Ispanak kalbi korur

Ispanak sihirli bir sebzedir. Kemik ve diş yapısının kuvvetlenmesi için büyük fayda sağlar. Kalp hastalıklarında ise haftada 1-2 kez bir çay bardağı ıspanak suyu içmelidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2013 Güncelleme 09 Şubat 2013, 00:00
Ispanak kalbi korur

İÇİNDEKİLER

Kardeşim Amerika'da yaşıyor. Kalp Krizi geçirdi. Ispanak ye demişler. Kalbe faydalı mı?
Mevsiminde, doğru miktarda ve pişirimle tüketilen her tür gıdada envayi çeşit fayda var. Ispanak da sihirli sebzelerden biri. İçinde Demir, C vitamini, Provitamin A ve çeşitli enzimler bulunur. Kan yapımı, kemik, dişlerin kuvvetlenmesinde de faydalı etkileri var. Kalp hastalıklarında mevsiminde haftada 1-2 kez 1 çay bardağı ıspanak suyu tüketmeleri önerilebilir. Ayrıca Hamileler için de oldukça zengin içeriğe sahip.

25 yaşındayım. Evliyim. Ablamda rahim ağzı kanseri şüphesi çıktı. Benim şikâyetim yok. Ne zaman kontrole gitmeliyim?
Genç yaşta bile olsa rahim ağzı kanseri ihtimali açısından kontrol önemlidir. 21 yaşından 29 yaşına kadar 2 yılda bir Vaginal yoldan yapılan rahim ağzı yayma testi yaptır. 21 yaşından daha küçüklerde kanser beklentisinin azlığı, yapılan testlerde kansere benzeyen ama kanser olmayan değişikliklerin görülmesi nedeni ile çoğu kez düzenli yayma testi istenmez.

42 yaşındayım. Son 3 haftadır. cinsel organımda ve torbalarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?
Dereotu satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Çünkü genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve Orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken idrar" için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikâyetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir.

Babamın hipertansiyonu vardı. Beş gün önce göğüs ağrısı, terleme şikâyeti oldu. Acile götürdük. Kalp krizi dediler. Şimdi kalp yetmezliği diyorlar. Kalp yetmezliği ne demek?
Uzun süreli hipertansiyon hastalığı bedendeki tüm damarları etkileyerek sertleştirir. Damar iç yüzeyi bozulunca içindeki kan pıhtılaşabilir. Kalbi besleyen damarların içinde pıhtı olursa ve damarı tıkarsa kalp krizi olur. Kalp kasları çalışamaz hale gelebilir. Kalp kanı Pompalamada yetersiz hale gelir. Kalp Yetersizliği denir.

2 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Kadın doğum doktoru benden meni istedi. 4 kardeşiz. Hepsinin çocuğu var. Bu test şart mı?
Kadın doğum uzmanı, çiftlerin her ikisine de test önerebilir. Çiftlerin her ikisi sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olmama ihtimali herkes için var. Bir yıl korumasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunmadığında erkeklerden de istenecek ilk tetkik Meni sayımıdır. Yaptır.

GEBELİKTE 3'LÜ TEST NEDİR?
Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemde bebeğin Down sendromu gibi hastalıklar açısından değerlendirme için yapılan bir testdir. Bu test ile Ankonjige östriol, AFP, hCG, yapılır. Buna 3'lü test denir.

DEMİR HAPI İLE KAN İLACI İÇİLMEZ
48 yaşındayım. Âdetim kesildi. Meme kanseri için takipte nelere dikkat etmeliyim?
Kendi kendine meme
muayeneni öğren ve düzenli yap. En önemlisi erken tespittir. Memede beze tespit edersen hemen doktora gel.

21 yaşındayım. Demir hapı içerken midem ağrıyor. Eczacı mide ilacı ile demir hapı beraber içilmez dedi. Neden?
Eczacımıza teşekkür edelim. Mide ilaçları, demirin bağırsak tarafından emilip bedene girmesini engeller. Yani mide ilacıyla demir ilacını beraber alırsan ağızdan girer, makattan gider. Faydası olmaz. Demir ilaçları mide şikâyeti yaparsa bağırsakta eriyen şekli verilebilir. Doktorun sana göre bir değişiklik yapsın.

SAĞLIKLI MANGAL NASIL YAPILIR?
Ailecek mangalcıyız. Eti pişirirken nelere dikkat edelim?
Pişirilecek et ve köfte 1-1,5 santimden kalın olmasın. Dışını mutlaka zeytinyağla. Unutma et suyu sana yarar, mangala zarar. Mangal kömürü iyice kor haline gelmeden hiçbir şey pişirme. Tuzu, mangalın alevlenmesini söndürme de kullanabilirsin.

ZEYTİNYAĞI DA FINDIK YAĞI DA SAĞLIKLIDIR
Kolesterolüm yüksek. Fındık yağı kmı daha iyi zeytinyağı mı?
Damar koruyan kolesterol diyebileceğimiz HDL yüksekse kafana takma. Her ikisi de sağlığa faydaları olan doğal yağlardır. Sızma ve asitliği az olan zeytinyağının yemesi daha kolaydır. Ayrıca fındık yağındaki omega-6 kalp ve damar hastalıkları için kıymetlidir.

Babamın ayakları şişti. Arkadaşları 'albümin var' demiş. Nedir bu hastalık?
Albümin
karaciğerde yapılan bir protein yapısında maddedir. Bir hastalık değildir. Bazı karaciğer, böbrek ve bağırsak hastalıklarında albümin azalır. Damardaki sıvı ayakları şişirir. Babanın arkadaşları da "Ayakları şişende albümin azalmış olabilir" demek istemişlerdir.

3 gün önce sağımda ağrı başladı. Bulantı, kusma, yaptı. Acile gittim. İdrarda kan var dediler. Ultrasonda bir şey çıkmadı. Madem ultrasonda bir şey yok niye idrarda kan çıktı?
Tarifine göre idrar taşıma kanalına taş veya kum benzeri bir düşmüş. İdrarda kan yapıp, ultrasonda görünmeyen yumuşak böbrek taşları olabilir. Ağrın kesilse de tekrarlayabilir. Ağrı kesici kullanırken dikkat et. Bulantı, kusma yapabilir. Takip etmezsen sessizce böbreği çürüten bir hastalığa karşı tedbir almamış olursun.