Laden öksürüğü keser

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Nisan 2013 Güncelleme 01 Nisan 2013, 00:00
Laden öksürüğü keser

İÇİNDEKİLER

Laden otunun yaprakları kaynatılmış suda demlenerek çayı yapılabilir. Kozmetik ve parfümeri sanayinde ve sabun yapımında da kullanılır. Kabız edici etkileri vardır. Öksürüğe ve solunum yolu şikayetlerine iyi gelir.

İSHALE KARŞI AYLANDIZ
Aylandız ağacının yaprakları kaynatılarak kullanılır. Çayı ishale iyi gelir. Spazm çözücüdür. Ateş düşürücü ve kusturucu etkiye sahiptir. Bağırsak solucanını düşürmeye yardımcı olur. Fazla kullanıldığında zehirlenmelere neden olabilir.

İLTİHABA KAYIŞKIRAN
Kayışkıran otunun kökleri dilimlenerek ya da bütün olarak kurutulduktan sonra kaynar suda demlenerek çay gibi içilir. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Böbrek ve mesane iltihaplarını gidermeye ve taş düşürmeye yardımcı olur.

ROMATİZMAYA AYAK OTU
Ayak 1 metre kadar boyunda, ince, otsu bir bitkidir. Toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. En önemli etkisi romatizma ağrılarını azaltmasıdır. Ayrıca kanı temizleyici, terletici ve idrar söktürücü etkilere de sahiptir.

MİGRENE AVŞAR OTU
Avşar otunun kökleri kurutulup toz haline getirildikten sonra suya katılarak kullanılır. İdrar arttırıcı ve kabızlığı gidericidir. Ateş düşürücüdür. Öksürüğü keser ve balgamı söktürür. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ağrısı ve migren şikayetlerini azaltmakta faydalı olabilir.

HERCAİ CİLDİNİZİ KORUR
Hercaini toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek hazırlanan çayı içilebilir. İdrar söktürür ve idrar yollarındaki iltihaplara karşı faydalıdır. Öksürüğü keser. Egzama başta olmak üzere, cilt hastalıklarına karşı etkilidir.

SİNDİRİME KONDURANGO
Kondurango ağacının gövde kabukları kurutularak kullanılır. En yaygın kullanım alanı iştahsızlık, mide ve sindirim sorunlarına karşı olan kullanımlardır. Bunun yanında, kansere karşı tedaviyi destekleyici olarak da fayda göstermektedir.

EGZAMA İLACI KROTON
Kroton, anavatanı Hindistan olan küçük bir ağaçtır. Tohumlarından elde edilen kroton yağı dahilen kuvvetli ve tahriş edici bir müshildir ve zehirlenmelere neden olabilir. Haricen de deriyi tahriş eder. Bu etkileri ile romatizma ve deri mantarlarına karşı kullanılır, fakat çok dikkatli olunmalıdır.

GÜVEY FENERİ RAHATLATIR
Güvey fenerinin yaprakları ve meyveleri kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Meyveleri taze olarak da tüketilebilir.İdrar söktürücü ve bağırsak kurtlarını düşürücüdür. Sakinleştirici ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Bitkinin yeşil kısmı zehirlidir.