikçi kiraz sapı
Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse öksürüğe iyi gelir. Suyu derideki kırışıklıkları giderir.

Ayva insanı sakinleştirir
Ayvanın çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir; saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır. Yüz ve boyun kırışıklığını giderir. Yapraklarından yapılan çay gerginliğe iyi gelir.

Baş dönmesine kediotu
Kediotu kökü temizlendikten sonra parçalanıp kurutularak kullanılır. Parçalanmış kökler kaynatılarak suyu içilir. Kökünden elde edilen esans baş dönmesi, taşıt tutması ve heyecanlanma hallerinde faydalıdır. Sinirleri de yatıştırmaya yardım eder.

İshale güvercin otu
Güvercin otu tropikal iklimlerde yetişen, kısa boylu bir ağaççıktır. Bol miktarda müsilaj, nişasta, acı maddeler ve çeşitli alkaloidler içerir. Bitkinin kurutulan kökleri kaynatılarak kullanılır. Fazla kullanılmamalıdır. İştah açar. İshal kesici etkisi ile dizanteride faydalıdır.

Spazmlara kasnı otu
Kasnı otu zamk, uçucu yağ ve reçine içerir. Kasnının gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici etkisi güçlüdür. En önemli özelliği de spazm şikayetlerini gidermesidir.